среда, 22.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:36

Стабилна позиција Комерцијалне банке на финансијском тржишту

петак, 31.03.2017. у 12:45
Експозитура Комерцијалне банке у Игумановљевој палати

У 2016. години Комерцијална банка је одобрила 31,6 милијарди динара кредита, што је за 27 одсто више у односу на претходну годину, док је раст од око 30 одсто забележен у сегменту кредитирања микро предузећа, пољопривредних и стамбених кредита.

И поред даљег смањења пасивних каматних стопа на крају 2016. године у односу на претходну годину, забележено је повећање депозита правних лица од 41 одсто. Износ прикупљених депозита у 2016. години највећи је у претходних шест година.

Комерцијална банка је, на крају 2016. године остварила оперативни нето приход од 6,5 милијарди динара, што је на нивоу из претходне године.

По висини акционарског капитала, Комерцијална банка заузима другу позицију на тржишту, показатељ адекватности капитала износи 26,97 одсто, што је знатно изнад регулаторног лимита од 12 одсто који прописује Народна банка Србије.

По нивоу билансне активе, према последњим објављеним подацима, Комерцијална банка заузима око 13 одсто српског банкарског тржишта и задржала је високо друго место међу пословним банкама у Србији.

Билансна сума Комерцијалне банке на крају 2016. године достигла је ниво од 3,2 милијарде евра и забележила је раст од 1,7 одсто у односу на претходну годину.

По висини штедних улога Комерцијална банка је дугогодишњи лидер на домаћем финансијском тржишту и та позиција је још једном потврђена. У току 2016. године забележен је пораст штедних улога у вредности од 21 милион евра, и на крају године висина штедње у Банци износи 1,59 милијарди евра.

Комерцијална банка има формиране резерве из добити за процењене губитке по билансној активи и ванбилансним ставкама од 18,8 милијарди динара, што је за 10,2 милијарде динара више од потребних резерви обрачунатих по прописима Народне банке Србије.

У 2016. години сви параметри пословања су и даље далеко изнад лимита прописаних Законом о банкама. Банка је испунила све обавезе, што је поуздан показатељ стабилног и сигурног пословања и потврда чињенице да је Комерцијална банка високо капитализована и стабилна институција са великим поверењем клијената.

Ревизију финансијских извештаја Комерцијалне банке за 2016. годину је извршила овлашћена ревизорска фирма Ernst & Young д.о.о. Београд и издала је Банци позитивно мишљење, односно да „појединачни финансијски извештаји приказују објективно и истинито финансијско стање Банке на дан 31. децембра 2016. и резултате њеног пословања и новчане токове за годину која се завршила на тај дан, у складу са Међународним стандардима финансијског извештавања”.

Комерцијална банка АД Београд


Почетна / Специјални додаци /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља