петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:06
ИСХРАНА

Ротквице смањују холестерол и масноће

Помажу у борби против бактерија и гљивица у желуцу и цревима
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистачетвртак, 30.03.2017. у 11:50
Ротквице су одличан извор витамина Це (Пиксабеј)

Латинско име Raphanus sativus многима не значи много, али мало ко није чуо и пробао ротквице. Пролећно поврће црвених плодова расте у везицама заједно с лишћем и тако се продаје на пијацама и у супермаркетима. Претпоставља се да потиче из јужне Азије и да му је предак дивља врста Raphanus raphanistrum, са обала Средоземља.

Ротквица је једна од ретких биљака која након само 20 до 30 дана од сејања даје једар, укусан, сочан и хрскав плод, тачније – јестиви корен.

Добре за салату
Ротквице је најбоље јести сирове, у комбинацији са другим салатама. Уколико се секу, не би требало дуго да стоје јер се тако губе витамини и арома. Ако су љуткасте треба их исећи, посолити и полити маслиновим уљем.

По биохемијском саставу слична је црној роткви, али је укуснија и лакше се вари. Енергетска вредност ротквице је веома скромна, само 16 калорија на 100 грама, од чега на воду отпада 95,27 одсто, на угљене хидрате 3,40 посто, док беланчевина и масти готово да нема.

Ротквица је одличан извор витамина Це, док су други витамини присутни само у траговима. Њен садржај витамина Це задовољава 31,25 одсто препоручених дневних потреба, а позната је и њена значајна улога у метаболизму, утицај у формирању колагена, одржавању десних здравима, апсорпцији гвожђа, целокупном побољшавању имунолошког система…

Ротквице садрже разне минерале: калцијум (25 милиграма), фосфор (20 мг), калијум (233 мг), гвожђе (0,34 мг). Однос калцијума и фосфора је такав да омогућава добру апсорпцију калцијума. Поврће има карактеристичну црвену боју због пигмента антоцијана, а сматра се да он има повољан утицај на здравље. Испитивањима је потврђено да је интензитет боје у директној вези са антиоксидативним дејством.

Ротквица је добра као борац против бактерија и гљивица у желуцу и цревима, код надутости, пролива и затвора, јер постиче перисталтику црева и лучење пробавних сокова. Смањује ниво холестерола и масноћа у крви, раствара слуз код прехладе и кашља, добра је за нервни систем. Општа је препорука свима који се рекреативно или професионално баве спортом да конзумирају ротквице, јер имају благотворно дејство на цео организам.


Коментари0
635f8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља