субота, 21.04.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:57

Вучић: Заштитник нема права да се бави политиком

среда, 11.01.2017. у 14:18
Премијер Александар Вучић у Индији (Фото Фонет.)

По законима Србије заштитник грађана нема права да се бави политиком и требало је да поднесе оставку пре две године када је тиме почео да се бави, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

„И то што ће да је поднесе месец дана пре краја мандата није фер. Било би фер да је то урадио пре две године, када је почео да се бави политиком. Сада се показало да смо све време били у праву, да смо говорили истину о каквим је преварама реч”, рекао је Вучић у интервјуу за телевизију Прва.

Вучић: Пораз на председничким изборима значио би мој одлазак
Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да би пораз кандидата СНС на председничким изборима значио његов одлазак са функције шефа Владе.„Нема никакве сумње да пораз на председничким изборима не мора да значи одлазак свих министара или промену структуре политичких странака у влади, али свакако значи мој одлазак”, закључио је Вучић, који се налази у вишедневној посети Индији.

Вучић је упитао и медије како је могуће да сви прећуте када је Јанковић рекао да неће поднети оставку и када то образложи чињеницом да ни председник Републике или неко други од функционера владајуће партије неће да поднесе оставку.

„Не желите да поштујете закон када су у питању неки други, а инсистирате на нечему где закона нема када је у питању Влада Србије. По законима Републике Србије заштитник грађана нема право да се бави политиком”, поручио је Вучић.

На питање новинара да ли сматра да Јанковић није добро обављао свој посао заштитника грађана, Вучић је одговорио да је то бесмислено питање, јер „не да га није добро обављао, него га није уопште обављао”.

„Он је обављао свој политички посао”, рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да су најављени кандидати опозиције за председника Републике, Вук Јеремић и Саша Јанковић, познати већ две године и да све то време злоупотребљавају своју функцију зарад личних политичких интереса.

„И раније сам говорио да један од досовских кандидата све време злоупотребљава државне институције, иако смо сви знали шта ради и чиме се бави. Реч је о (заштитнику грађана Саши) Јанковићу”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Јанковић све време користи институцију заштитника грађана као представник Демократске странке и неких других странака „зарад, што је још горе, не партијских нити групних, већ личних политичких интереса”.

Он је оценио и да су Јеремић и Јанковић апсолутни фаворити, имајући у виду, како каже, пажњу јавности коју имају, чињеницу да никада нико није смео да их нападне и да ни о једном не сме да се каже лоша реч.

„Они су као свете индијске краве. О њима немојте да кажете ништа макар свима било очигледно о чему се ради. Сви ћемо да се правимо блесави да нам неко друштво не би рекло да си на другој страни”, указао је он.

Вучић је рекао да то показује „колико је новца на тој страни, колико је спољна моћ на тој страни”.

„Имамо хендикеп да се они баве тиме месецима и годинама. Један је измишљао да се кандидује за УН, а видели смо резултат, не би ли подизао сопствену популарност на рачун своје државе. Други је измишљао да се бави једним другим државним послом, иако се тиме није бавио. Замислите да ако узмем и сваком у иностранству говорим о кандидатури нашег представника и ничим другим се не бавим, било би смешно”, уверен је он.

Додао је и да је Војислав Шешељ озбиљан кандидат, и да СНС још нема свог кандидата.

Премијер је нагласио и да неки покушавају да искористе председничке изборе не би ли победили на њима и срушили Владу Србије, и на тај начин државу вратили у колотечину прошлости, „да би нас вратили у једно лоше време, време хиперинфлације, огромног дефицита, на минус у расту”.

Упитан да ли размишља да подржи Томислава Николића, Вучић је истакао да је председник добро радио свој посао, а да људи воле то да потцењују.

„С друге стране знамо многе који би се том вешћу растужили и обрадовали. У сваком случају одлуку ћемо донети заједно и покушати да се супроставимо фаворизованим кандидатима, и њиховом огромном новцу и медијском утицају”, поручио је он.

На питање да ли размишља да се кандидује, Вучић је казао да таква одлука није ни близу и да не би да спекулише о томе у овом тренутку.

Он је додао да је посао који обавља нешто што га испуњава максимално, нешто чему је посвећен.

Казао је да је то радио с великом љубављу, огромним поносом.

Додао је да, на пример, да ни новинари нису могли да га стигну радећи 14 сати дневно, а да је морао, као у Индији, да буде сконцентрисан и припремљен за сваки састанак.

„То је нешто за шта се живи, да за своју земљу урадите нешто, и имам добре резултате које нико не може да негира, а имаћемо још боље”, објаснио је Вучић.

Он је истакао да је његов хендикеп што не може председничким изборима да се бави ни двадесетак одсто времена, колико се сви други баве, и да им тиме даје огромну политичку предност.

На питање да ли ће у суботу, на седници Председништва СНС, бити речи о председничком кандидату Вучић је најавио да ће разговарати са члановима око много других ствари и њиховог већег ангажовања.

„У реду је да сам ја запустио страначке обавезе, али није у реду да су сви други то запустили, заборавили и препустили свима другима велику иницијативу. То је могуће осетити када видите да се они баве нама на најнегативнији начин, а не стижемо ни да одговоримо. Ако ја немам времена неки морају да имају времена”, поручио је Вучић.

Он је додао и да две године говори да се све то време улаже огроман новац у рушење Владе Србије како више не би била „толико независна и суверена као данас”.

„То чине различите земље, о томе сам безброј пута говорио. Само за медијску акцију у вези са Савамалом, за осмишљавање и организовање протеста, потрошено је више од осам милиона евра, за шта имамо директне доказе, све са рачуна”, закључио је Вучић у интервјуу који је дао Телевизији Прва током боравка у Индији, преноси Танјуг.

Вучић:Савамала парадигма за притисак на владу

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да Савамала представља политичку парадигму за притисак и узимање огромног новца споља за рушење Владе Србије.

„Савамалу помињем као политичку парадигму за притисак и за узимање огромног новца споља за рушење владе Србије. Рекао сам шта мислим да се тамо догодило, у шта сам лично уверен, изнео свој став који је био политички осуђујући за партију коју водим и што се мене тиче са тим сам завршио - све остало је на надлежним државним органима” рекао је Вучић за ТВ Прва.

Како је рекао у међувремену је Савамала постала нешто много више, а то је полтиичка парадигма, постала је начин, метод, име за рушење независности Републике Србије.

Он је додао да су срушене три противправно подигнуте бараке где су неки илегално и противправно зарађивали новац,а онда је још јддним противправним актом свакако начињено нешто што није легално.

„Дакле у то немам никакве сумње и то се никада није доводило у питање” рекао је премијер који је додао да се такве ствари дешавају дневно у свакој другој земљи, као на пример сада у Хрватској...и ником ништа.

То је постало политичка парадигма и о њој ћу да говорим све време зато што њу помињу они који траже начин, који покушавају да сруше Републику Србију и којима се не допада да је Србија снажна.

На питање да ли „једна Савамала” може да сруши Републику Србију Вучић је рекао да није у питању Савамала, те да не руши Савамала већ паре споља...

Како је додао Савамала се користи као довољан разлог за напад и рушење владе јер не желе да Србија буде независна, суверена земља, и да треба видети ко је то све финансирао, многе владине и невладине организације, различити фондови за отворено друштво...

Вучих је рекао да се то чини од стране оних којима просто не одговара снажна влада Србије, „не зато што мисле да ће да је сруше него желе да је ослабе, да нема ту врсту капацитета, снаге код грађана Србије и да онда управљају као у луткарском позоришту као што су увек управљали од 2000 године па наовамо и да раде шта хоће и зарађују много а Србија буде све сиромашнија”.

Он је указао да Србија постаје све снажнија, економски раст је недвосмислен, дефицит никада нижи, јача и војно и моћи ће себе да заштити за коју годину за разлику од раније...и зато је потребно да се сруши.

Ту нема никакве дилеме када уложите толики новац, за који имам доказе да је уложено, у различите невладине организације, различите медије, у многе друге полтичке и квази полтиичке структуре, онда је јасно о чему је реч, додао је премијер.

Премијер Вучић је нагласио да Србија јача и војно, и да ће моћи себе да заштити за разлику од ранијих година, те да је то разлог што постоје покушаји да се руши.

Вучић: Велика част за Србију да отвори Мумбајску берзу

МУМБАЈ– Велика је част за Србију што ћу сутра отворити Мумбајску берзу, рекао је данас премијер Александар Вучић у разговору за Прву ТВ.

Он је у интервјуу који је дао током боравка у Индији, најавио да ће сутра отворити Мумбајску берзу и оценио да ће то остати уписано златним словима у историји једног бројчано малог, али не у духовном смислу малог народа.

Подсетио је да је прошле године то учинио шеик Мухамед, као и да су претходне године на национални празник долазили француски председник Франсоа Оланд, председник САД Барак Обама.

„То је велика ствар за нас”, додао је он.

Вучић с индијским привредницима о условима за сарадњу

МУМБАИ – Председник Владе Србије Александар Вучић данас је у Мумбаију информисао представнике индијских компанија заинтересованих за улагања у Србију да је пословна клима у нашој земљи значајно боља и да је подршка владе за отварање нових радних места наишла на велико интересовање неких од највећих европских компанија.

Директор Pinnacle industries Судир Мехта рекао је да су односи две земље добри, али да је потребно појачати економску сарадњу.

Како је навео, од 2013. до 2015. године скоро двоструко је увећана трговинска размена између Индије и Србије, али то је недовољно с обзиром на могућности две земље.

Он је нагласио да су индијски инвеститори заинтересовани за јачање економске сарадње и то нарочито у области инфраструктуре, обновљиве енергије, информационих технологија, пољопривреде, банкарства и туризма, као и научно-техничке и области текстилне индустрије.

Премијер Вучић је обавестио индијске привреднике о економским реформама које је српска влада спровела у последње две године, као и о пакету економских мера за подршку страним инвеститорима.

Он је нагласио да је пословна клима у Србији значајно боља и да је подршка Владе за отварање нових радних места наишла на велико интересовање неких од највећих европских компанија.

Премијер је истакао да због уговора о слободној трговини са земљама ЕУ, ЦЕФТА, Турском, САД, као и земљама Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана, Србија данас представља веома интересантну дестинацију за директне стране инвестиције са највећим потенцијалним тржиштем.

Индијски привредници сматрају да је Србија, поред добре инвестиционе климе, и локацијски веома занимљива за њихове инвеститоре због могућности да за кратко време своју робу доставе до европског и руског тржишта.

Премијер Вучић сутра завршава тродневну посету Индији отварањем Мумбајске берзе.

(Танјуг)


Коментари33
34b3b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

posmatrač
sve što je rekao je laž,osim o saši jankoviću.njegov posao je da bude van svake politike.e sad,onaj koji ga je tu postavio sada mu je dao novi zadatak,tako da su svi oni iz iste kuhinje.
deda
Upravoslusam intervju sa AV u Indiji na Prvoj,zgrozen sam odgovorima.Najgore je sto ce mnogida kazu al im je rekao. KO SU TI STO HOCE DA GA SRUSE SPOLJA, OVAMO GA SVI HVALE?
Милош Ј. Косовац
У право је Вучић: у Србији они који знају да се баве политиком не треба да то чине. Шта направи власник Пинк телевизије од овог навијача Ц. Звезде?!
Marko
Jankovic je demokratski i civilizovano orjentisan covek i nije poklekao pod nasrtajima vlasti u zadnje 4god, ima moju podrsku. Gospodinu Aci mogu da porucim da prestane da pise botovske komentare i da proba nesto korisno da uradi za drzavu.
Jovan
Da vidimo kakvu je novu zamenu teza pokusao da proturi Vucic.U tekstu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, Evropski parlament poziva vlasti u Beogradu da usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao i da brzo nađu rešenje za sporne događaje u naselju Savamala. U tekstu se posebno navode ”kontroverzni dogadaji u slučaju Savamale”, pri čemu se od vlasti u Srbiji traži brzo rešavanje ovog slučaja. Kao oblast gde napredak nije ostvaran, izvestilac Evropskog parlamenta navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji. Od srpskih vlasti traži se i da obezbede punu političku i administratnu pomoć u radu zaštitnika građana. Dakle Evropski Parlament to zahtevaod vas, kakve pare se vama prividjaju? Toliku kolicinu zla i predisponiranosti za mrznju, skoncentrisane na jednom mestu kao i nasilnickim vokabular, ne pamtim jos od radikala u vreme diktature Milosevica . Povremeno vrlo ozbiljno ume da me uplasi pretpo

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља