недеља, 05.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 15.03.2017. у 19:31

Вучић допутовао на самит у Сарајеву

Вучић на вечери питао Мустафу о присвајању имовине
Премијер Александар Вучић у разговору са новинарима у Сарајеву (Фото Танјуг/Драган Кујунџић)

САРАЈЕВО - Важно је да се разговара, јер то смирује тензије у региону, што нам је неопходно, поручио је у среду увече премијер Александар Вучић по доласку у Сарајево, где сутра учествује на састанку премијера западног Балкана. Како је рекао у изјави новинарима, вечерас учеснике очекује „ни мало лака вечера”, а уз домаћина Звиздића, вечери ће пруисуствовати и премијер Албаније Еди Рама, као и представници Приштине, али и министар Мирко Шаровић.

„То неће бити лаки и једноставни разговори посебно у светлу неколико различитих предлога за које сматрамо да су лоши по питању очувања мира и стабилности који долазе из Приштине”, поручио је српски премијер. Приметио је ,међутим, да је посао премијера да заштити интересе своје државе и да се бори разговорима, дијалогом и покуша те проблеме да реши и да спусти тензије.

„Што се тиче сутрашњег дана разговараћемо о конкретним стварима, управо како сам јуче разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Желимо да видимо што више конкретних пројеката, да знамо шта нам је циљ, где идемо, шта желимо да постигнемо. Мислим да ћемо имати по први пут значајније резултате”, указао је Вучић. Он је навео да су за Србију важни изградња аутопутева око чега постоје заједничке идеје са БиХ и Црном Гором, али и око пута Ниш-Приштина-Драч.

„Шта год од тих пројеката крене да се гради уз подршку ЕУ бићемо задовољни. Ми смо спремни већи део тога да финаснирамо. Ако идемо ка Приштини то подиже целу Топлицу и нишавски крај, ако идемо ка БиХ, то нас обавезује да урадимо Чачак – Пожегу, Пожега-Ужице, Ужице-Котромани, ако будемо ишли ка Црној Гори имамо Пожегу-Бољаре деоницу дугу 107 километара”, рекао је Вучић.


Сарајево (Фото Танјуг/Драган Кујунџић)

Како је рекао, постоји спремност да се разговара о пругама које су јефтиније. „То све гради један другачији политички оквир у којем се више не говори о сукобима, свађама, о проблемима већ се прича о будућности. Наша теза је стварање јединстевног тржишта, идеја са којом сам изашао је царинска унија, да видимо колико је могуће више постићи економске интеграције чиме би били привлачнији за све инвеститоре, како са запада тако и истока, а олакшаћемо међусобну трговину”, уверен је Вучић.

Сарајево: Вучић на вечери са Звиздићем
САРАЈЕВО - Премијер Србије Александар Вучић у Сарајеву присуствује неформалној вечери коју је организовао председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.Вечери у сарајевском ресторану Либертас присуствују и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, премијер Албаније Еди Рама, косовски Иса Мустафа, као и амбасадори Србије и Албаније у БиХ Станимир Вукичевић и Илир Мело.Премијер Вучић допутовао је поподне у Сарајево, где ће учествовати на Самиту премијера држава Западног Балкана, који се одржава у четвртак, 16. марта. (Танјуг)

Српски премијер истиче да би то убрзало и и проток капитала и људи. „Неће нам камиони са јогуртом и сиром чекати по 30 сати. Тиме ћемо уштедети много новца, 5-7 одсто. Боље радницима да тај новац поделимо, да живе боље него да га губимо на бесмислене бирократске процедуре”, подвлачи он.

Казао је да много заједничких тема има о којима треба разговарати и да је сваки разговор добар, јер он значи смиривање тензија, што је веома важно, а неретко и довољан циљ. У Сарајеву се, нагласио је, осећа апсолутно безбедно и размишља и да изађе у град, како би са обичним народом разговарао. (Танјуг)

Вучић на вечери питао Мустафу о присвајању имовине

САРАЈЕВО - Српски премијер Александар Вучић није пропустио прилику да у Сарајеву на радној вечери коју је за премијере Западног Балкана приредио председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић пита косовског премијера Ису Мустафу на којим основама је Приштина донела одлуку о присвајању српске имовине, сазнаје Танјуг.

Према незваничним информацијама, Вучић је питао да ли је ту одлуку донео сам или уз нечију сагласност.

Иначе, овај потез Приштине обелодањен је данас, тако да је прво неформално окупљање премијера за вечером неминовно било под непријатним утиском тог догађаја.

Танјугов извор наводи да јесте било напето, али да је вечера, ипак, протекла у истом саставу.

Српски премијер је, иначе по доласку у Сарајево данас поподне поручио приштинским властима да својом одлуком о имовини бивше СФРЈ, Србије и Војводине ништа нису отели, јер у ту имовину не могу да уђу нити да је отму.

Он је новинарима у Сарајеву, где сутра учествује на самиту премијера Западног Балкана, рекао да је бесмислено то што представници Пришитне раде додајући да „они морају да донесу било шта у жељи да нас провоцирају”.

Вечери у сарајевском ресторану Либертас присуствовали су и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, премијер Албаније Еди Рама, као и амбасадори Србије и Албаније у БиХ Станимир Вукичевић и Илир Мело.

Премијер Вучић допутовао је поподне у Сарајево, где ће сутра учествовати на Самиту премијера држава Западног Балкана. (Танјуг)

Потезом пера се ништа не може отети

Премијер Александар Вучић поручио је приштинским властима да својом одлуком о имовини бивше СФРЈ, Србије и Војводине ништа нису отели, јер у ту имовину не могу да уђу нити да је отму. „Ни у шта од тога што сте планирали не можете да уђете, ништа од тога не можете да отмете”, поруцио је у изјави новинарима у Сарајеву, где сутра уцествује на самиту премијера Западног Балкана.

Упитан да ли ће са представницима Приштине разговарати о тој теми, одговорио је „шта да разговарате са њима о томе”. „Они морају да донесу било шта у жељи да нас провоцирају”, рекао је Вучић додајући да је бесмислено то што раде.

Такође је казао да није сигуран да је косовски премијер Иса Мустафа смислио одлуку о отимању имовине, односно да није сигуран да је то „његова генијална идеја”, јер су, како каже, приштинске власти увек избегавале да говоре о имовини.

„Као потезом пера смо ми сада нешто отели. Нисте ништа отели. То што сте ви себи написали нема смила. Напишем и ја, када нацртам коња да је то коњ, а на коња не личи, више личи на кућу и јаје него на коња. Али нема везе написао сам испод. Тако је и он написао нешто па сада шта има везе”, закључио је премијер. (Танјуг)

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља