уторак, 27.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 24.03.2017. у 22:20

Савет РЕМ-а: Јеремићеви спотови крше Закон о оглашавању

(Фото Танјуг / Прес тим Вука Јеремића)

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) утврдио је данас да су у предизборним спотовима председничког кандидата Вука Јеремића повређене одребе Закона о оглашавању.

Како се наводи у саопштењу, РЕМ је, на основу захтева РТС, Хепи ТВ, ТВ Прве и Н1, за достављање мишљења о садржају спота под називом „Пријатељи”, утврдио да је у њему повређена одредба члана 15 Закона о оглашавању, која каже да се политичка порука у којој се може утврдити или препознати идентитет неког лица, може објавити у програму једино уз претходни пристанак тог лица.

„У конкретном случају, предметна огласна порука садржи фотографски и видео запис лика Александра Вучића, те се иста може објавити једино уз његов претходни пристанак”, истиче се у саопштењу.

На истој седници Савет РЕМ-а је разматрао и захтев РТС за достављање мишљења о садржају политичких огласних порука Јеремића, које су достављене под називом „Истина а не лажи”, „Достојанство а не понижење”, „Искреност а не глума”, „Решења а не лажна обећања” и „Слобода а не страх”, и утврдио да су ти спотови у супротности са чланом 14 Закона о оглашавању.

„Упозоравају се пружаоци медијских услуга да је објављивање оваквих или сличних огласних порука, без прибављања претходног пристанка лица на које се лично добро односи, у супротности са одредбом цлана 15 став 1 Закона о оглашавању, као и да објављивање огласних порука које су у супротности са одредбом цлана 14 Закона о оглашавању, представља основ за покретање поступка изрицања мера предвиђених Законом о електронским медијима”, истиче се у саопштењу. (Танјуг)

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља