понедељак, 24.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:54
ИНТЕРВЈУ: ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ, председник Српске радикалне странке

Наш посланик позивао људе да гласају за Вучића

Не знам зашто је изненађујућа моја подршка протестима, али за сада не размишљамо да им се придружимо
Аутор: Мирјана Чекеревацпетак, 07.04.2017. у 22:00
(Фото Раде Крстинић)

Имамо сазнања да је било поткупљивања и да су поједини функционери, али и чланови бирачких одбора, учествовали у крађи избора, тренутно скупљамо доказе за то, каже Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке, објашњавајући, између осталог, зашто тврди да је било нерегуларности на председничким изборима и зашто подржава поједине захтеве, истакнуте на протестима, који се ових дана одржавају у више градова Србије.

Он за „Политику” каже и да је један посланик СРС-а директно учествовао у крађи избора.

Који је ваш посланик учествовао у крађи избора и како?

То је Марко Миленковић, који је преварио наше активисте и чланове у Житорађи да смо Александар Вучић и ја постигли договор, да он буде председник, а ја да будем премијер, те да сви треба да гласају за Вучића, а не за мене. И људи су у то поверовали, сви су гласали за Вучића, он је тамо добио сто одсто гласова.

Добио је 80 одсто гласова, а имате ли ви неки доказ зашто је и како то радио?

Скупљамо доказе да све документујемо, али он је ишао од врата до врата код наших чланова и свима причао причу о договору, која никакве везе с истином нема. Људи су му поверовали и гласали за Вучића.

Не мислите да сте можда, између осталог, лоше прошли зато што сте најавили да ћете, ако постанете председник, помиловати Звездана Јовановића, убицу премијера Зорана Ђинђића?

Не мислим, зато што нема никаквих доказа да је Звездан Јовановић убио Ђинђића, то сам и рекао.

Јовановић је правоснажно осуђен...

Противправно осуђен у режираном поступку, без икаквих доказа.

Подржали сте протесте, као и захтеве који су истакнути, што је многе изненадило, шта сте тачно подржали?

Не знам зашто је то некога изненадило, није ово први пут да смо подржали протесте, а што се тиче захтева, па не могу ја сад да будем против нечега за шта сам се сам залагао. Дакле, ја одавно тражим смену руководства РТС-а, где се нисам појавио од како сам дошао из Хага, а СРС има највећу опозициону посланичку групу. Први пут сам се појавио у „Оку” у току изборне кампање, и то само једном. Тражио сам и смену комплетног РЕМ-а, па тамо седе само они из СНС-а, али ја се залажем за то да се врати систем државне телевизије, с вишестраначким управним одбором и контролним телом које би контролисало електронске медије. Не бисмо ми ту имали већину, али бисмо имали бар некога да видимо како они то раде. Треба сменити и неке чланове РИК-а.

Али не оне из редова СРС...

Па, не треба сменити чланове РИК-а из СРС-а, они су се борили за то да се избори спроведу у складу с Уставом и законом свугде, па и на КиМ, а на КиМ су избори спроведени на начин за који је Уставни суд раније донео одлуку да је противуставан. Наравно, слажемо се и да Маја Гојковић оде са места председника парламента.

Хоћете ли се придружити протестима и шта је, по вашем мишљењу, решење?

Нисмо размишљали о придруживању протестима. Видећемо, а решење је – нека буде борба непрестана.


Почетна /
Колумна недеље

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља