среда, 08.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 18.02.2017. у 16:36 В. Р.

Вучићева идеја о царинској унији пут за напредак региона

Премијер се залаже за стварање Царинске уније у којој се државе чланице обавезују споразумом на укидање међусобних царина или сличних намета и квантитативних ограничења за промет робе, као и на увођење и примену заједничке царинске тарифе према трећим земљама
Александар Вучић (Фото Танјуг)

За економије Западног Балкана интеграција трговине и транспорта је најдиректнија путања за напредак, оцењује премијер Србије Александар Вучић у пројекту којим иницира успостављање царинске уније у региону. Реч је о „папиру”, како га је назвао премијер, тачније његовој иницијативи за Западни Балкан, с којом је упознао аустријског канцелара Кристијана Керна, а с премијерима Босне и Херцеговине и Албаније, Денисом Звиздићем и Едијем Рамом, засад обавио прве консултације.

„Прошлост, садашњост и будућност чланица Западног Балкана неодвојиво је повезана са земљама Европске уније, а већа економска интеграција унутар Западног Балкана, као и између Западног Балкана и ЕУ, представља важан корак у том правцу”, наводи Вучић у том документу, у који је Танјуг имао увид.

Заменик председавајућег Савета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић поздравио је иницијативу премијера Србије. „То је визија за будућност овог дела Европе”, истакао је Шаровић. Према његовим речима, предуслов за развијање тако велике идеје је, пре свега, стабилност региона, предвидивост на дуге стазе и „ресетовање наше заоставштине из скоре прошлости.”

Регионална царинска унија значајно би повећала извоз сваке земље појединачно, уверен је потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић.

„Сви смо видели корист од чланства у ЦЕФТА, али још ниједна од земаља у региону није искористила пре свега свој извозни потенцијал, тако да Албанија данас извози 40 одсто мање од њених могућности, Македонија и БиХ извозе 33 одсто мање од онога што могу, а Србија и Црна Гора извозе 27 одсто мање од онога што би реално могле”, казао је министар. Како каже, у региону постоје још бројне ванцаринске баријере које отежавају слободан проток робе из једне у другу државу и све те државе прибегавају појединим протекционистичким мерама.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља