субота, 05.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 10.03.2017. у 16:32

Вучић: Не видим одбијену ревизију као победу, важна будућност

Премијер Вучић у Лебану (Фото Танјуг/З.Ж.)

ЛЕБАНЕ – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да одбацивање захтева БиХ за ревизију тужбе против Србије не види као победу, јер ће, каже, победа бити када Срби и Бошњаци буду разумели да треба да гледају у будућност, а не да тугу једне стране виде као свој успех.

Вучић је новинарима у Лебану рекао да не жели да користи одлуку Међународног суда у Хагу у кампањи или за добијање политичких поена, јер би за њега лично и за владу велика победа била да се обезбеде мир и стабилност и још боља сарадња.

„Тек тада ћу моћи да кажем да је то велика победа”, рекао је Вучић.

Он је навео да верује да Срби и Бошњаци могу да разговарају о будућности, да оно што је било у прошлости не треба да буде заборављено, али да са тим морамо да живимо и да стварамо другачију и бољу будућност.

„Као што неки нису хтели да уђу у српске ципеле кад су тужбу подизали, ја хоћу да уђем у бошњачке и не мислим да ово користим у кампањи”, рекао је Вучић.

Он је додао да жели да верује да такву поруку разумеју Бошњаци и у БиХ и у Србији.

Вучић: Да се у Лебану поново живи од рада  

Премијер Александар Вучић обишао је данас хале у оквиру некадашње фабрике ''15. мај Експортекс'' у Лебану, након чијих реконструкција ће турска компанија ''Ормо група'' отворити фабрику текстилне индустрије, у којој ће бити запослено најмање 300 радника.

Вучић је у обраћању новинарима поручио да је то велики догађај за тај град у коме је „неко угасио светло”, наводећи да је влада за тај пројекат издвојила најпре 15 милиона, а потом и 132 милиона. „Наше је да упалимо светло, да се поново ради, да се живи од рада у Лебану. Ово је важан и велики догађај за Лебане, али и за цео Јабланички округ и да и када долази нешто у тај округ, да не иде увек све у Лесковац, већ и у околна места и зато сам веома задовољан”, рекао је Вучић.

У тој фабрици, у којој данас не ради нико, некада је било 1.600 радника, а уништена је 2002 или 2003. године „када су стручњаци решили да нам целу земљу униште”. 

Он је подвукао да ће турска компанија „Ормо група” ту запослити 300 радника, са гаранцијом на најмање на пет година и додао да је уверен да ће то бити подстицај и за све друге инвеститоре да дођу у Лебане, које је, наводи, имало највеће демографско пражњење од 1991. године, и са око 29.000 дошло на нешто мање од 19.000 људи.

Према његовим речима, и општина ће од пореза и доприноса имати приходе за себе, те ће моћи да уложи у инфраструктуру, у путеве, водовод, канализацију. „Влада своје испуњава. Када смо дали оволике паре, ако нешто затреба даћемо и још, него да ви лепо сада ово своје испуните и да гледате мало да пређете то што смо се договорили око броја новозапослених, да буде 320, 330”, поручио је премијер инвеститору. 

Додао је да су му се „многи Срби смејали” када је први пут фабрику Дзинси довео у Крупањ, истичући да сада инвеститор Ормо група сада у Лебану мора да пожури и да ту „нема неке филозофије”. „Срећан сам, не могу да вам објасним. Данас смо завршили још једну ствар, честитам и мештанима Житорађе, данас смо са Сојимејоз, турска компанија, с њима смо данас завршили све и за два- три месеца почиње да ради фабрика у Житорађи”, каже Вучић.

Инвеститор, власник турске компаније Ормо Бесим Минкара, рекао је да је његова компанија веома озбиљна и да су у свету први по производњи вунице, односно да производе 45 тона дневно.

Рекао је и да у Лебану, када буде готова фабрика, планирају за почетак да производе пет, па после и десет тона, а да ће, ако буду успешни, проширити фабрику и направити нове објекте.

Вучића је испред круга фабрике дочекало више од 100 мештана Лебана, од којих су неки бивши радници фабрике, задовољни што ће јој ускоро бити „удахнут нови живот”.

Са Вучићем су у Лебане дошли и министри Горан Кнежевић и Расим Љајић. 

Вучић: Не занима ме адвокатски тим Вука Јеремића

Председнички кандидат Александар Вучић није данас желео да коментарише адвокатски тим свог противкандидата Вука Јеремића и наводе да су у њему и адвокати који су заступали бизнисмена Мирослава Мишковића.

Упитан како коментарише то што су у тиму Вука Јеремића адвокати који заступају и бизнисмена Мирослава Мишковића, Вучић је одговорио да за то није заинтересован и да им жели да наставе успешан рад.

„Видим да им одлично иде, и њима и тим људима желим да наставе успешно као до сада”, рекао је Вучић новинарима у Лебану.

(Танјуг)

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља