четвртак, 24.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
Премијер Вучић одржао годишњу конференцију за новинаре у Влади Србије

Мир и стабилност најважнији циљ за 2017.

Премијер Вучић и чланови владе на годишњој конференцији за медије (Фото Танјуг/ С. Р. )

Премијер Александар Вучић поручио је данас да је очување мира и стабилности у Србији најважнији циљ за 2017. годину.

Вучић је на годишњој конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је година на измаку била једна од најтежих и најнеизвеснијих за Европу и свет, а да је Србија упркос томе успела да одржи пуну стабилност и мир у земљи.

Вучић и Николић са заједничким кандидатом око Сретења
Премијер Александар Вучић и председник Србије Томислав Николић предложиће заједничког кандидата за председника Србије око 15. фебруара, рекао је данас премијер Вучић.„Око Сретења ћемо се заједнички обратити јавности и тражити, као одговорни људи, подршку заједничком кандидату за којег мислимо да може да гарантује добар рад у будућности, заједнички рад са владом и стабилност”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре и додао да је јуче дуго разговарао са председником.Он и Николић су се, како је рекао, договорили да као одговорни људи раде свој посао, да се не баве дневнополитичким темама и да још не учествују у кампањи.„Договорили смо се да се не бавимо дневнополитичким збињавнима, да не узлазимо у бесмислену прчу којом се многи баве месецима, да радимо посао озбиљно, он председнички, ја премијерски”, рекао је Вучић.Они ће, додао је, око 15. фебруара предложити заједничког председничког кандидата.Вучић је поновио да веома поштује начин на који је Николић обављао своју дужност, упркос бројним потцењивањима од стране политичке конкуренције и медија, те истакао да је он увек био уз своју државу и владу кад је било тешко.Држава, додаје, не би могла да има овакве резултете да су председник и влада били супротстваљени.

„Упркос неизвесности, бројним терористичким нападима, економоској катастрофи која је захватила поједине земље ЕУ, а неке су достигле ниво јавног дуга 133 одсто БДП, попут ИТалије, после Брегизта, успели смо да одржимо пуну стабилност и мир у земљи”, рекао је Вучић.

Наводећи да људи стабилнот и мир често узимају здраво за готово, Вучић је рекао да се, ако погледамо земље у регину и Европи, види да то није једноставно остварити, поготово не на турбулентном тлу као што је западни Балкан.

„Услед свега што се збива у Европи и свету, бројних неизвесности успели смо да забележимо значајан опоравак и обезбедимо сигурност и безбедност за грађане”, рекао је Вучић, наводећи да је раст од 2,75 одсто остварен иако то нико, није очекивао, а да би он био и 2,8 да није било мањих проблема у рачуници с производњом струје у новембру. 

Премијер Вучић је изјавио да ће од краја марта 2017. просечна плата у Србији износити више од 400 евра.

„До краја мандата Владе Србије надам се да ће просечна плата бити око 500 евра”, рекао је Вучић на годишњој конференцији за новинаре.

Он је казао и да се очекује да наредне године привредни раст буде већи од три одсто и да ће томе допринети увећана потрошња.

Постигнуто драматично оздрављење економије

Србија је ове године остварила раст од 2,75 одсто БДП-а, обим пољопривредне производње је бољи за 8,1 одсто, грађевинске индустрије за шест одсто, док се индустријска производња поправила за 4,3 одсто, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, на годишњем обраћању медијма, цитирао извештај Светске банке која је констатовала да је постигнуто драматично оздрављење српске економије.

Вучић: Отворио сам 32 фабрике, укупно 16.000 радних места
Премијер Србије Александар Вучић је изјавио данас да је током 2016. лично учествовао у отварању 32 фабрике са 13.767 нових радних места и додао да је захваљујући субвенцијама у фабрикама укупно запослено око 16.000 радника.„У 2016. лично сам учествовао у отварању 32 фабрике у Србији са укупно 13.767 радника, што је својеврстан рекорд. И још 2.450 радника где нисам лично учествовао”, нагласио је Вучић.Он је казао новинарима да је укупно запослено око 16.000 радника „само тамо где је влада директним субвенцијама утицала на отварање фабрика”.Вучић је нагласио да у Србији долази велики број инвеститора пошто смо значајно побољшали амбијент за пословање.Он је подсетио да је Србија ове године напредовала за 12 позиција на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања, као и да је Србија за две године направила највећи помак у целом свету, од 44 места, на тој листи.

Премијер је додао да би раст био 2,8 одсто да није било проблема у рачуници са производњом електричне енергије у новембру, али да је Србија свакако успела да оствари многе важне ствари у претходном периоду.

Како је објаснио постигнут је раст од 8,1 одсто у сектору саобраћаја, 7,9 у трговини на мало, 7,4 у угоститељству, док је број туриста порастао за 13,5 одсто.

„Повољна кретања у реалном сектору огледају се у реалном расту инвестиција од 6,1 одсто и, процењујемо да ћемо на крају децембра да имамо укупан фонд директних инвестиција нешто мањи од две милијарде”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је то најмање пет пута више од земаља бивше Југославије које не припадају Европској унији, а да смо значајно јачи од појединих земаља ЕУ по нивоу директних страних инвестиција.

Када је реч о спољнотрговинској размени, премијер је додао да је извоз порастао за 9,9 одсто, а увоз 4,4 одсто, док су реалне зараде оствариле раст од 2,5 одсто.

„Стопа незапослености за трећи квартал смањена је за 13,8 одсто”, рекао је Вучић.

Посао је добило 16.000 радника у 2016 захваљујући посредним одлукама Владе и јачању предузетничког духа, нагласио је премијер и поручио да ће наредне године раст бити три одсто.

„Просечне плате биће веће од 400 евра, а до краја мандата можемо да дођемо до просечне плате од 500 евра”, рекао је Вучић.

Говорећи о инфлацији, подвукао да је динар пао само за 1,25 одсто.

„То је добар резултат и показује нашу економску стабилност”, рекао је Вучић.

Избори нису утицали на привредну активност

Први пут избори нису утицали негативно на привредну активност, оценио је данас премијер Александар Вучић.

Он је на конференцији за штампу рекао да су, као никада до сада, избегнути сви карактеристични негативни ефекти на привредну активност.

То се сматра великом институционалном зрелошћу и доказ је да држава Србија више није што је била, нагласио је Вучић.

Избори се више не доживљавају као питање живота и смрти, већ као демократска утакмица, приметио је и додао: „Због тога не трпи држава никакву штету, већ наставља да се понаша у складу са правилима и буџетом који је сама донела”. 

(Фото Танјуг/С.Р.)

Значајнија социјална помоћ следеће године

Србија није смањила ниједно социјално право, а током следеће године у тој области урадиће много више, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

Вучић је на годишњем обраћању медијима рекао да ће се ригорозном контролом корисника права омогућити, без додатног издвајања из буџета, 13. дечји додатак за средњошколце који редовно похађају наставу.

Очекује се и да држава значајно повећа родитељски додатак за прво дете, те да омогући бесплатно похађање предшколских установа за децу чију су родитељи корисници социјалне помоћи.

„Тражићу подршку народа за то да се уведе радна активација за радно способне кориснике социјалне помоћи у складу са најбољим европским моделима, како је предлагао и Дејвид Камерон. Надам се да људи у Србији од рада не желе да беже”, рекао је Вучић. 

Велика улагања у здравство за здравље грађана

Влада Србије у здравсту иде на промене, а великим улагањима у градњу нових капацитета и медицинску опрему показује да јој је важно да улаже у здравље грађана, поруцио је данас премијер Александар Вучић.

„У здравству идемо на велике пројекте. Портошили смо огроман новац, 78 милиона евра, само на опрему. Купили смо акцелераторе, скенере, Гама нож, апаратуру кључну за дијагностику и лечење”, рекао је он на годишњој конференцији за штампу.

Тужилаштво самостално, нисам смео да износим личну нелагоду
Тужилаштво је самостални орган и нисам смео да на било који начин реагујем на њихове одлуке, рекао је данас премије Александар Вучић упитан да коментарише написе у медијима о томе да је наводно љутито реаговао на одлуку Тужилаштва за организоваи криминал да одустане од даљег гоњења Богољуба Карића и Млађана Динкића.„Шта лично мислим то је моја ствар, али Тужилаштво је самостални орган, због чега се извињавам и људима у Тужилаштву и министарки Нели Кубуровић што сам изражавао личну или можда политичку нелагоду. На то немама право и не смем тако да се понашам као премијер”, поручио је Вучић.М едији су раније пренели да је премијер мало љутито реаговао на седници владе на информацију да је Тужилаштво одустало од гињења Карића и Динкића, а министарка Кубуровић је касније рекла да јесте било „мало повишених тонова”, али да то није проблем. 

Рекао је да је уложено највише новца на лечење деце и додао да је поносан на државу која је то омогућила.

Најавио је да ће у Нишу, пре краја марта, бити отворен најновији Клинички центар који је ремек дело, најбоље опремљен, најбољом и најскупљом апаратуром.

„Скупо смо плаћали машине јер смо желели да људи са југа и југоистока Србије могу да имају најбољу могућу медицинску негу”, рекао је он. Вучић је најавио да ће се кренути и у радове на Клиничком центру у Беогарду, Новом Саду и Нишу.

Казао је да очекује велики напредак на ранг листи земаља по квалитету здравствених услуга.

Вучић: Крајем 2017. незапосленост 12,5 одсто

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио данас да је један од главних економских циљева смањење незапослености на 12,5 одсто већ крајем 2017. године.

Вучић је рекао да су главни економски циљеви очување монетарне и фискалне стабилности, уз даље смањење дефицита и јавног дуга, као и повећање плата и пензија.

„Такође, убрзано смањење нивоа незапослености. Наша је намера да већ крајем 2017. имамо ниво незапослености од 12,5 одсто, да се убрзано приближимо просеку ЕУ”, нагалсио је Вучић на конференцији за медије.

Он каже да је економски циљ и реиндустријализација Србије.

„То не значи само довођење инвеститора и отварање фабрика већ и очување и унапређење постојећих капацитета. Мислим на РТБ Бор и Петрохемијски комплекс, али и на друге велике делове приватног сектора у Србији”, истакао је Вучић.

Хвала Ани Ивановић за све што је учинила за своју земљу 
Премијер Србије Александар Вучић захвалио се српској тенисерки Ани Ивановић за све што је учинила за своју земљу.Он је, поводом њеног повлачења из спорта, на годишњој конференцији за штампу, рекао да јој се захваљује на успесима.Он је пожелео Ани Ивановић много среће у животу.

Он је навео да то подразумева и енергетску стабилност и изразио очекивање да ће у 2017. у том сектору бити постигнути још бољи резултати.

Вучић је додао да ни ове године нисмо имали у енергетици никакве проблеме и честитао свим људима који су се тим послом бавили.

Вучић: Србија поштује интегритет БиХ, али и РС

 Премијер Србије Александар Вучић подвукао је данас да Србија поштује интегритет БиХ, али и РС, и да ће доследно спроводити обавезе које има из Дејтонског споразума.

Подсетио је да је разговарао са председником Председништва БиХ Младеном Иванићем, као и амбасадором Србије у Сарајеву Станимиром Вукичевићем, јер је хтео да добије целину слике о БиХ.

Он је, на годишњој конференцији за штампу, казао да му је председник РС Милорад Додик пренео искрену забринутост за положај српског народа и Српску.

„Инсистирао сам на стабилност и миру у региону и мислим да он то добро разуме, али сам код њега видео да је забринут због свега како он сматра да су Срби изложени различитим врстама прогона како од старне бошнајчких политичара, тако и од стране међуанродне заједнице и дипломатских представништава”, казао је Вучић.

Он је нагласио да једнако како нико не сме да угрожава интегритет БиХ, не сме нико да угрози интегритет РС.

Када је реч о сазнањима да бошњачка обавештајна служба спроводи операцију „Ушће”, у којој прикупља податке о српским политичарима, он је рекао да не жели о сазнањима оперативно безбедносне природе износи у јавност.

„Морате да имате у виду да Србија није обавештајно свакако слабија ни од кога у региону”, подвукао је Вучић.

(Фото Фонет)

Многе акције против нарко босова су „проваљене”

Премијер Александар Вучић обећао је данас нарко-босовима много тежа времена, али и борбу против одавања тајни о акцијама против нарко-криминала.

„Сваки пут када се договоримо да кренемо у велику акцију против нарко-босова, не против оних несрећника-криминалца који деле пет грама дроге, јер не може да гоните оног који дели пар грама а да не гоните оног који доноси килограме, имамо проблем. Сваки пут када, чак у најужем кругу, наредимо велику акцију, због тога имамо фрустрације, у року од сат времена, готово увек, добијемо инфромацију од тајних служби да је акција проваљена и да су се сви склонили и сакрили”, казао је он.

Вучић је на годишњој конференцији за штампу резигнирано констатовао да се то није догодило само једном.

И на то ће се, како је најавио, наћи прави одговор.

Вучић је констатовао да је посао у вези с дрогом, цигарама и цигаретама обављен боље него претходне године, али да још није задовољан.

„Нисам ни ћорав, ни толико глуп да не видим колико тога иде по нашим сплавовима и клубовима, а да нико не зна ко су главни 'дародавци'. Ту предстоји велики посао”, поручио је премијер и обећао нарко-босовима много тежа времена него што су до сада била.

Вучић: Са СПС добра сарадња, желим наставак,али нема грљења

Странци уложили 8,1 милион евра у кампању за Савамалу
Поједине стране земље уложиле су 8,1 милион евра у кампању за случај Савамала, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић, додајући да тај случај доживљава као политичку тему и питање.На питање ко је наредио полицији да те ноћи не изађе на терен, Вучић је одговорио да је уверен да ће надлежни органи дати свој суд, али је истакао да постоји безброј важнијих случајева и безброј грешака које је починио и он, али да то није у фокусу, већ је Савамала изабрана као тема за свакодневни политички притисак на владу.Вучић је на годишњој конференцији за новинаре навео да су поједине стране земље уложиле 8,1 милион евра у кампању само за случај Савамале кроз медијске куће и невладине организације.„То је пре свега било усмерено против мене и владе, а не потенцијалног кривца. Морам да признам да се добро држимо, имајући у виду колико новца је бачено на глупости, боље би им било да су то оставили у неком шопинг центру”, рекао је Вучић.

Сарадња са СПС је добра, лично бих желео да буде настављена, а да ли и они то желе питајте њих, рекао је премијер Александар Вучић упитан да коментарише чињеницу да су се социјалисти већ изјаснили да Томислав Николић за њих није прихватљив председнички кандидат.

„Не желим да будем портпарол СПС, ту је њихов председник, а данас није време за партијске разговоре. Ми имамо коректну и добру сарадњу, што се мене тиче желим да буде настављена, да ли желе они или не, морате да питате њих”, поручио је Вучић додајући да нема ту врсту страха да некога грли сваки дан да би показао да га мање или више воли.

То су, како је приметио, радили неки раније...

„Ја се не грлим с људима...хоћете, нећете...добро”, поручио је и додао да у сваком случају о тој теми нису разговарали с коалиционим партнерима.

„Нисмо разговарали о председничким изборима ни о потецијалним партнерима, јер је наш посао да радимо и наставићемо. Нису избори у јануару, посао нам је да обавимо шта можемо за грађане а биће времена, 20 дана за кампању да покушамо да се супротставимо досовским кандидатима”, рекао је Вучић. 

Вучић: Наплатили смо 768 милијарди динара пореза

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио данас да је држава планирала у 2016. да наплати 711 милијарди динара, а да је убрала 768 милијарди или за скоро 7,8 одсто више од плана.

Вучић је поручио да се од свих наплаћује порез било да је реч о приватној, државној, малој или великој компанији.

„Према свима је потпуно једнак третман”, нагласио је Вучић.

Како је истакао, порески инспектори су добро радили свој посао, иако имамо укупно свега 671 инспектора.

„То је недовољно, зато ћемо увећати број инспектора”, навео је премијер.

Он је поручио онима који кажу да се порез тражи од малих, а не и од великих, да то не смеју да раде, пошто тако због јефтиних политичких поена директно позивају људе да не плаћају порез и да буду непослушни према држави држави.

„Тако нећемо имати путеве, школе, болнице...”, нагалсио је Вучић.

Он каже да за разлику од оних оних који критикују актуелни власт, који су у своје време ослобађали велике од пореза, то данас више не постоји.

„Од свих великих узимамо, не мозмео да узмемо само од појединих државних предузећа из наменске иднустрије. Онда би могли одмах да затворимо Црвену заставу, али наплацјхујемо све што можемо”, рекао је Вучић.

Он је поручио да не посотји мали или велики лопов, већ само поштен човек или лопов, као и да не разуме поделу на велике и мале лопове.

„Ви (који критикујете, сте им дали да постану велики лопови а не ја, ниједан није направљен у последње четири године. Сви су настали у претходном периоду, срећом они данас не владају као што су владали до пре четири године”, додао је Вучић.

Вучић: Не можемо да дођемо до појединих у случају Јајинци

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да држава има одређене податке у вези са оружјем које је нађено у близини куће његових родитеља у Јајинцима, али је додао да одређене особе нису доступне државним органима.

„Имамо одређене податке. До одређених лица не можемо да дођемо. То је све што могу да кажем”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара докле се стигло са случајем Јајинци.

На констатацију новинара да је некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић рекао да се плаши „неког новог Ђинђића”, Вучић је рекао да је захвалан Миловићу што је био коректнији него што је мислио.

Потребни додатни докази за убиство у Панди у Пећи

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће породице шест настрадалих младића у кафицу Панда у Пећи, који су убијени 14. децембра 1998, добити истину, али да су потребни додатни докази који би поткрепили сазнања.

„Ми знамо шта се догодило, само се траже додатни детаљи који би то поткрепили”, рекао је Вучић на годишњој конференцији за новинаре.

Он је рекао да је и пре годину дана знала шта се догодило, али да се нису знала имена.

„Не можете да кажете родитељу, брату, сестри да немате довољно доказа... Али мислим да ће породице настрадалих добити ту истину”, рекао је Вучић.

мислио.

 

 

(Танјуг)

 

 

Коментари24
b1e04
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.