среда, 08.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 15.03.2017. у 13:22 Дејан Спаловић

Неприхватљиво отимање имовине Србије на КиМ

Косовска администрација присваја сву непокретну имовину регистровану на име СФРЈ, Републике Србије и Аутономне Покрајине Косово и Метохија
Комбинат „Трепча” (Фото Горан Волф)

Одлука косовске владе да се сва непокретна имовина регистрована на име СФРЈ, Републике Србије и Аутономне Покрајине Косово и Метохија региструје на име самопроглашене државе Косово за Србију је нелегална и нема правни значај. Први потпредседник владе Ивица Дачић тврди да ова одлука Приштине нема утемељење ни у каквом договору нити споразуму и да је за Србију апсолутно неприхватљива. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да ће предложити да Влада Србије на првој следећој седници поништи одлуку владе у Приштини да се сва непокретна имовина у покрајини региструје на име „Републике Косово” као власника те имовине. Он је подсетио да је Влада Србије сличном одлуком успешно заштитила државне и националне интересе приликом покушаја Приштине да отме „Трепчу”.

Косовска администрација донела је ову одлуку 1. марта, на тајној седници и без консултација са српским министрима. Како је објављено на интернет сајту косовске владе, одлуку о отимању непокретне српске имовине потписао је косовски премијер Иса Мустафа. У ту имовину улази имовина државне и војне администрације, као и имовина бивших друштвено-политичких организација. Косовска катастарска агенција има обавезу да на име „Републике Косово” одмах пребаци сву непокретну имовину.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је ово још један у низу једностраних потеза Приштине, што је крунски доказ да косовску администрацију не интересује дијалог у Бриселу. „Ми смо више пута покретали ту тему, а они никада о томе нису хтели да разговарају”, рекао је јуче Дачић.

Он наводи да је ово још једно спорно питање које говори да Приштина не жели да има конструктиван приступ, док Београд жели наставак дијалога како би се дошло до решења. Дачић је нагласио да Приштину тишти нешто друго, односно да међу њима сигурно постоје велики страх и проблеми. „Да ли је тај страх у вези са политичком подршком коју губе, са неуспесима на међународном плану или страхују од тога шта ће нови специјални суд за ратне злочине ОВК да наведе у оптужницама, то је сада друго питање”, казао је Дачић.

Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, тврди да је одлука привремених институција у Приштини о присвајању имовине Србије противправна, противуставна и ништавна и да не производи никакве правне последице за наше институције и грађане. Упозорио је да нас једностране одлуке Приштине, као што је ова, удаљавају од дијалога, нормализације односа, мира и стабилности.

„Ова одлука приштинских власти последица је дугогодишње тежње сепаратистичког вођства у Приштини да легализује отимачину и пљачку државне и народне имовине у јужној српској покрајини. Циљ ове одлуке јесте да се локални Срби обесправе и да се на тај начин доврши искорењивање Срба из тог дела наше земље и тако заврши поступак етничког чишћења. Ова одлука је правно и фактични неспроводива и осуђена да остане мртво слово на папиру. Осим тога, представља и ратни поклич приштинског сепаратистичког руководства, које својим грађанима нема ништа да понуди, осим сукоба са Србима и Србијом”, нагласио је Ђурић на јучерашњој конференцији за новинаре после разговора са косовским Србима у Немањиној 11.

Он очекује јасну реакцију међународне заједнице на ту, како каже, криминалну одлуку, с истом жестином као што је реаговала на покушај доношења одлуке о формирању такозване војске Косова. Поручио је да је реч о колосалној пљачки и отимачини на коју Србија никад неће пристати, те да ће влада и представници Срба са Косова у тој борби бити јединствени.

„Ова борба биће дуга, тешка и вишегодишња, али ми немамо право и нећемо да дигнемо руке од онога шта су стварале генерације наших очева. Све оне који мисле да ћемо одустати од тога подсетио бих на српски инат, упорност и тврдоглавост”, истакао је Ђурић.

На јучерашњем састанку са српским представницима са КиМ закључено је да ће се Влада Србије с локалним Србима јединствено борити против овакве криминалне одлуке свим правним и политичким, али и другим средствима којима као држава и народ располаже, како би се стало на пут безакоњу, правном и политичком насиљу према нашем народу на КиМ.

„Велики део наше имовине која је обухваћена овом одлуком у последњих 17 година је узурпиран, опљачкан и одузет. Приштина својом одлуком жели само да потврди отимачину имовине и задре у имовину која се налази у већинским српским срединама. Највиши политички представници Срба поручили су да неће дозволити спровођење те одлуке”, упозорио је Ђурић. Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић изразио је жаљење што албански политички лидери свој патриотизам исказују доношењем одлука на штету Срба.

„Од те одлуке нико неће имати користи, она је за дневнополитичку употребу, тек да се покаже храброст, јер је нешто учињено против Срба. Ова одлука није прва, а, нажалост, неће бити ни последња којом се исказује непоштовање према нашем народу, и то је трагична ситуација у којој се налазимо. Али, косовски Срби одавно нису раја и одавно не пристају да им се намећу одлуке које не прихватамо”, истакао је Стојановић.

Председник Српске листе Славко Симић оцењује одлуку косовске владе као репресивну и сматра да треба одмах да буде опозвана:

„Опет је на делу покушај да се кроз одлуке косовских институција настави перманентна репресија над српским становништвом на КиМ и одузимање друштвене и приватне имовине српског народа.” Симић је истакао да је од 1999. године узурпирано више од милион катастарских парцела друштвених и јавних предузећа на Косову и Метохији и да званична Приштина сада настоји да усвајањем једностраних одлука легализује нелегално присвојену имовину.

Дурата Хоџа: О имовини се не може преговарати са Србијом у Бриселу

Поводом најаве српских званичника да ће тражити поништење одлуке владе Косова о власништву над имовином СФРЈ, косовска министарка правде Дурата Хоџа каже „да на Косову одлучује влада Косова на основу својих закона и да се о имовини не може преговарати са Србијом у Бриселу”.

„За имовину на територији ’Републике Косова’ уживамо потпуну независност, суверенитет и о томе нема потребе да водимо разговоре с било ким. Ради се о питању о којем, као држава, сами одлучујемо, као што је то био случај са бившим републикама Југославије”, рекла је Хоџа за радио Слободна Европа.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља