субота, 30.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 22.02.2017. у 14:20 Никола Белић

Односи Србије и БиХ враћени 22 године уназад

Томислав Николић, Александар Вучић, Младен Иванић и Милорад Додик састали се у Београду, одакле су поручили да је захтев за ревизију пресуде МСП у Хагу по тужби БиХ против Србије неуставан и представља повратак у прошлост
Иванић, Додик, Николић и Вучић на састанку у вили "Мир" (фото Фонет)

Одлуком Сарајева да захтева ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије за геноцид, односи Србије и Босне и Херцеговине враћени су 22 године уназад, у време кад је потписан Дејтонски споразум. То је једна од главних порука с сусрета председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића с председником РС Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем, у Београду.

„Очигледно је да неки људи живе у прошлости и од ње покушавају да живе. И ово мало поверења које смо успели да изградимо на састанцима, јасно је да тога нема. Ако желите да подигнете тужбу против суседне земље и знате да не можете да је добијете, онда то показује колико су дубоки и темељни наши проблеми”, нагласио је Вучић, додајући да смо се сад вратили на основни ниво односа у време Дејтона, а то је једино да се очува мир у БиХ.

Александар Вучић и Милорад Додик (Фото Фонет)
Милорад Додик
Захтев за ревизију пресуде МСП у Хагу је акт мржње Бошњака према Србима, тиме је Изетбеговић угасио светло у БиХ

Николић је нагласио да не зна како ће се даље развијати ситуација у БиХ, али и какве односе Сарајево може да очекује са Србијом.

„Србија ће увек стајати уз Србе у БиХ, ми смо нераскидиво везан народ. Имаће нашу подршку у свему што раде на основу Устава и закона”, рекао је Николић и најавио да ће се руководство Србије у будућности чешће састајати с лидерима босанских Срба, јер су доведени у ситуацију да морају да размишљају о судбини БиХ.

Иванић је, најављујући нову седницу Председништва БиХ, истакао да би том приликом још једном требало да се састане с бошњачким чланом Председништва и да ћемо „видети његов став” и одлуку да ли ће и званично послати захтев за ревизију, или ће „поштовати институције БиХ”. Подсетио је и да се Изетбеговић, када је својевремено слао писмо УН у својству председавајућег БиХ, представљао као суверен БиХ.

Томислав Николић
Србија никад није порицала злочине које су починили припадници нашег народа, али се увек борила да други признају жртве које су претрпели Срби

„Зато сада и ја себе тумачим као суверена и поручујем да иза захтева за ревизију не стоји БиХ”, навео је председавајући Председништва БиХ, а на питање да ли ће послати писмо, како је то својевремено учинио Изетбеговић, одговорио је да ће о томе одлучити после састанка с бошњачким лидером.

Милорад Додик је захтев за ревизију пресуде МСП у Хагу назвао „актом мржње” Бошњака према Србима и нагласио да је Изетбеговић тиме „угасио светло” у БиХ, као и да је то крај процеса помирења. Оцењујући да је циљ Сарајева рушење српске позиције у БиХ, Додик је поручио да су Срби у Босни јединствени.

Младен Иванић је, најављујући нову седницу Председништва БиХ, истакао да би још једном требало да се састане с бошњачким чланом Председништва и да ћемо „видети његов став” и одлуку да ли ће и званично послати захтев за ревизију или ће „поштовати институције БиХ”

Младен Иванић је, говорећи о даљим корацима, најавио да ће босански Срби бити у свакодневној комуникацији с Београдом, а Додик да је седница парламента РС, на којој ће бити донети „логични закључци”, заказана за наредни понедељак.

Председник РС навео је и да је иницијатива за покретање ревизије само формално усмерена против Србије, али да тако нешто штети свим Србима у свету.

Александар Вучић
Очигледно је да неки људи живе у прошлости и од ње покушавају да живе

Александар Вучић, одговарајући на питања новинара о поступању међународне заједнице у овој ситуацији, рекао је како га боли глава од двоструких аршина и да, као и обично, не очекује ништа. Како каже, кад се догађа да су други одговорни за погоршање односа, а Срби ништа не чине, она шаље поруке да се сви умире, а кад се деси да нико не буде крив или је одговорност подједнака, онда се окривљују само Срби.

„Али живимо у реалном свету и морамо да знамо колика је њихова моћ, а колика наша. Зато и разговарамо с њима. Морамо да их чујемо и кад није увек истинито, рекао је Вучић, додајући да се све време бавимо техничким, методолошким, па и технолошким питањима, а не суштинским, а то је да су односи Срба и Бошњака „много лошији од онога какви бисмо желели да буду”.

Премијер је питао и какав је сигнал кад, после свих разговора о изградњи ауто-путева, пруга и бољих односа, стигне још једна тужба за геноцид. Подсетио је и да у БиХ неки оправдавају физички напад на њега у Сребреници, тако што кажу да је то исто као кад би жртве Аушвица напале онога ко их је затворио у тај логор.

„Заборавите на то. Злочинце из наших редова гонимо. Немојте то да пребацујете на цео народ и државу. Немојте да вам то буде једино питање, јер нисам сигуран да је то најбоље за будућност бошњачког народа, којем желимо све најбоље, као и српском”, рекао је Вучић.

Томислав Николић и Младен Иванић (фото Фонет

На питање да ли је од Бакира Изетбеговића очекивао да иницира ревизију тужбе, премијер је одговорио да пре месец дана није мислио да ће се то десити, али и да је Николић „мало боље антиципирао те ствари” од њега и да је тако нешто предвидео. Да колективне кривице једног народа нема, поручио је и председник Србије, додавши да постоји појединачна кривица свакога, ако је одговоран, али и да наша земља има истоветан однос према жртвама и злочинцима, којем год народу да припадају. Николић је казао и да Србија никад није порицала злочине које су починили припадници нашег народа, али се увек борила да други признају жртве које су претрпели Срби.

Младен Иванић
Кад је Изетбеговић својевремено слао писмо УН у својству председавајућег БиХ, представљао се као суверен БиХ. Зато сада и ја себе тумачим као суверена и поручујем да иза захтева за ревизију не стоји БиХ

Додик је, говорећи о намерама бошњачких представника, рекао и да они „желе да врате причу на то да су Срби у БиХ починили геноцид, који се није ни десио”.

„Ово говори да су пропали напори међународне заједнице да се постигне помирење”, рекао је Додик, али је додао и да је уверен да ће Међународни суд правде одбити иницијативу о ревизији пресуде, што не значи да ће бити решен примаран проблем, а то је, како је рекао, намера Изетбеговића да одлучује у име других у БиХ.

На улогу међународне заједнице подсетио је и Младен Иванић, рекавши да су „нас навикли да ми увек нешто рушимо”, али да сада то ради Сарајево.

„А ми бранимо БиХ и Дејтон и супротстављамо се намери да се она среди по мери само једног народа. Али и право српског народа да буде питан и да се без његове воље не може ништа урадити, овог пута ће се потврдити”, закључио је Иванић.

 

 

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља