недеља, 09.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 31.01.2017. у 10:22

Од Београда до Солуна за шест сати

Ципрас: Не мењамо став о Косову, спремни смо да допринесемо циљу Србије да постане чланица Европске Уније
Премијер Вучић са грчким колегом Ципрасом (Фото А.Васиљевић)

Србија и Грчка радиће на изградњи боље железничке инфраструктуре, а пројекат изградње пруге до луке Пиреј могао би да почне одмах, изјавио је премијер Александар Вучић.

Вучић је после разговора са грчким премијером Алексисом Ципрасом на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је Србија већ почела да гради део пруге према Нишу.

„Наравно то се не ради оном брзином којом бисмо хтели, али смо потпуно спремни за то, јер је ситуација у нашем буџету све боља. То је толико важан пројект за нас да бисмо одмах могли да кренемо”, рекао је Вучић, додајући да ће за завршетак тог посла бити потребно више година.

Истакао је и да је данас за теретни саобраћај од Будимпеште до Солуна преко Београда потребно 49 сати, да је циљ да се до 2020. године та деоница пређе за мање од 30 сати, а да путници од Београда до Солуна могу да стигну за шест сати.

„Наше железнице би имале веће зараде, а поспешили бисмо и трговинску размену”, истакао је Вучић.

Повезивање Београда и Солуна, додаје премијер, има посебан значај за Србе и Грке, наводећи да се очекује и унапређењу трговинске размене.

„Што се тиче односа са Грцком велика је корист за нас да се повезујемо, тиме је Грчка ближа централној и западној Европи, а ми смо ближи Блиском Истоку и северној Африци. Повезивање Солуна и Београда је нешто што има посебан значај. То ће драматично унапредити нашу трговнски размену и довести до нових помака пре свега у нашој прерађивачкој индустрији”, рекао је он.

Према његовим речима, у релативно кратком року смо спремни да направимо добре резултате.

Грчки премијер Ципрас каже да би Србија могла да постане мост између источне и западне Европе, те да сарадња између две земље када је реч о транспорту може да буде важна за овај део региона.

Каже да није довољно да се позивамо само на историјске везе већ да се фокусирамо на конкретне кораке.

„Одлучили смо да наставимо са нашим значајним и великим идејама визионарског карактара”, рекао је Ципрас, додајући да ће седници Високог савета на пролеће претходити конкретни кораци између министарстава како би се реализовали инфраструктурни пројекти, не само везано за повезивање железницом већ и за друге пројекте које би могле да промене географију Балкана.


Свечани дочек испред Палате "Србија" (Фото А. Васиљевић)

„Ми верујемо да географија Балкана треба да престане да се мења интервенцијама и нападима, већ да може да се мења и под мирнодопским условима кроз сарадњу, како би народи били спојени, а не раздвојени”, рекао је Ципрас.

То, како каже, има везе са идејом повезивања Београда са Солуном речним путем.

„Говорим о могућностима које пружа река Морава, која би била спона. Потребно је да видимо како би ЕУ могла да финансира један такав пројекат, све то да ставимо на папир. Перспектива постоји”, каже Ципрас.

Вучић: На пролеће заједничка седница влада у Солуну

​Заједничка седница влада Србије и Грчке - високи савет, биће одржана на пролеће у Солуну, најавио је данас премијер Александар Вучић и додао да је одређена нова „мапа пута” уз коју ће две земље још чвршће и снажније кренути у заједничку будућност.

„Договорили смо се да направимо заједничку седницу влада, ми смо то назвали високи савет, пре свега двојице премијера, која би била одржана у Солуну већ на пролеће”, рекао је Вучић.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом рекао да ће на тој седници бити припремљене конкретне мере о заједничкој сарадњи, која ће бити у интересу грађана две земље.

​Ципрас: Не мењамо став о Косову, подршка Србији за ЕУ
Спремни смо да допринесемо циљу Србије да постане чланица Европске уније, рекао је данас грчки премијер Алексис Ципрас, те поручио да његова земља неће променити став по питању независноти Косова.Ципрас, који је са српским премијером одржао прес конференцију након њиховог сусрета, пренео је новинарима да је у разговору са својим домаћином изнео уверење да је Србија кључна земља за мир у региону, те да верује да је данашњим сусретом учињен значајан корак који ће унапредити односе две земље. (Танјуг)

Премијер је рекао да је током данашњег састанка било речи о економској сарадњи, чвршћој сарадњи две државе али и о регионалној сарадњи и регионалној стабилности.

„Имали смо дуге исцрпне и озбиљне разговоре, пре свега смо нагласили огромно прајтељство које постоји измеду српског и грчког народа, између две земље, али се наши разгоори нису заснивали на ономе што чини прошлост, већ на ономе што треба да радимо у будућности”, навео је Вучић.

Он је рекао да је економска размена две земље тренутно износи 380 милиона евра, што је недовољно, те да је циљ да се она у наредним годинама повећа.

Туризам је веома важан, рекао је Вучић и истакао да је Грчка прва дестианција за српске грађане, али и да је број грчких туриста значајно порастао у 2016. у односу на 2015.

Вучић је истакао и да Србија може да повећа извоз пољопривредно-прехрамбених производа у Грчку.

Истакао је и да ј еважно да се изгради боља железничка инфраструктура и пруга која би спајала Београд и Солун, те да је циљ да се до 2020. године од Будимпеште преко Београда до Солуна стигне за мање од тридесет сати, а не за 49 сати, колико је сада потребно,

Вучић је рекао и да је са грчким премијером разговарао о регионалној стабилности, те да је истакао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу, наводећи да је Грчка једна од кључних земаља на Западном Балкану, али и у региону југоисточне Европе.

Навео је и да је са Ципрасом на реалистичан начин анализирао ситуацију на Западном Балкану, додајући да је захвалан тој земљи што није признала независност Косова.

„Захвални смо Грчкој по том питању и надамо се да ће такав став Грчка имати и убудуће”, нагласио је Вучић.

Вучић је подвукао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу истичући да је то једна од кључних земаља на Балкану али и у овом делу Европе.

Он је захавлио Грчкој што није признала независност Косова, као на снажној пдоршци коју даје Србији на њеном путу ка ЕУ. Премијер Србије је подвукао да ће две земље наставити даљу сарадњу по питању мигрантске кризе.


Сусрет председника Србије Томослава Николића и премијера Грчке Алексиса Ципраса (Фото А. Васиљевић)

 

Како је рекао, разговарали су и о односу према традиционалним пријатељима и Србије и Грчке и додао да је ту постигнут великми степен сагласности око сарадње и са Кином и са Руском Федерацијом и многим другим земљама.

„Потпуно сам уверен да ћемо успети и умети и новим састанцима и новом мапом пута коју смо данас одредили, да наше две земље још чврсће и снажније крену у заједничку будућност” рекао је Вучић.

Вучић: Раст у 2016. већи од 2,8 одсто, у јануару суфицит

Премијер Алерксандар Вучић каже да је привредни раст у 2016. години био већи од 2,8 одсто, а да ће јануар бити завршен са рекордним суфицитом у буџету.

Вучић је после разговора са грчким премијером Алексисом Ципрасом на заједничкој конференцији за новинаре рекао да постоји велика корист за обе земље да се оне повезују и да је Србије почела да ради део пруге према Нишу.

„Наравно то се не ради оном брзином којом бисмо хтели, али смо потпуно спремни за то, јер је ситуација у нашем буџету све боља”, рекао је Вучић, додајући да ће за завршетак тог посла бити потребно више година.

Повезивање Београда и Солуна, додаје премијер, има посебан значај за Србе и Грке, наводећи да се очекује и унапређењу трговинске размене.

„У релативно кратком року смо спремни да направимо добре резултате”, рекао је Вучић.

Грчки премијер Ципрас каже да би Србија могла да буде мост између источне и западне Европе, те да сарадња између две земље када је реч о транспорту може да буде важна за овај део региона.

Каже да није довољно да се позивамо само на историјске везе већ да се фокусирамо на конкретне кораке.

„Одлучили смо да наставимо са нашим значајним и великим идејама визионарског каракетара”, рекао је Ципрас, додајући да ће седници Високог савета претходити конкретни кораци између министарстава како би се реализовали инфраструктурни пројекти.

Вучић и Ципрас:Стабилност региона најбитнија

Премијер Александар Вуцић изјавио је данас да је Србија спремна да помогне у решавању одређених питања уколико је неко позове, али да сигурно није од оних који би да решавају светска питања и туђе проблеме посебно ако их нико не зове, док је његов грчки колега Алексис Ципрас поручио да је Србија кључна земља за стабилност у региону.

„Имали смо много политичара у Србији који су хтели да решавају светска питања и били много паметни” рекао је Вучић одговарајући на питања у вези са „комшијским проблемима на Балкану” и спремности Србије да помогне у њиховом решавању и додао да уколико би нас неко питао да помогнемо то би и учинили.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Ципрасом рекао да две земље имају добре односе и да желимо и да их даље развијамо наводећи да је Србија мала земља да би на себе преузимала улогу некога ко решава светска питања.


Алексис Ципрас (Фото А. Васиљевић)

Како је навео, Грчка је добродошла у све разговоре о стабилности Балкана, истичући да је већа земља од нас, у том смислу и значајнија те да су нам пријатељи на чију помоћ увек можемо да рачунамо.

„А то да се ми гурамо негде да би неко глумио великог лидера који ће да решава не знам какве проблеме - мој посао је да се решавам проблеме дефицита, инфлације, да очувамо регионалну стабилност, повећавамо економски раст Србије...” рекао је Вуцичх.

Како је навео, нада се да ће то сви остали у региону да разумеју и сматра да су сви други у региону, због таквог става Србије, релаксирани.

Вуцичх је рекао да јесу разговарали и о светским темама, да је Ципрас много више у Бриселу од њега и да је доста тога и научио од грчког премијера, али и навеои да нас те светске бриге, као и на пример и раст екстремне деснице, муче много мање.

На то питање се надовезао и Ципрас који је истакао да је, предуслов да би неко могао да помогне и укључи се у решавање одређеног питања да постоји сагласност страна које су у спору.

Подсетивши да је Грчка показала последњих година стрпљење вредно пажње стрпљење и то не само везано за суседе, Ципрас је приметио да сви треба да схвате да је инсистирање на непријатељским ставовима показивање националистичке тежње која „нити је у складу са нашим ставовима нити са епохом у којом живимо”.

У том је смислу рекао да је данас у разговору са српским премијер поновио да је Србија кључна земља за стабилност у региону.

Ципрас: Брине ме раст деснице, ипак верујем у снагу Европе

Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је данас да га брине раст десничарских снага свуда у Европи, али да верује да ће у 2017. години превладати другачије струје.

Ципрас је на заједничкој конференцији за новинаре са српским премијером Александром Вучићем, упитан да ли га брине раст десничарских снага, рекао да се Европа налази на важној раскрсници, подсетивши да ће у наредном периоду у кључним земљама бити одржани избори.

Желим да верујем да ће 2017. година пружити излазе и појачати наше разумевање и сарадњу и да ће то ићи у корист свим земљама у Европи, рекао је Ципрас.

Премијер Грчке је навео да га брине раст националистичких снага због чињенице да утичу на политичке снаге које данас владају Европом и на начин на који приступају кључним проблемима.

Како је рекао, у одређеним земљама постоји бојазан да ће расти расистичке и крајње десничарске снаге, које би могле да утичу на орјентацију тих земаља.

Он је навео да у наредном периоду приоритет треба да буде колективни интерес Европе, те да верује да ће у 2017. години ојачати разумевање и сарадња у целој Европи.

Коментари29
9af94
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Да ли овде неко прави рачун без крчмара? Наиме од 18. јануара ове године Грчка држава је продала железницу и та се сада налази 100% у поседу италијанске државне железнице, цена је била 450 милиона Евра.
kataklinger
putevi, kanali, fabrike,...raj na zemlji, republika Vucija.
Velika razlika!
Вучић је рекао једну велику истину: да је Ципрас у Бриселу много више од њега! Ту,међутим, има једна велика разлика: коликогод пута био у Бриселу, Ципрас ради СВЕ директно у интересу (своје) Грчке! Коликогод пута, пак, овај други, био у Бриселу - ради СВЕ директно на штету (своје) Србије!
lele
Pa ko je u dobroj verbalnoj komunikaciji sa Austrijskom i Nemačkom vladom. ? Nikad nismo bili tako solidno u komunikaciji. To što treba da se "pegla" šta je radnije bilo nije jednostavno. Nema više kreditnih poslova nego se sve radi iz budžetskih sredstava i to mnogima smeta. A vlasnici stranih firmi se osećaju sigurno i otvaraju svoje lokale kod nas. I to ranije nije bilo . I to nije jednostavno. Nismo naseli na provokaciju za sankcije prema Rusiji i to je dobro za nas ovde a nevalja za one koji odu da pregovaraju u Briselu. I to nije jednostavno. Ali je jednostavno zatvoriti oči i napisati ovo što si ti gore napisao.
Dragan
Sto se bolja komunikacija napravi izmedju dve zemlje ona nam je bliza.
PrakticnaZena
Што се тиче односа са Грцком велика је корист за нас да се повезујемо, тиме је Грчка ближа централној и западној Европи, а ми смо ближи Блиском Истоку и северној Африци. Повезивање Солуна и Београда је нешто што има посебан значај.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља