среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 23.03.2017. у 18:10 А.Ц.

Tуширање хладном водом сагорева масне наслаге

Истраживачи из Холандије довели у везу епидемиолошке размере дијабетеса типа 2 са глобалним загревањем, јер се у људском телу у топлим условима успорава процес сагоревања калорија
За боље здравље препоручује се туширање хладном водом два до три минута (Фото Пиксабеј)

Још je Хипократ, отац медицине, заговарао купање хладном водом, а ново истраживање медицинског центра Лајден, истоименог универзитета, иначе најстаријег у Холандији, указује да могу да се доведу у везу глобално загревање и епидемиолошке размере дијабетеса типа 2.

У бројним студијама, како је пренео британски „Гардијан”, истраживала се последњих година узрочно-последична веза све виших просечних температура и боравка људи у вештачки загрејаним просторијама са појавом ове болести, али и порастом броја гојазних.

Како је наведено у студији истраживача из Холандије, две врсте масти у организму све више су у дисбалансу. Реч је о белој масти коју нико не жели у претераним количинама, иако је складиште енергије, и о смеђој масти која је задужена за одржавање топлоте.

Ова друга врста масти је задужена за подстицај метаболизма. У хладним условима она реагује у телу чиме се постиже сагоревање калорија. На тај начин помаже се процес мршављења. Због све топлије климе, али и боравка савременог човека у топлим просторијама, овај процес у људском телу је успорен, закључак је истраживача.

Зато препоручују спавање у хладним просторијама, потом боравак у просторијама у којима је температура од 12 до 18 степени Целзијуса, али и туширање хладном водом.

„Гардијан” је навео пример научника из Насе Реја Кроникса који је спавао у изузетно хладној просторији, а да се чак није ни покривао. Лист је подсетио и на боравак Чарлса Дарвина на југу Аргентине и на његову фасцинираност отпорношћу тамошњих становника на хладноћу. Творац теорије еволуције је саветовао да је за боље здравље потребно туширати се хладном водом два до три минута.

Коментари2
497d3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Ово је све логично и има смисла.Нормалније је и здравије јести и хладну храну него топлу а још горе подгрејавану.Али шта ћемо када је цивилизација такав процес у којем се људска врста све више удаљава од оног исконског и нормалног.
neko tamo
Sve verujem sem te "nategnute" veze sa globalnim otopljenjem...to lici na narucenu studiju. Mala promena u temperaturi je odgovorna za dijabetes a nije zdranje i lokanje svega sto ima puno secera sto je odlika moderne ishrane...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља