субота, 17.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:42
ИСХРАНА

Асматичари би требало да кажу збогом кобасицама

Особе које болују од астме не би требало да једу конзервирану храну, сладолед и све што садржи адитиве, већ да се окрену конзумирању лако сварљивих и енергетски јаких природних намирница
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистачетвртак, 02.03.2017. у 11:48
(Фото Пиксабеј)

Астма је једна од оних болести за коју кажу да нема лека, али да може да се држи под контролом. Ово хронично обољење плућа доводи до упале и сужавања дисајних путева и последично до плитког даха, кашља, тескобе у плућима.

Да не би дошло до смањења квалитета живота особе оболеле од астме, један од фактора свакако је и исхрана, уз усвајање других здравих навика. Правилна исхрана у извесној мери може да утиче на смањење учесталости напада, али и на њихов интензитет.

Списак пожељних намирница
Бета каротен, тј. провитамин А смањују штетно деловање слободних радикала на мишиће органа за дисање. Бета каротен се налази у жутом, наранџастом и зеленом поврћу и воћу (шаргарепа, батат, бундева, кајсија, спанаћ). Кверцетин је антиоксиданс који смањује нападе астме. Овај антиоксиданс садрже броколи, боровница, малина, црвено грожђе, брусница, јабука, лук итд. Калијум и магнезијум побољшавају рад плућа, а у намирницама се налазе у смоквама, пасуљу, грашку, батату, кајсијама, авокаду, јабукама, голици од бундеве, кукурузу и спанаћу.

Индустријска храна доступна на сваком кораку има у себи много адитива који доказано поспешују појаву астме. Зато је потребно оброке базирати на здравој, индустријски необрађеној храни: без конзерванаса, боја, нитрита, нитрата, сулфита, сулфата и других отрова и алергена.

У преводу, то значи да би асматичари требало да кажу збогом кобасицама, конзервама, сладоледу и свему што на декларацији садржи адитиве и преоријентишу се на конзумирање лако сварљивих и енергетски јаких природних намирница.

Потребно је да избаце газиране напитке јер они неповољно утичу на ток болести. Могу да пију минералну воду, и то ону која нема претерану количину растворљивих састојака. При томе не би требало да пију само ту минералну воду, већ и обичну воду. Слано такође утиче на астму, па је за препоруку унос соли од два до два и по грама дневно, а препоручује се супституција соли зачинима (целер) и заменом за со.

Поједини астматичари нису толерантни на салицилате које (осим аспирина) садржи и разно воће: јабуке, грожђе, кајсије, брескве, лимун, поморанџе и други цитруси, затим шљиве, вишње, јагоде и малине, али и поврће: паприка, парадајз, краставац, кромпир.

Воће и поврће је извор антиоксиданаса који веома повољно утичу на астматичаре, а деловање антиоксиданаса смањује појаву хистамина у организму и његово разлагање. Хистамин у организму, између осталог, сужава бронхије и изазива астматичне нападе.


Коментари0
87415
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља