недеља, 09.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 09.01.2017. у 10:00 Младен Кременовић

Четврт века Републике Српске

Свечаној прослави у Бањалуци присуствују председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј
Званичници РС најављују да ће војници Оружаних снага БиХ на неки начин бити присутни и на данашњем дефилеу на Тргу Крајине у Бањалуци. Младен Иванић појаснио је да ће се почасна јединица ОС БиХ појавити ради давања почасти њему као председавајућем Председништва Босне и Херцеговине (Фото М. Кременовић)

Од нашег сталног дописника
Бањалука – Република Српска данас обележава 9. јануар, али нису сви у БиХ претерано срећни због свечане прославе 25. рођендана Српске.

​Честитке поводом 9. јануара, Дана РС
Представници политичких странака и скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону честитали су данас грађанима РС 9. јануар Дан Републике Српске.
У одвојеним саопштењима, честитку су упутили заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, председник СНП Ненад Поповић и Александар Поповић из ДС С.
Честитајући Дан РС председнику Милораду Додику и грађанима, Линта је истакао да је реч о једном од најважнијих датума у историји српског народа, а најважнији за Србе западно од Дрине.
Република Српска представља остварење вековних тежњи српског народа у БиХ за својом слободом и независношћу, као и велику брану да се Србима не понови геноцид који су доживели у НДХ и етничко чишћење које су доживјели у Хрватској, Федерацији БиХ и на Косову и Метохији деведесетих година.
Због тога је потребно у сваком тренутку одавати почаст погинулим српским војницима у одбрамбено-отаџбинском рату, припадницима полиције и жртвама рата. Посебну захвалност и поштовање заслужују српски борци који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, наводи се у саопштењу.
Линта је поручио да жели да Република Српска у наредном периоду буде што јача, стабилнија, снажнија и што важнији фактор у региону и шире.
Како је саопштила СНП, председник те партије, Ненад Поповић, присуствоваће данас у Бањалуци обележавању 25. годишњице оснивања Републике Српске.
У честитки коју је упутио Додику и свим грађанима Српске поводом Дана републике и крсне славе, Свети Стефан, Поповић је истакао да 9. јануар „представља један од највећих празника српског народа, симбол његовог опстанка”.
Он је нагласио да су „захваљујући руководству Републике Српске, са председником Додиком на челу, као и недвосмисленој подршци највећег пријатеља српског народа, Русије, грађани Српске на историјском референдуму потврдили да славећи 9. јануар желе да живе у слободи и миру, слози и заједништву са припадницима осталих националности у РС и да заштите њену самосталност на основама Дејтонског споразума”.
Поповић, кандидат ДС С за председника Србије, подсетио је да РС обележава 25 година од постојања.
„На данашњи дан су они који су бољи од нас, они који су знали да је „Бог слободу дао за човека” прогласили Републику српског народа Босне и Херцеговине, Државу Срба западно од Дрине”, каже Поповић, а саопштава ДСС.

Насупрот свечаној атмосфери у Бањалуци и другим градовима, уз улице и балконе окићене заставама, 9. јануар као Дан РС и њене ингеренције непрестано се оспорава из Сарајева, града у којем је пре четврт века и проглашена Република Српска.

За ову свечаност, прву рођенданску прославу после референдумске потврде народа, послато је 2.000 позивница, а више од 150 новинарских екипа акредитовано је за праћење, док и сами грађани поручују да ће овај празник свечано обележити, како је то најављено и из општина и градова широм РС. Први пут свечани пријем поводом Дана РС јуче је организован и у Сребреници.

„Овај дан за мене јесте национални празник, уопште не разумем мотиве оних којима то смета и којима смо очито стална, а изгледа и једина преокупација. Како год било, њихове неуспеле намере само су још један разлог више да и по хладноћи вечерас заплешем уз ’Легенде’. Требало би далеко више да се уважавамо, а ми својим празником не желимо никог да увредимо”, каже нам тридесетогодишњи Бањалучанин Драган К. док се фотографише испод билборда са натписом „ПРАВОнаСЛАВЉЕ”.

И учесници историјских догађаја с почетка деведесетих година 20. века који с временске дистанце од четврт века промишљају о тим временима уверени су да точак историје у исцртавању граница Републике Српске, мотивисан жељом српског народа, али и страхом од бројнијег бошњачког народа и сумњивих намера тадашњих муслиманских лидера, прокламованих у ауторским делима као што је Исламска декларација, није било могуће зауставити.

У таквом уверењу само их додатно ојачава данашњи однос бошњачких политичких лидера у погледу прославе рођендана и важног датума, али и много чега другог, који на жељу српског народа за одбрану свог статуса увек гледају подозриво, покушавајући то да представе као сувишно, а неретко и антиевропско понашање.

„Слобода српског народа везана је за постојање државе. Кад нисмо имали државу, драматично смо страдали. Наша слобода никад није била уперена према укидању слободе другима, него је српски народ показао да слобода коју је за себе освајао била слобода и за друге народе на овим просторима. Наша тежња јесте што блискији или државни оквир са Србијом. Оно што покушавамо овде да урадимо јесте да Српску оспособимо за њен самостални пут”, рекао је Додик приликом уручивања одликовања заслужним појединцима, организацијама и институцијама.

Једнако онако како је Алија Изетбеговић, тадашњи лидер муслимана, говорио да је излазак БиХ из заједничке државе једини могући пут, признајући да је свестан како то неизбежно води у рат, тако и српски лидери тог времена, као и данашњег, немају дилему око тога да је Република Српска незаобилазно морала бити формирана као одговор на запаљиве планове муслиманских лидера.

Пошто је постало белодано да се муслимански политички врх не обазире на српско противљење и страхове и да не намеравају да одустану од отцепљена БиХ од Југославије, већ се предано припремају за референдум, формирање аутономије за српски народ, с првобитном амбицијом останка у заједничкој земљи, било је, кажу, незаобилазно. Тако је Скупштина српског народа у БиХ 9. јануара 1992. донела Декларацију о формирању Републике српског народа БиХ, која је у новембру 1995. у америчкој држави Охајо међународно верификована Дејтонским споразумом, као један од два равноправна ентитета од којих се састоји БиХ.

Учесници дејтонских преговора кажу како је, сем жеље Београда да се прекине рат, макар и по цену неповољних одлука за Србе у Хрватској, а делом и РС, као и истрајности народа, руководства и Војске РС да одбране РС, формирану 9. јануара 1992, томе битно допринело и уверење Америке да се кроз тај мировни уговор међународно верификује Република Српска као аутономан ентитет.

Супротстављени концепти у погледу природе настанка Српске, то јест да ли се то десило пре или после рата, довели су до политичке офанзиве бошњачких политичара, која траје већ две године, с циљем да оспоре 9. јануар као датум кад је 1992. створена РС и који се као рођендан обележава већ четврт века.

Додик, пак, верује како су тиме постигли супротан ефекат. „РС сада има Закон о Дану РС који нико не може да оспори, у који је уграђена воља народа на референдуму. Од овог датума сада је створен и мит који је само оснажио раније уверење грађана о неопходности његовог празновања”, каже Додик.

Свечаности у Бањалуци, која је као и прошле године, кад је у Бањалуци био српски премијер Александар Вучић, из Сарајева дочекана с подозрењем, присуствују и председник Србије Томислав Николић, патријарх српски Иринеј, као и министри Владе Србије.

„О Дану РС не питамо се ни ја, ни Изетбеговић, већ народ, који је то изгласао на референдуму”, рекао је Николић, након што је од Бакира Изетбеговића, бошњачког члана Председништва БиХ (по чијем је захтеву оспорен Дан РС), позван да размисли о доласку у Бањалуку.

Шта јубилеј од четврт века значи Српској за „Политику” је прокоментарисао Младен Иванић, председавајући Председништва БиХ:

„Српски народ у БиХ добио је своје институције које му гарантују равноправност, остварио право на своју самосталност унутар БиХ, као и право да о свему одлучује и буде питан. То је и један од веома битних предуслова мира у БиХ, јер имамо институције које нам гарантују да смо равноправни. Народ који има своје институције, има и безбедност и гаранцију трајног опстанка на овим просторима”, рекао је Иванић.

Војни оркестар, као и војници Оружаних снага БиХ, њих 40, из састава Трећег пешадијског пука (који баштини традицију Војске РС), јуче су ипак постројени у Бањалуци приликом дочека српског члана Председништва БиХ Младена Иванића на полагању венаца палим борцима ВРС у склопу обележавања Дана РС, упркос противљењу штаба НАТО-а у Сарајеву из којег су стали на страну бошњачких политичара у оцени да би њихово учешће било незаконито, јер је Уставни суд БиХ тај датум прогласио неуставним.

„Ја сам одлучио, а не они (војници), да хоћу да имам почасну јединицу и њихова је обавеза била да испуне моје наређење. Врло јасно и свесно то радим, јер желим да покажем да у овој земљи не пролазе покушаји да се неко дисциплинује”, рекао је Иванић новинарима у Бањалуци.

Званичници из РС најављују да ће војници Оружаних снага (ОС) БиХ на неки начин бити присутни и на данашњем дефилеу на Тргу Крајине, под називом „25 година Републике Српске”, једној од бројних активности поводом обележавања Дана РС, али да у њој вероватно неће активно учествовати. Иванић појашњава како ће почасна јединица ОС БиХ бити присутна ради давања почасти њему као председавајућем Председништва БиХ.

За заменика министра одбране БиХ Сеада Јусића јучерашње постројавање јесте у складу с актима и правом, али он за „Аваз” каже да би било који чин у погледу учешћа у обележавању манифестације Дана РС на паради 9. јануара, а који је неуставан, представљао кршење закона и упутстава НАТО-а. И из штаба НАТО-а у Сарајеву кратко наводе само да је постројавање 8. јануара било у складу с ранијим препорукама, одавања поште палим борцима и цивилним жртвама рата.

Додик је после полагања венаца палим борцима ВРС рекао да оно што је урадио НАТО у вези са Оружаним снагама БиХ, мешајући се у унутрашња питања, говори о томе да би требало да одбијемо било какав пут ка том савезу, јер нам је јасно на који би начин управљали кад би БиХ била под њиховом командом.

„Након бомби, сад и такав став НАТО-а, за мене су обавеза снажнијег залагања за војну неутралност у будућности”, рекао је новинарима Додик.

Девети јануар је за све политичке субјекте у РС историјска чињеница коју није могуће мењати судским одлукама, па стога не разумеју како то може бити „увредљив датум”, како то тврде бошњачки званичници у Сарајеву, који наводе да немају ништа против тога да РС обележава свој дан, али да то не може бити 9. јануар.

Данашњи празник се први пут обележава по важећем Закону о Дану РС, који је Скупштина РС усвојила 25. октобра 2016, месец дана после референдума, чији су резултати уграђени у то законско решење, тако што се празновање позива на исказану вољу грађана. Девети јануар је у последњих четврт века обележаван по Закону о празницима РС, али је Уставни суд БиХ крајем 2015. оспорио део који се односи на прославу 9. јануара, која је накнадно од стране тог суда и укинута, под образложењем да се у њему не проналазе и друга два народа у РС.

Спорна је, заправо, била пракса у оквиру које је уобичавана и прослава крсне славе РС Свети Стефан, иако се верски обред није предвиђао ни у претходном закону, па је и у новом законском решењу јасније назначено да је реч о секуларном празнику.

Верског дела нема у званичном програму обележавања, а најављено је да ће председник РС присуствовати данашњој литургији у Храму Христа Спаситеља, коју ће поводом празника Светог првомученика и архиђакона Стефана служити патријарх Иринеј.

Коментари38
16477
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

MilosNS
Cestitam RS na 9. januaru. Nek sad neko kaze da je ona genocidna tvorevina. Ajde, drugosrbijanci, javite se.
Precizno
И овом приликом се мора истаћи и нагласити: Република Српска НИЈЕ ДРЖАВА, она је један од два ентитета који чине једину државу на овом простору: Босну и Херцеговину.
svetlana
Narod u RS neka bude pametan i da ne pada na Dodikove Nikolićeve i Irinejove laži. Sve se može rešiti mirnim putem samo da ima pameti kod srpski političara i ovog ludog popa Irineja. U ovom slučaju narod može da odigra ključnu ulogu, jer ovako kako stvari stoje ove budale su spremne da narod gurnu u ponovne sukobe. NIje srpski narod ovo zaslužio da ceo život gine zbog politički ruski ciljeva na Balkanu i njihovih saveznika srpski političara. I evo sada kako da srpki narod i država napreduje ako svakih 20 godina srpski narod neko gura da ratuju zarad tudji interesa.
Леон Давидович
@ Svetlana Ви уопште не разумете шта значи реч русофобија, не знате ни ко га користи ни шта се под тим подразумева. Када говорим критички о Западу ја имам на уму злодела која су починили како на овим просторима тако и у више делова света.Ако је неко подстицао и помагао сепаратисте у Југославији, ако је бомбардовао недужни народ ја о томе немам шта позитивно да мислим, а Ви наравно имате право да другачије мислите, да се таквима дивите и да их подржавате.
svetlana
@I ovo Leone da vam dodam, ja nemam fobiju ni od koga i ni od bilo kojeg naroda ili države u svetu, za razliku od vas koji se jasno i konstantno izjašnjavate preko komentara kolika fobičnost je kod vas prisutna na ostali deo sveta koji ne pripada Rusiji, a bez kojeg Srbija takodje ne može kao i bez Rusije što ne može. Samo ima jedna drugi problem izmedju vas i mene a što vi nikako ne možete da ruzemete, ispada da sam veće muško ja od vas.
Прикажи још одговора
Леон Давидович
И рушење Југославије и стварање БиХ и РС све је то дело политике Запада.
svetlana
@Leone, vrlo interesantna je ta ruska procena i selektivno odredjivanje ko treba da se uhapsi u Srbiji u otera u Hag a ko ne. Zar nije za nas u Srbiji, interesantna ta kremaljska politika??
Леон Давидович
@ Svetlana Mislim da su takve kao Kadijevića primili samo iz humanitarnih razloga da ih ne hapse i ne sude, a ne zato što su bili njihovi ljudi.
Прикажи још одговора
Jovan
Da se ne bi citava rubrika za komentare pretvorila u repliciranje komentara @ Elena , zelim najiskrenije da cestitam svim gradjanima RS cetvrt veka postojanja Republike Srpske. Jedinu brigu po mom misljenju vidim u prisustvu Nikolica i Irineja, najnedostojnijih predstavnika srpskoga naroda ikada. Tamo gde su oni, tamo nema ni srece ni blagostanja. Eto to je moje licno uverenje.
Ucviljeni Ceda
@Jovan, je li vam to opet smeta drzavni i crkveni vrh Srbije? I vi se usudjujete u nekim svojim pisanim mislima pozvati na slogu Srba? Ovakvi komentari zasluzuju prezir i nista drugo. Mene bi, da sam na vasem mjestu, bilo sramota vaseg imena kojeg nosite.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља