недеља, 05.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 17.02.2017. у 13:21 Димитрије Буквић

Керн похвалио Вучићеву идеју о царинској унији

Прве консултације о предлогу којим би олакшао проток робе премијер Србије је обавио с премијером БиХ Денисом Звиздићем и албанским премијером Едијем Рамом
Кристијан Керн и Александар Вучић (Фото Раде Крстинић)

Аустрија је велики привредни и политички партнер Србије, кључна је порука с састанака аустријског канцелара Кристијана Керна с највишим званичницима наше земље у Београду.

У одвојеним сусретима Керна с премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем, истакнута је захвалност Аустрији на подршци евроинтеграцијама Србије, уз наговештавање могућности за даљу привредну сарадњу, као и помоћ Беча Београду у проблемима с мигрантском кризом.

Истичући да на Аустрију гледамо као на пријатељску земљу која нам даје велику подршку на путу ка ЕУ, премијер Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре с Керном показао, како је рекао, „папир” који је предао и аустријском канцелару, с предлогом да земље западног Балкана створе царинску унију у региону.

Реч је о идеји која, како је објаснио Вучић, има за циљ да се „приближе наше територије” и олакша проток робе.

Премијер није, како преноси Танјуг, прецизирао шта све подразумева његова иницијатива, али је истакао да губимо седам одсто прихода због чекања камиона на границама и додао да је о том „папиру”, на енглеском језику, обавио прве консултације с премијером БиХ Денисом Звиздићем и албанским премијером Едијем Рамом.

Наводећи да ће можда неки други тај папир посматрати као празну причу, премијер је рекао да види да се свуда у региону подижу националистичке и шовинистичке тензије, те да је то значајно решење које би могло да их „спусти и смири”, а да економија напредује.

Вучић је додао да се нада да ће и неки који дођу после њега наставити тим путем, јер је то идеја која је добра за западни Балкан. „Тиме бисмо приближили наше територије и земље на западном Балкану, чиме наши камиони не би губили по 20 сати на границама, већ бисмо смањили чекање на два-три сата. А тиме бисмо постали много веће и атрактивније тржиште за инвеститоре”, рекао је Вучић.

Он је, како преноси Фонет, изнео и податак да је Аустрија, са око три милијарде евра, највећи инвеститор у Србији и да у нашој земљи послује око 500 аустријских компанија које запошљавају 18.000 радника.

Србија није задње двориште Европе, већ њена дневна соба, рекао је Керн, истичући да су на нивоу ЕУ потребни интензивнији разговори о путу наше земље у Европу.

„Постоји велики потенцијал и ту Аустрија себе јасно види као некога ко се заузима за Србију”, рекао је Керн.

Он је похвалио Вучићеву иницијативу о царинској унији, истичући да је позитиван привредни развој региона и у интересу Аустрије.

„Наша предузећа су велики инвеститори у Србији. Разговарао сам с многима од њих овде и кажу да се осећају веома пријатно и да су спремни да наставе пут развоја и инвестиција у Србији”, рекао је Керн.

Он је додао да је с премијером Србије разговарао и о питању миграција, и указао на веома добре односе.

Да две земље имају одличне односе, којима доприноси и српска заједница у Аустрији, констатовано је и у разговору Николића и Керна. Председник Србије је у сусрету с Керном истакао да наша земља разговара с Приштином у „готово немогућим условима, испуњавајући све што се од нас тражи, док се другој страни дозвољава непримењивање договора”.

„Ми очекујемо и надамо се фер и правичним условима у даљим разговорима с Албанцима”, навео је Николић.

Аустријски канцелар указао је да је Србија важан фактор који доприноси миру и стабилности. „Направљен је знатан напредак с Косовом, ви сте пружили руку и ми то веома ценимо”, констатовао је Керн.

 

Од ултиматума до сарадње

Алудирајући на логистичку помоћ Аустрије нашој земљи у суочавању с мигрантском кризом, премијер Вучић је навео како је с Керном у току званичног разговора у шали прокоментарисао одбијање Србије да 1914. године прихвати ултиматум Аустроугарске.

Вучић је подсетио да је тад, после српског одбијања да у Србију дођу аустријски полицајци и истражитељи, избио Први светски рат. „А сад једва чекамо да повећају број својих припадника”, закључио је Вучић.

 

ДСС: Обелоданити шта пише на „папиру”

Демократска странка Србије позвала је председника владе Александра Вучића да најхитније обелодани садржај документа који је предао аустријском канцелару Кристијану Керну, оценивши као шокантно Вучићево признање да је „папир с текстом на енглеском језику о западном Балкану усаглашавао с председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем и албанским премијером Едијем Рамом”, наводи се у саопштењу.

„Председник владе дужан је да објасни због чега је текст усаглашавао с онима чији су интереси супротстављени српским, уместо с Владом Србије, Народном скупштином, као и с Милорадом Додиком и пријатељима Србије”, поручује се у саопштењу ДСС-а, преноси Фонет.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља