субота, 07.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:08
Дан државности Србије обележен је данас у цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе

Гојковић: Нема важнијег задатка од борбе за успешнију Србију

среда, 15.02.2017. у 15:32
Црква Светог Ђорђа на Опленцу - илустрација (Фото Т.Ј.)

ОПЛЕНАЦ – Дан државности Србије обележен је данас у цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе, а председница парламента Маја Гојковић поручује да само стабилна, марљива, вредна и јака Србија може да одбрани своје националне интересе.

Гојковић, која предводи државну церемонију обележавања Сретења, истакла је да не постоји важнији задатак од борбе за успешнију и модернију Србију, Србију која ће бити поштована и уважавана у свету.

„ Данас обележавамо више од два века од почетка борбе за модерну српску државу, а ипак се, услед криза и превирања нашег света и времена у којем живимо, поново суочавамо са изазовима које захтевају нове напоре за јачање наше државе”, рекла је Гојковић. Навела је да је историја српског народа, као и већине других, обележена временима борбе за слободу и борбе за бољи живот и развој, те поручила да је за нас данас важно да препознамо да и једно и друго време захтева жртве и одрицање.

„Србија настоји да пронађе најбољи пут за себе и своје грађане управо како би осигурала економски развој и уређенију државу”, истакла је Гојковић, преноси Танјуг.

Она је навела да је данас важно препознати да је најсигурнији ослонац Србије у раду, залагању, предузимљивости, креативности и идејама и да су то снаге које државу могу учинити још јачом и напреднијом.

„Истовремено, само стабилна, марљива и јака Србија може да одбрани своје националне интересе. Приврженост раду је најбоља одбрана земље од сваке опасности или зле намере која јој прети”, нагласила је Гојковић.

Председница парламента је поручила да се на данашњи дан морамо сетити да ниједна слобода и ниједно право није заувек изборено и да историјски дуг за жртве који су положили наши преци морамо враћати сваки дан залагањем за исте вредности и принципе.

„Свака генерација се суочава са специфичним изазовима свог времена и свака мора да нађе свој пут да се са њима суочи и да их савлада. То су знали и Карађорђе, и Милош, а морамо знати и ми данас”, нагласила је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је Сретење један од најважнијих датума у српској новијој историји - дан када је наш народ 1804. године почео тежак пут ка слободи подизањем Првог српског устанка, али и дан када је Србија донела Сретењски устав, први демократски устав Србије и један од најмодернијих у Европи тог времена.

Наводећи да се слободарске тежње српског народа не могу одвојити од демократских, Гојковић је рекла да на то упућује и чињеница да су и Први и Други српски устанак почели народном вољом и одлукама, на зборовима и скупштинама, те да се управо у најтежим условима борбе за опстанак развијало семе парламентарног живота.

Зато данас Србија не сме заборавити ни оне који су својим идејама и просвешћеношћу оставили неизбрисив траг, а један од њих је и Димитрије Давидовић, који је написао Сретењски устав у коме се огледају потребе српског друштва за слободом, националним освешћењем, окончањем феудализма, нагласила је Гојковић.

Председница парламента претходно је положила венац и одала почаст на гробу вожда Карађорђа.

Венце су положили и принц Александар Карађорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар одбране Зоран Ђорђевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Миленко Савановић.

Вулин је новинарима рекао да је Србија устанцима изборила своје право на уставе, на слободу и право да одлучује сама о себи и о томе ко су јој пријатељи, а ко непријатељи.

„То право Србија неће дати никоме и то право неће напустити ни због било чега ни због било кога. Слобода је реч која описује Србију”, рекао је Вулин.

Савановић је новинарима рекао да данашњи дан обележава цео српски народ, подсетивши да су се Срби кроз историју увек борили само за оно што им припада, а то је право на живот, породицу, слободу и достојанство.

Наводећи да се и српском народу данас у РС оспорава право на достојанство, слободу и живот, Савановић је рекао да је најбољи одговор окретање ка раду, стварању, развоју економије и јединству српског народа.

После обраћања председнице Скупштине Србије одржан је уметнички програм.

Државној церемонији присуствовали су бројни гости, међу којима су и страни амбасадори. 


Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља