понедељак, 18.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:35

Изетбеговић одлучио: БиХ покреће ревизију тужбе против Србије

Аутор: Душанка Станишићпетак, 17.02.2017. у 18:01
Бакир Изетбеговић (Фото Дарко Ћирков)
Од нашег дописника

Сарајево – Босна и Херцеговина покреће ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије и Црне Горе, потврдио је председник СДА и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић након што је у Сарајеву, под његовим покровитељством, завршено саветовање о оправданости тог поступка. Апликација ће, казао је он, бити поднесена наредне седмице.

Одлука о покретању ревизије, према Изетбеговићевим речима, донесена  је консензусом више од 50 људи који су присуствовали на саветовању у сарајевској Већници.

Након што је поново признао да ће покретање ревизије  изазвати кризу у односима у БиХ, те односима између БиХ и Србије, Изетбеговић је казао да та криза неће бити онаква каквом се претило претходних дана.

– Биће кризе али не онакве каквом нам се прети јер тешке кризе се дешавају кад се људима одузимају права. Овај захтев не одузима ничије право. Ово право неоспорно припада жртвама. Они који покушавају да нас плаше кризама и покушавају нам одузети право које нам припада – право приступа суду, право на трагање за правдом и истином, свесни су и знају да би исто поступили да су на нашем месту. Истина треба сваком, па и онима који се одупиру. Истина коју ће исписати непристрасне, међународне судије – рекао је Изетбеговић.

Он је, према наводима „Кликса” нагласио како ревизија пресуде и трагање за истином и правдом доноси ризик, али да би одустајањем од тога и трговањем људском патњом и геноцидом зарад политичке стабилности, нанело катастрофалну штету дигнитету жртава.

– Бошњаци, Срби и Хрвати су вековима живели измешани и тако ће наставити, али само на истини, као на чврстом темељу се може градити живот за добробит свих народа – казао је.

На тврдње да Сакиб Софтић нема мандат агента и да он не може покренути процес ревизије у име БиХ, Изетбеговић је рекао да је Председништво БиХ својом одлуком од 4. октобра 2002.  овластило Софтића, те да ће они који тврде другачије морати то доказати правним аргументима.

– Софтић је интензивно радио годину дана с тимом и правним стручњацима. Апликацију за ревизију сачинили су врхунски правни саветници којим би се све државе поносиле – рекао је лидер СДА.

Што се тиче нових доказа, Изетбеговић каже да су они стизали сукцесивно, али да су кључни докази дошли током суђења Ратку Младићу из којег је видљиво да је више хиљада официра Војске Југославије учествовало у геноциду у БиХ као и да је Милошевићев режим логистички стајао иза геноцида.

 

Чавић: Фукционисање БиХ на чекању по Изетбеговићевој вољи

БАЊАЛУКА – Председник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић најавио је вечерас једну врсту блокаде функционисања БиХ све док МСП у Хагу, како очекује, не одбије захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид пред тим судом.

Савез за промене ће, рекао је Чавић, у наредна два-три дана заузети коначан став о учешћу њихових представника у институцијама БиХ, а лично мисли да све док суд у Хагу не одбије апелацију дотле ће функционисање институција БиХ бити на чекању.

„Нека БиХ буде на чекању, то је Изетбеговићева воља. Није добро ово што је направио. Не може Сакиб Софтић да представља институције БиХ”, казао је Чавић.

Поновио је да ће НДП поднети Тужилаштву БиХ кривичне пријаве против Изетбеговића и Софтића истог дана када се упути захтев за ревизију тужбе.

„Ово може да изазове веома озбиљне последице по међуетничке односе. Ово је подстицање на конфликт, језик мржње... и поновно враћање у прошлост, уместо да се бавимо реформама, зауставимо људе да не иду из земље. С онима који мисле да им политичка будућност може да буде изграђена на прошлости не желим да имам посла”, истакао је Чавић.

Он сматра да је одлука о подношењу захтева за ревизију атак против дејтонске БиХ и да држава, а не невладине организације, може да подноси тужбу против једне државе, пренела је Фена.

„Не мислим да је то разумно и паметно, 10 година након пресуде која постоји покретати спор поново против Србије. Месец и по дана уочи одржавања председничких избора у тој земљи је политичка темпирана бомба, монтирана да експлодира управо пред изборе у Србији”, оценио је Чавић, додајући да је Изетбеговић „на овај начин блокирао и БиХ”.

Чавић је рекао да „после свих ових иницијатива у протеклих годину дана, које су нас враћале уназад и производиле конфликтну ситуацију БиХ, по мом убеђењу ово је сувишно и непотребно”.

Нагласио ће да ће Изетбеговић бити одговоран за блокаду функционисања БиХ, која ће, како тврди, сигурно уследити, преноси Танјуг.

 

Човић: Одлука о ревизији нарушила односе у БиХ

САРАЈЕВО – Хрватски члан председништва БиХ Драган Човић рекао је да одлука о покретању ревизије тужбе против Србије није добра за институционалну равнотежу и да је унела непотребан немир и видно нарушила односе унутар БИХ.

Он је рекао и да га жалости чињеница да је једна важна одлука, донета без консензуса, посебно, јер то није у складу с оним како су се политицки представници определили да це деловати, преноси Фена.

„То није добро за институционалну равнотежу и односе на цијој изградњи смо напорно радили у протеклом раздобљу. Будуцност ове земље зависи од квалитета унутрашњих односа које цемо изградити, а они се не могу унапредити на овакав нацин”, сматра Човић.

Према његовим речима, једнострано деловање и одлуцивање не води стабилности и преко потребном помирењу.

„Не бих желео никога да повредим, али морамо бити свесни окружења у којем живимо те да је, нажалост, оваква одлука унела непотребан немир и видно нарушила односе унутар БИХ”, истакао је Човић 

Он је рекао да сви заједно треба да се окрену према путу ка ЕУ и будуцности и уцинити све да до краја године стекнемо статус кандидата.

„Не смемо дозволити да ово питање засени све позитивне резултате које смо остварили у протеклом времену. То знаци да у наредном раздобљу морамо наци мудрости и зрелости да се носимо са овом ситуацијом”, поручио је Човић, преноси Танјуг.

 

Кубуровић: Србија ће се борити свим правним средствима

Поводом најаве званичника БИХ да ће тражити ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је вечерас да Србија неће трпети понижења и бориће се свим правним средствима, постујући свој Устав и законе, међународно јавно правно и међународне принципе.

Бошњачки члан председништва Бакир Изетбеговић тврди да за покретање ревизије пресуде постоје нови докази, који су, како је рекао, дошли током суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом а које је још у току.

„Имајући у виду начин на који је предочено да ће се покренути ревизиони поступак, поставља се питање да ли се он покреће институционално и да ли се одлука о томе доноси од стране надлежних институција?! А нарочито је спорно позивање на још увек неутврђене чињенице из поступка (против Младића), који није ни првостепено окончан”, рекла је Кубуровић Танјугу.

Према њеним речима, овакви потези неће обесхрабрити Србију да одустане од политике стабилности и помирења у региону, и да настави да се чврсто залаже за изградњу добросуседских односа са свим државама из окружења.

„У безброј примера до сада, наша држава је показала да је име и презиме жртве оно што је битно, а не која се националност или етничка припадност иза тог имена крију” нагласила је Кубуровић.

Она је подсетила да је Србија увек била пример у региону, држава у којој су се процеуирали сви они који су починили нељудска дела и злочине у ратном вихору током деведесетих.

„Нажалост тако нешто нисмо могли да видимо у последњих 20 година и од наших суседа из региона”, напоменула је минисрка правде, преноси Танјуг.

 

Додик: Немамо саговорнике за мир

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данашњи скуп у сарајевској Већници, оџан под покровитељством Бакира Изетбеговића, потврда да Срби у Босни и Херцеговини међу бошњачким политичарима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност и европске интеграције.

Осим што је најављена ревизија тужбе лажна, јер је не подноси БиХ већ само један народ или делови једног народа, она је и са моралног и сваког другог становишта неприхватљива, рекао је Додик за Срну.

Према његовим речима, ни пре десет година нису постојали докази против Србије, а не постоје ни данас, из простог разлога што Србија није ни урадила оно што муслимани у БиХ покушавају да јој ставе на терет.

Додик је нагласио да се очекује да се пред судом у Хагу оспори легитимитет ревизије поменуте пресуде, док се од правосуђа у БиХ очекује да покрене кривични поступак против Изетбеговића.

Индикативно је што традиционални заштитници слова и духа Дејтона, оличени у високом представнику и Амбасади САД у Сарајеву, у једностраном акту једног члана Председништва БиХ донетом мимо воље, договора или сагласности друга два члана, нису видели кршење Дејтонског мировног споразума, па чак ни дестабилизацију прилика у БиХ, истакао је Додик, преноси Танјуг.

 

Вулин: Ревизија тужбе акт непријатељства према Србији

БОР – Министар за рад Александар Вулин изјавио је данас да је најава бошњачких званичника о ревизији тужбе против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу акт непријатељства према Србији и да је Бакир Изетбеговитћ тиме показао дубоко непријатељство према српском народу и Србији.

„Ово је акт непријатељства, акт непријатељства једног човека и акт непријатељства једне политичке структуре, која већ годинама упорно ради на дестабилизацији БиХ и покушају изазивања сукоба унутар БиХ који би се даље прелили на читав Балкан”, рекао је Вулин новинарима у Бору.

Он је истакао да је Изетбеговић на овај начин не само поништио или бар покушао да поништи уставни поредак БиХ и Дејтонски споразум, већ је покушао и покуишава да изазове дубоке и трајне сукобе између Срба, Хрвата и Бошњака на простору БиХ.

Према његовим речима, Изетбегоцвић ово ради као што је његов отац пре 25 година рекао да ће „жртвовати мир за независност БиХ”.

„Изетбеговић сада хоће да жртвује БиХ, хоће да жртвује мир и стабилност на читавом Балкану зарад личних политичких амбиција и личних циљева”, рекао је Вулин.

Он је изразио наду да ће се Међународна заједница огласити тим поводом и да ће искористити своја овлашћења и јасно рећи ко је тај ко руши стабилност на Балкану и ко је тај ко угрожава само постојање БиХ.

„Надам се да ће Међународна заједница и високи представник овај пут одустати од формулације да се сви смире и да смо сви исти, те да ће јасно рећи да је Изетбеговић реметилачки фактор у БиХ и човек који активно ради на уништавању БиХ и изазивању сукоба између народа не само у БиХ већ и на читавом Балкану”, рекао је вулин.

Он је додао да је одлука из Сарајева о ревизија тужбе против Србије акт непријатељства према Србији, али је нагласио да ће се наставити мировна политика Србије.

Вулин је навео да ће се наставити политика руководства у борби за мир, али да није сигуран да премијер Александар Вучић сваки пут има саговорнике са друге стране када говори о миру.

„Нисам сигуран, чак сам убеђен да са друге стране нема оних који разумеју и који заиста хоће мир”, закључио је Вулин, преноси Танјуг.


Коментари10
bc4d8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Tosic
Zasto Soros-Klinton rezim u BG-u ne pokrene tuzbu protiv BiH (tacnije FBiH) I NDH-2, zbog ucesca u agresiji NATO terorista na Srbiju/Jugoslaviju? Teroristicki NATO je koristio aerodrome I logistiku FBiH I NDH-2 za agresiju na Srbiju/Jugoslaviju. Traziti odstetu od tih NATO banana drzavica. Naravno, ako Sultan Pametni i Toma Diploma imaju "ono". U suprotnom Srbija ce decenijama placate odstetu Islamskoj drzavi FBiH i NDH-2...
Aleksandar Mihailovic
Bakir je marioneta u rukama i u službi razbijača YU i onih kojima trebaju žarišta kako bi imali pokrića za držanje BiH, Srbije, MKD i CG daleko od nekih daljih integracija, osim onih koje su za "legije" ustremljene ka Rusiji. Bakir svom narodu nudi nemire a ne mir, nudi prevare i bedu a ne razvoj i prosperitet. Srbija će istorijski pogrešiti ako ne iskoristi ovu naivnost, ostrašćenost i zaslepljenost sitnim obećanjima njegovih mentora da u potpunosti pred svetskom javnošću ne rasvetli srebreničku prevaru, u Tuzli, Dobrovoljačkoj, na Markalama u ul.Vase Miskina, te da se vidi da je Bakirov otac svemu tome kumovao i zapalio BiH. Bakir je jastreb demagog i potpuno neosetljiv za namere i želje njegovih sugrađana jer na ovaj ratnohuškački način direktno gura BiH u konačni raspad. Jednostavno, Bakir mora da ode, sa njim i svi preostali ratni jastrebovi, kako bi se u BiH i na Balkanu uspostavio pravi mir i suživot. On je nepopravljivi gubitnik prazne duše i srca a prepunog buđelara $ i EUR.
gagi
I srbi treba da tuze Bakira i SDA za uvodjenje 'Mudzahedina' u 'Bosanski Rat'
Slobodan Jarcevic
Svi gresimo. Ne smemo Izetbegovica zvati Bosnjakom. On je Srbin muslimanske vere, kao sto su u BiH tzv. Hrvati samo Srbi katolicke vere. Ako ih zovemo Bosnjacima i Hrvatima samo dogradjujemo okupatorski plan o unistavanju Srba/
realno
Jnteresantno svih mrze. Srbski narod i srbiju zasto ,niko nas ne voli ni hrvat,bosanci,albanci,crnogorci itd itd zasto ljudi ,ko zna Zasto??

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља