субота, 08.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 26.02.2017. у 21:02 Љубиша Митић

Вучић: Не дамо никоме независност Србије

После свега што су јој радили, наша држава није уништена, није пропала и није понижена, поручио премијер на обележавању века од избијања Топличког устанка
(Фото Фонет)
Једини у Европи
Топлички устанак био је једина оружана побуна у поробљеној Европи у Првом светском рату. Непосредан повод за његово избијање била је мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте Реке. Срби су устали против насилне мобилизације, безобзирне пљачке и гушења свега српског.Устанку је претходило повлачење српске војске преко Албаније пред успешном офанзивом армија Централних сила у јесен 1915. године.У Србији су тада формирани органи окупационе власти, који су денационализацијом, пљачком и мобилизацијом Срба изазвали револт и огорчење српског становништва. Од краја фебруара до краја марта 1917. ослобођена је и створена такозвана Топличка слободна република, која је трајала месец дана и обухватала територију Топлице, Јабланице, Јастрепца, источних и средњих предела Копаоника.Вође устанка били су официри Коста Миловановић Пећанац и Коста Војиновић, али је ова побуна пре свега била народни устанак. Током гушења устанка аустроугарска и бугарска војска убиле су 20.000 људи и запалиле више од 50.000 кућа. Споменик топличким јунацима подигнут је у центру Прокупља 1934. године, а на откривању су били краљ Александар Карађорђевић, патријарх Варнава, чланови владе и око 40.000 грађана. На стоту годишњицу устанка споменик је први пут рестаурисан.

Прокупље – Под покровитељством председника Србије, на церемонији коју је предводио премијер Србије Александар Вучић, у Прокупљу је одржана централна свечаност обележавања века од избијања Топличког устанка.

Државна церемонија одржана је код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918. и жртвама народног устанка 1917. године, који се налази у центру Прокупља.

Обележавању једног од најважнијих догађаја у историји Србије током Првог светског рата претходио је верски обред, а након тога су премијер Вучић, који је предводио церемонију у Прокупљу, и председник Републике Српске Милорад Додик положили ловорове венце уз интонирање државне химне.

Обраћајући се присутнима, премијер Александар Вучић је рекао да тај устанак заузима посебно место не само у срцима и памћењу, већ и у читавој историји српског народа и Великог рата. Вучић је нагласио да ће из данашње перспективе неко да постави питање да ли су последица устанка биле српске жртве, али историјске чињенице говоре да су српске жртве биле узрок устанка.

– То је био једини устанак током читавог рата, није га било у много јачим државама које су биле под окупацијом. Али се десио у маленој Србији, познатој по поштеним људима, иако су имали пред собом најјачу војну силу тог доба. Устанка није било у великим европским државама које су такође биле под окупацијом, већ се устанак десио у овој нашој малој Србији – нагласио је премијер. Он је истакао да је насилна регрутација у бугарску војску била кап која је прелила чашу.

– Упоредо с нељудским угњетавањем, окупатор је покушао да укине српски језик. Књиге су спаљене, свештеници убијени. Кад Србија зове, Топлица је та која се диже на ноге и крвари уз тихи лелек. Данас, овде пред вама, драги јуначки народе српске Топлице, желим да захвалим на свему што сте дали, и у Другом светском рату и у рату током деведесетих, јер никад нисте питали ни за шта друго, већ сте давали своје животе за Србију – нагласио је Вучић и додао да није дошао у Топлицу по помоћ и гласове, већ да понови да „Србија после свега што су јој радили није уништена, није пропала, није понижена и да српско срце и данас куца за Косово и Метохију и да не могу да га зауставе”.

– Знамо да данас не продајемо себе било чијим интересима и зато Србије зна и хоће да верује у себе и у оне који у њој живе. Србија никад неће устати против Републике Српске, а Српска неће против Србије, и то је наш завет. Само две ствари не дамо никоме, а то су независност и слобода Србије – рекао је Вучић.

Државној церемонији код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918. и жртвама народног устанка 1917. године, у центру Прокупља, присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, генерал Љубиша Диковић, министар војске, министар иностраних послова Ивица Дачић и други званичници државног врха Србије. После обраћања на градском тргу, премијер је обишао поставку у Народном музеју Топлице „Топлички устанак 1917 – сто година после”.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља