уторак, 20.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:03
ИСХРАНА

Зелена салата умирује

Лиснато, зељасто поврће богато калијумом побољшава метаболизам, здравље бубрега и рад срца
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистачетвртак, 06.04.2017. у 12:45
Данас је могуће бирати између стотину врста салате које су на располагању током читаве године (Фото Д. Јевремовић)

Зелена салата припада групи лиснатог и зељастог поврћа. Мале је енергетске вредности јер у 100 грама јестивог дела има 15 калорија па због тога представља омиљену храну код особа који желе да се реше сувишних килограма.

Има освежавајући укус и брзо и лако се вари. Садржи 90 грама воде, 1,2 грама протеина, 0,2 грама масти и 2,4 грама угљених хидрата. Богата је минералима: калијумом, калцијумом, магнезијумом, фосфором, натријумом, гвожђем и, у траговима, бакром. Спољни листови садрже 50 одсто витамина (провитамина А, витамин Це, витамине Бе1, Бе2, Бе6).

Високи ниво калијума у зеленој салати доприноси бољем функционисању метаболизма, лакшем одржавању одговарајуће равнотеже воде у организму, здрављу бубрега, срца и бољем функционисању електролита у организму.

Постоји много врста зелене салате, из неколико различитих фамилија: ендевија ескариол (жута), радич главичасти, леденко, грејт лејк, ледена салата, римска, зимска… Данас је могуће бирати између стотину различитих врста салате које су људима на располагању током читаве године, јер се узгаја у пластеницима.

Зелена салата се сматра „средством за умирење” јер садржи лактуин који је по свом умирујућем дејству сличан опијуму. Носилац лековитих својстава зелене салате је лактукаријум који делује тројако: аналгетичко, седативно (смањује нервну раздражљивост) и хипнотично (изазива сан). Зелена салата је још значајна по свом диуретичном и спазмолитичком дејству. Не садржи засићене масти, дакле ни холестерол нити соли.

Најчешће се конзумира сирова, у свом природном стању, и без икаквих додатака. Као таква, зелена салата је постала незаменљиви састојак у салатама, разним супама, сендвичима и осталим јелима. У многим земљама света корен зелене салате се сматра једнако важним и корисним као и њени листови.


Коментари1
7e6ca
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

bice veselo
tesko da je ovo blizu naucnog utemeljenja...najedem se salate ,pa mi se odmah krece,dobijem neku energiju za setnju...I na Zelenom vencu, ljudi sve vise traze salatu!!!U pravu je bio Karic, kada je kao Kolumbo otkrio salatu...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља