субота, 25.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:51

Помози или помогни

Важно је знати да су оба облика правилна и да је само ствар избора који ћемо употребити
Аутор: Др Сања Ђуровићсубота, 21.01.2017. у 15:00
Ћирилично иницијално писмо ГАРДОШ (Дарко Новаковић)

У српском језику постоји велики број глаголских дублета. С временом, број дублета се смањио у појединим облицима (нпр. у презенту), али дублети се добро чувају у аористу (нпр. стадох/ стах, хтедох/ хтех), радном гл. приде- ву (тргао/ тргнуо, макнуо/ макао), трпном гл. придеву (предат/ предан) и сл. Дублети су често истраживани и коментарисани с нормативног аспекта, јер је најидеалнија слика у језику када имамо само једне облике као норма- тивне. Ипак, идеална језичка ситуација немогућа је због развоја језика и по-стојање дублета је, најчешће, сасвим оправдано. Поред нормативних речни- ка и приручника који бележе стандардне дублете у српском језику, конста- тују их и нормативне граматике, па су у морфологији јасно издвојени обли- ци у којима се јавља дублетизам, и многе двоструке форме.

Овом приликом представићемо глаголске дублете у императиву глагола ле-ћи/легнути, помоћи, помагати, сести. Интересантно је да се јављају једни облици као системски и други, најчешће, настали аналогијом према неким сличним глаголима. Важно је знати да су оба облика правилна и да је само ствар избора који ћемо употребити.

Код глагола лећи/ легнути који има дублет и у инфинитиву, у императиву се јавља лези (нпр. Лези, голубице, лези, чедо (Глишић); Лези уз њега и тражи да ти опрости (Булатовић) и легни (нпр. Дођи, легни на ове јастуке! („Поли- тика”); Распростите их по кревету и легните заједно!). Облик легни је гра-матички примарни облик јер се императив гради од презентске основе и на-ставака, али је облик лези, чини се, фреквентнији.

Глагол помоћи – помогнем има у императиву очекивани облик помогни (нпр. Помогните ми господине, помогните ми! (Б. Ћосић); Помогните на-шем Стефану („Илустрована политика”), али и облик помози (нпр. Помози, брате, ако бога знаш (Киш, „Складиште”); Помозите ми, не осећам се до-бро („Политика”) и сл.) Интересантно је да се облик помози наметнуо као чешћи и као тенденција, иако је настао као секундарни облик, вероватно под утицајем конструкције помози боже.

Видски парњак глагола помоћи, глагол помагати у императиву има помагај (нпр. Значи, помагајте браћо Руси („Вечерње новости”); Људи, помагајте! („Политика”), али и помажи (нпр. Рађајте децу, помажите једни друге („Вечерње новости”); Не помажите нам, молимо вас! („Вечерње ново- сти”)). Оба облика су равноправна у употреби.

Глагол сести – седнем има облике седи (нпр. за преговарачки сто („Политика”); са нама, донатори! („Политика”); тамо где сам рекла! („Политика”) и седни (нпр. Ти ипак седни и напиши разлоге („Политика”); Дакле, седнимо сви за сто и једимо (Киш, „Ноћ и магла”). Чини се да је облик седи много фреквентнији, али дублет, свакако, постоји.

Иако нема дублет у императиву поменућемо и глагол разумети. Облик за императив разуми, који је нестандардни облик, наметнуо се као једини тако да се стандардни облик разумеј може чути само у интелектуалним круговима који су научили да је то правилан облик, и то у писању, не у говору. Ради се о изузетно фреквентном глаголу и налазимо огроман број примера за облик разуми. Погрешно разуми јавља се аналогијом према облицима глагола уразумити (се) који припада глаголима другог типа.

Остали глаголи у српском језику имају једне облике императива, али треба водити рачуна, пре свега, у писању код појединих глагола типа бројити: број, бројмо, бројте; веровати: веруј, верујмо, верујте; напојити: напој, напојмо, напојте; одвојити: одвој, одвојмо, одвојте; отпити: отпиј, отпијмо, отпијте; попити: попиј, попијмо, попијте; пребити: пребиј, пребијмо, пребијте; пролити: пролиј, пролијмо, пролијте; разбити: разбиј, разбијмо, разбијте; сашити: сашиј, сашијмо, сашијте; умити: умиј, умијмо, умијте, где се наставак -ј у говору не реализује, али се мора писати. Истог типа као глагол одвојити понаша се и глагол освојити – освој, освојмо, освојте који се често погрешно користи у облику освоји. Код друге групе глагола јавља се наставак -и па ће бити гаји, продаји.

Вративши се на наслов да ли помози или помогни, за језик је свеједно, оба облика су правилна. Који ћемо од облика употребити зависи од нас самих. Једино у устаљеним конструкцијама не постоји могућност изборности па тако у конструкцији помози боже не може да се употреби други облик *помогни боже.

Филолошко-уметнички факултет Крагујевац


Коментари4
c7d4a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Грујица
Не слажемо се, много се не слажемо: "седи!" и "седни!"; "помагај!" и "помози!" у овом случају су императив различитих глагола: трајног "седети" и тренутног "сести"; трајног "помагати" и тренутног "помоћи". Нису дублети, нису парњаци глаголи "сести" и "седети"; "пасти" и "падати"; "скочити" и "скакати" ... итд.
Stelt gramatika
Pomoz bog junaci sretne vam rane!!!
Ajajaj
Mislim da je slucaj 'glagola koji daje podrsku' - malo slozeniji: Pomoci - pomognem; imp. pomozi/pomogni Pomagati - pomazem; imp. pomazi/pomagaj Pomognuti - pomognem; imp. pomogni A sto se tice izraza gde se trazi bozja pomoc : "Pomozi Boze!/ Boze, pomozi!" "Boze, pomagaj!/sad pomagaj, Boze!" "Pomogni mi (sad) Boze!" Sva tri su pravilna, ali je prvi oblik najfrekventniji/najkraci/najekonomicniji.
dragan
Gomila oblika koja je po starom pravopisu bila nepravilna, sada je "pravilna"... Kao da je izmena pravopisa učinjena zarad "vazduplohova", "Mortadela" "Betovena & Šopena", "braće Andersen" i sličnih... pa neka, napravite još neku reviziju, pa uz ove "dublete" uvedite i "triplete", nek' i političari, pevaljke i "starlete" (za promenu) budu malo pismeni ... :-)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља