недеља, 05.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 21.12.2016. у 22:00 Милица Димитријевић

Универзитет у Београду губи стотинак станова због Закона о становању?

Закупци станова који су припадали универзитетским задужбинама, а којима је Агенција за реституцију правоснажно одбила захтев за враћање имовине, имају право да их откупе
Ректорат Универзитета у Београду (Фото Д. Јевремовић)

Универзитет у Београду можда ће ускоро остати без бројних станова својих задужбина, како оних које су средином деведесетих година прошлог века успеле да обнове рад, тако и оних које то нису. Како за „Политику” објашњава проректор БУ Живан Лазовић, то ће се највероватније десити уколико данас у Скупштини Србије буде изгласан закон о становању и одржавању зграда заједно са његовим чланом 150. Тим чланом предвиђено је да закупци станова на неодређено време који су припадали задужбинама, а којима је у поступку пред Агенцијом за реституцију одбијен захтев за враћање имовине, имају право да их откупе ако решења Агенције постану правоснажна.

Говорећи о овој теми, о којој је наш лист писао пре годину дана, Лазовић наглашава да ће усвајањем закона универзитет бити доведен у безнадежан положај.

– Имовина задужбина које су дародавци у првој половини прошлог века завештали Универзитету у Београду национализована је после Другог светског рата. Универзитет је по доношењу Закона о реституцији покушао да их све поврати, како оне које су обновиле рад тако и оне које нису, али је Агенција листом одбила све захтеве. Универзитет се потом обратио Управном суду, који је у међувремену потврдио једну од бројних одлука Агенције, док су остале још у поступку разматрања. Ако и у осталим случајевима буде потврђен став Агенције, то јест ако одлукама Управног суда буде донето правоснажно решење о одбијању захтева за повраћај имовине универзитетских задужбина, универзитет ће заиста изгубити више од стотину станова у којима су тренутно лица која их закупљују на неодређено време – истиче Лазовић.

Како нам је потврдио, представници универзитета су кроз контакте са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покушали да издејствују измену или брисање члана 150, али у томе нису успели. Универзитет је са променама последње верзије закона о становању, када је унет и спорни члан 150, био упознат касно јер није благовремено била организована јавна расправа о тим изменама. Сходно томе, универзитет није ни имао времена да реагује.

​Министарство: Универзитет има проблем са Агенцијом за реституцију, а не са нама
Из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу да се спорни члан 150 односи на све станове за које се утврди да нису задужбински, док се сви заштићени станари, уколико је утврђено да стан припада задужбини исељавају, а стан враћа у посед задужбинама. „О својини на стану задужбине одлучује Агенција за реституцију, те ако је Агенција за реституцију утврдила да је стан о коме је реч није задужбински, то значи да је стан у јавној својини. У том смислу, Закон о становању и одржавању зграда не одлучује о томе чији је стан, већ регулише статус тог стана ако се утврди да он не припада задужбини. Очигледно је да се наводи универзитета тичу њиховог незадовољства у поступцима које води Агенција за реституцију, а који се решавају према Закону о враћању одузете имовине и обештећењу. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имало је и непосредне разговоре са универзитетом, при чему су сви били сагласни да је потребно још једном размотрити одредбе Закона о враћању одузете имовине и обештећењу и ту наћи решење за питања која се тичу Универзитета”, пише у саопштењу које нам је достављено из министарства.

– Сада преостаје још само да се покуша са хитним изменама (пре него што Управни суд донесе остала правоснажна решења) одредаба важећег Закона о реституцији, које су дискриминисале универзитетске задужбине (у сличном положају су и задужбине САНУ и Матице српске), ускративши им могућност да поврате имовину. Али, шансе да се то постигне у овом тренутку заиста су минималне – каже наш саговорник.

Да подсетимо, универзитет је од Агенције за реституцију добио негативна решења за своје задужбине с образложењем да обновљене задужбине нису имале континуитет у раду, док у случају имовине задужбина које нису обновиле рад универзитет није добио могућност да уместо њих наступи у својству правног лица које би покренуло поступак. На та решења универзитет се жалио и Министарству финансија, али их је оно потврдило. У међувремену, универзитет је и Уставном суду упутио Иницијативу за оцењивање уставности и законитости појединих дискриминаторских одредаба Закона о враћању имовине и обештећењу.

– Члан 150 Закона о становању и одржавању зграда само довршава неправду која је почињена према нашем најстаријем и најугледнијем универзитету, пренебрегавајући тестаментарну вољу племенитих дародаваца који су имали разумевање за друштвени значај науке и образовања. Сви досадашњи апели упућени надлежнима, пре свега Влади Србије, да помогне да се ова неправда исправи и да се нађе решење које би ишло у корист универзитета у целини, студената и научних радника остали су, нажалост, без одјека – закључује Лазовић.

Кроз историју су најбогатији људи у Србији, од Мише Анастасијевића до Луке Ћеловића, руководећи се просветитељским побудама, имали леп обичај да знатан део богатства остављају као помоћ универзитету, за стипендирање студената и награђивање најуспешнијих радова. Да ли ће њихова документа о поклону, тестаменти, решења ондашњег Министарства просвете и верских послова и судска оставинска решења бити још само један доказ историјског цинизма, остаје да се види.

Реаговање

Закон о становању не може да реши проблем задужбина Универзитета

Зграда Ректората у Београду (Фото Д. Јевремовић)

У вези са текстом који је објављен јуче у листу „Политика” под насловом „Универзитет у Београду губи стотинак станова због „Закона о становању”, желели бисмо да прецизирамо да је основни проблем са којим се Универзитет у Београду суочава када је реч о повраћају имовине његових задужбина везан за важећи Закон о враћању одузете имовине и обештећењу, а не за Закон о становању и одржавању зграда. Одредбе Закона о враћању одузете имовине и обештећењу онемогућавају Универзитет да наступи у својству правног лица у поступку реституције. Поступајући по одредбама тог закона, Агенција за реституцију је одбила све захтеве које је Универзитет на време доставио. Узимајући све наведено у обзир, свесни смо тога да Закон о становању и одржавању зграда не може да реши овај проблем.

Ректорски колегијум Универзитета у Београду

 

Коментари19
15ea6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Шта би БУ сада радио са тим становима?
Пошто су богати београдски трговци завештали некретнине Београдском универзитету, прецизније речено, задужили Универзитет да приходом добијеним од располагања (издавања) тих некретнина стипендирају студенте и помажу научне и научно-истраживачке радове, онда је поента да се овакви аманети и остваре. Не верујем да ће се се замисао ових задужбина испунити тако што би држава, сада, у Србији каква јесте у другој декади XXI века, вратила ове некретнине у имовинску карту БУ, већ је, можда, најбољи начин да држава, односно ресорно министарство издвоје одговарајућа додатна новчана средства за потребе стипендирања студената и научно-истраживачке пројекте.
K.K.
To je argument i izgovor svih otimača kad treba da otuđe nešto od vlasnika i prisvoje ono što im ne pripada. Pravo svojine ne zavisi od toga na koji način se koristi i s kojim ciljem pa tako ako je zadužbinar ostavio imetak ustanovi u vlasništvo to se ne preispituje i ne odmerava. Ta imovina je spomenik nesebičnom činu žrtve za otadžbinu pa tako njeno otuđenje jeste zločin i prema otadžbini i prema zadužbinaru. Zamisao zadužbinara sigurno nije bila da se udovolji uzurpatorima jer je to najgori primer koji se može dati budućim generacijama! A to : da se "izdvoje" tj dodatno opljačkaju sredstva od ojađenog naroda i poreskih obveznika i to samo zato da se uzurpatori ne diraju nije rešenje već produbljenje problema i imovinskopravnog haosa! Zašto bi građani iz svog džepa pokrivali štetu koju državi naprave uzurpatori?
K.K.
To je argument i izgovor svih lopova kad treba da otuđe nešto i prisvoje ono što im ne pripada. Pravo svojine ne zavisi od toga na koji način se koristi i s kojim ciljem pa tako ako je zadužbinar ostavio imetak ustanovi u vlasništvo to se ne preispituje i ne odmerava. Ta imovina je spomenik nesebičnom činu žrtve za otadžbinu pa tako njeno otuđenje jeste zločin i prema otadžbini i prema zadužbinaru. Zamisao zadužbinara sigurno nije da se udovolji uzurpatorima jer je to najgori primer koji se može dati budućim generacijama! Da se "izdvoje" tj dodatno opljačkaju sredstva od ojađenog naroda i poreskih obveznika samo da se uzurpatori ne diraju nije rešenje već produbljenje problema i imovinskopravnog haosa!
Dodo
Ovo je zakon koji će da nagradi uzurpatore a kazni stvarne vlasnike i naslednike. Još jedan u nizu pljačkaških zakona koji legalizuju kriminal i otimačinu. Imamo parodiju od vlade.
MBKB
Nije mi jasno kako je i zbog čega Agencija za restituciju odbila da zadužbinama vrati određene nekretnine. Čini mi se da je u tome suština problema.
K.K.
Razlozi su jednostavni a to je da se zaštite uzurpatori. Vrlo valjani razlozi nema šta.
Dragan Povic
Ima valjanih razloga iznenadili bi se kad bi znali pravu istinu, nije sve tacno sto prica Beogradski univerzitet, pokusavaju od javnosti da sakriju istinu...
Joca Akademac
Vremena se menjaju a i Srbi sa vremenom. Ocigledno se radi o stanovima koji su oduzeti od privatnika koji su izbaceni na ulice i dati onim "vrsnim" strucnjacima iz Crne Gore, koji nebi mogli sada da nadju posao nigde po svetu jer su kupili dplome zbog smestanja u Beograd davne 1952 godine. Sada su se mnogi Srbi opametili pa i sami postali strucnjaci a dosljaci ce se vratiti nazad od Durmitora do Skadra i uz obalu Jadrana.
stevica
a i vi vajne učene glave i elito sa Univerziteta....spuštate galve i dozvoljavate da vas običan ulični dripac zeza u zdrav mozak.Nemate hrabrosti da se oduprete.Onda nestanite, vaše postojanje nema svrhu, jer samo služite ovom uličnom dripcu kao pokriće za sve što radi.Fuj!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља