понедељак, 06.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:53

Што даље од центра Београда прасетина све скупља

У Малом Мокром Лугу скупље него на Каленић пијаци
Аутор: Ана Јовановићуторак, 11.04.2017. у 22:00
​Према кретањима цена меса на тржишту и печењаре формирале ценовнике уочи Васкрса, првомајских празника и Ђурђевдана (Фото Д. Јевремовић)

Без печења нема ни праве гозбе, сагласни су многи. Прасетина или јагњетина, послужена хладна или тек са ражња врућа, незаобилазно је на празничним трпезама. Посебно на нашим просторима. Ближи се Васкрс, ту су првомајски празници, али и Ђурђевдан, једна од јачих слава. Зато се очекује да ће тражња за печењем, као и сваке године у ово доба, бити већа. Нема сумње да су потрошачки буџети истањени, али наћи ће се некако за укусне и сочне комаде меса. Била криза или не, предстоји пражњење новчаника.

По понуди у радњама не може се приметити јагма за свежом прасетином. А ни за јагњетином. Посебно због цена. И неочекивано скупог прасећег меса које стаје око 500 динара и то на акцијама, што је само нешто мање од свеже јагњетине која је од 600 до 700 динара.

И месари осећају кризу, кажу, али не дозвољавају потрошачима да то виде. Како највећи промет имају баш уочи великих хришћанских празника и мрсних слава, надају се да ће бити посла ових дана.

Није неуобичајено да потрошачи одлуче да наруче килограм, два да има за ручак свежег печења. Лакше је то него да сами спремају, а питање је и колико је исплативије. Сходно кретањима цена ове две врсте меса на тржишту, печењаре широм града су формирале и своје ценовнике, прилично различите. Све зависи где и како набављају робу.

Килограм прасетине у печењари у насељу Медаковић кошта 1.200 динара, док је за јагњетину потребно издвојити 1.600. Нешто јефтиније може се пазарити у печењари у Улици војводе Степе где се килограм хрскавог прасећег печења цени 1.100 динара, а јагњећег 1.400. Печењара у Малом Мокром Лугу нуди прасетину по 1.500 динара, а јагњетину за 2.000 по килограму. На путу ка Космају једна од кафана – печењара где се често застаје прасеће печење је 1.400, а јагњеће 200 динара скупље. За утеху гостима је да купус салата иде гратис. На Каленић пијаци у неколико печењара прасетина је од 1.100 до 1.300 динара, а јагњетина од 1.300 до 1.600

Цена прасади скочила је двоструко од зимус. Килограм живе ваге на пијацама цени се око 330 динара, а до пре неколико месеци важила је цена од 160. Произвођачи тврде да је чак исплативије у овом тренутку пазарити јагњетину.

– Упркос кризи и беспарици, домаћини се неће одрећи традиције. Ретко ко мари за новац када је у питању печено прасенце или јагње. За то увек мора да се издвоји – кажу продавци у печењарама из искуства од ранијих година.

Зато они који не могу да обрну ражањ у дворишту, у печењари ће пронаћи оно што им одговара. Омиљени делови за које се купци по обичају „ухвате” јесу бут и ребарца. Док се мушкарци отимају за сочнију и маснију парчад, жене се пре одлучују за кртије месо и по неписаном правилу су захтевније и као муштерије.


Коментари3
bf610
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dijaspora Düsseldorf
ovde sam vec 52 g aji mogu da izbrojim na,jednu ruku ponudu pajceka! Zasto je to tako? Prase ako ste ocistili ima svega 9-10 kg Max. ( ugl, manje) Samo nakon 3 mjeseca tezak je 50--60 kg misicav je Sa manjem masti i ukusniji! MAGYARI ne kolju prasce iz g .n razloga jer je to razbacivanje hrane ! Losi slavenski obicaj nisu bas naucili na stednju! ( Mi znamo reci :vise su dani nego kobasice, misli malo i na sutra ,zbog toga se slovimo ko skrti u ocima Slav. brace!
bice veselo
Ustala je Srbija na goloruke prasice!!!Kamo duhovna hrana u nebeskom narodu,nakon posta...nadoknada???
Opacic
Treba dodati i BOLJA! Meso je puno kvalitetnije u centralnoj Srbiji Ja sve nabavljm direktno od malih farmera iz okoline valjeva kvaliten neuporediv!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља