уторак, 24.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 08.04.2017. у 12:33 Аница Телесковић

Вучић: Нећемо потонути с Агрокором

Појачана контрола девизних плаћања примениће се на фирме Ивице Тодорића у Србији како би се спречио одлив капитала, сазнаје „Политика”
Александар Вучић на конференцији за новинаре (Фотографије Танјуг / Тања Валич)

Само дан пошто је презадужени хрватски тајкун Ивица Тодорић у Загребу своју компанију предао хрватској држави на управљање, у Београду – у Палати Србија – представници српске државе састали су се с руководством „Агрокорових” фирми у нашој земљи и с њиховим добављачима. И док у суседној Хрватској велики снабдевачи обустављају своје испоруке трговинском ланцу „Конзум”, због немогућност да наплате потраживања, из Србије стижу оптимистичне поруке.

– Не постоји никакав разлог за панику – поручио је после састанка с добављачима компаније „Меркатор С” премијер Александар Вучић.

У оквиру овог трговинског ланца, чији је Тодорић власник, у Србији послују „Идеа” и „Рода”, запослено је око 9.000 људи. „Меркатор” у нашој земљи снабдева више од 600 добављача и за сада нема проблема у наплати потраживања. У Србији, као део концерна „Агрокор”, послују и „Фриком”, „Дијамант”, „Мг мивела”, „Кикиндски млин” и „Нова слога”. Укупно, на Тодорићевом платном списку је 11.000 радника из Србије.

– Проблеме овде немамо, али нећемо да нам се појаве – рекао је председник Владе и добављачима поручио да не брину и да наставе да испоручују робу овом трговинском ланцу.

С друге стране, у Србији одређени изазови постоје када је реч о компанијама „Фриком”, „Дијамант”, „Мг мивела”, „Нова слога” и „Кикиндски млин”, које су директно везане за концерн „Агрокор”.

Премијер Александар Вучић наговестио је да ће у конкретном случају предузети неке мере због којих ће бити критикован, а да не може јавно и пред новинарима да говори о каквим потезима је реч.

– Ми не можемо да постављамо управу, немамо право на то. Али да контролишемо пословање тих компанија свакако можемо – рекао је премијер и додао да ће мере применити надлежни органи.

Није прецизирао који. Наговестио је да ће активну улогу у том послу имати Народна банка Србије (НБС), као и да ће се пратити токови капитала на релацији Србија–Хрватска како не би било извлачења новца јер све фирме у нашој земљи добро послују.

– Влада Србије и Народна банка припремиће план којим имамо намеру да обезбедимо да новац из компанија које су повезане у систем „Агрокор” не одлази из Србије јер не можемо сви да потонемо – рекао је Вучић.

Како „Политика” сазнаје, примениће се појачана контрола девизних плаћања. НБС има те механизме, а то јој омогућује Закон о девизном пословању. Реч је о пропису који углавном постоји у транзиционим економијама, а који централној банци омогућава контролу капиталних трансфера према иностранству. НБС, по том пропису, има механизме да заустави нека плаћања према иностранству за која не постоји основ.

Да би умирио њихове страхове и нервозу добављача, Вучић је изнео и податке о пословању „Меркатора С”, које је, како каже, привредно друштво које послује независно од „Агрокора”. Капитал предузећа износи 320 милиона евра, укупни дугови су 140 милиона, што је добар однос дуга и капитала.

– „Меркатор” у Србији је најздравији део фирме. У власништву је словеначког „Мерактора”, који такође има неке проблеме, али послује независно од концерна и у бољој је позицији. То је добра компанија – рекао је Вучић и најавио да ће тим поводом разговарати и са словеначким премијером Миром Цераром.

„Важно је да са Словенцима поставимо блок ка свим проблемима у Хрватској”, рекао је премијер. Да подебљамо зид између њих и нас у финансијском у управљачком смислу, додао је.

Као што је „Политика” већ писала, „Меркатор” уопште није део стенд стил аранжмана, споразума који је Ивица Тодорић пре десетак дана потписао с банкама.

Међутим, неке од овдашњих великих компанија, које своју робу извозе у Босну и Херцеговину и Хрватску и продају је у „Конзумовим” објектима, тренутно имају проблема с наплатом јер овај трговински ланац нема пара да измири своја дуговања. У Хрватској, укупни дугови према добављачима износе око две милијарде евра, а од јуче ујутру у ове трговинске ланце стиже само хлеб. Снабдевачи су обуставили испоруку друге робе све док се не направи договор с банкама који би њима гарантовао да неће бити оштећени.

С друге стране, добављачи уопште нису део стенд стил аранжмана, а и питање је како ће се он примењивати с обзиром на то да је Ивица Тодорић пре два дана активирао Лекс Агрокор, закон о системски важним компанијама, који држави омогућава да постави принудну управу у фирму. Банкари су тај задатак већ поверили Антонију Алваресу Трећем, из консултантске куће „Алварес и Маршал” па је потпуно нејасно хоће ли држава и повериоци по том питању уопште сарађивати. Састанак добављача и представника банака у Загребу је, како преноси ХРТ, трајао целу ноћ.

Тодорић је, иначе, пословао тако што је приликом узимања кредита за једну фирму која послује у оквиру концерна врло често као колатерал, односно средство обезбеђења, залагао другу фирму.

Оно што је за нас олакшавајућа околност јесте да овдашње компаније нису гарант за кровне кредите „Агрокора”. Како за „Политику” појашњавају у Народној банци Србије „није могуће да привредна друштва у Републици Србији која послују у оквиру концерна ’Агрокор’ дају јемства за обавезе свог матичног привредног друштва, ни у Републици Хрватској, а ни домаћој банци која је ’Агрокору’ одобрила кредит”.

 

Не могу о томе ко се с ким игра

Уз опаску да се играју разне игре, а на питање с ким игра хрватски премијер Андреј Пленковић, а с ким Тодорић, Вучић је рекао да о томе не може да говори, али да је сигуран да сви велики добављачи, као и они у синдикатима банака, као и влада, раде за Србију и имају дрес Србије. Приче о „надметању” руских банака и америчких фондова у случају спасавања „Агрокора” такође је одбио да коментарише.

– Господар сам сваке неизговорене, а слуга сваке изговорене речи – мистериозан је био премијер.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља