уторак, 20.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:55
ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ЗА „ПОЛИТИКУ”

Шта се крије иза седам захтева демонстраната

уторак, 11.04.2017. у 21:09
Србија данас није она Србија из октобра 2000. и Александар Вучић није Слободан Милошевић: Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић

Добро је што смо коначно добили седам захтева демонстраната, како бисмо заправо знали шта желе и о којима влада треба да се изјасни. Када и највећи лаик погледа ове захтеве, лако може да види да они немају никакве везе са Владом Србије.

Зато је тешко отети се утиску да се иза њих крије заправо нешто сасвим друго.

Тражи се смена уредника и челника РТС-а: то је надлежност Управног одбора РТС-а који их је и изабрао. Тражи се смена људи из РЕМ-а: њих је изабрала је Скупштина Србије и она може да их смени, а не влада. Тражи се смена председнице парламента Маје Гојковић: и њу је изабрао парламент, а не влада. Тражи се поништавање доктората Небојше Стефановића и Синише Малог: то је у надлежности факултета, а не владе. Тражи се смена чланова РИК-а: и њих је изабрала Народна скупштина, а не влада. Тражи се једноставније гласање у дијаспори и уређење бирачког списка: и то је надлежност РИК-а.

Због свега тога верујем да постоје три могућности за овакве захтеве.

Прва: Можда обични људи на протестима не знају шта је чија надлежност, али је тешко поверовати да су аутори захтева толике незналице и не знају да Влада Србије нема везе са захтевима. Зато изгледа да је Народна скупштина центар њихових захтева. Али, да ли је можда парламент мета? Да ли неко жели следеће недеље, када почне рад Скупштине, да поведе људе да уђу у парламент јер се тамо налазе одговори на захтеве? Жели ли неко оно што смо имали 5. октобра, у чему сам и сама учествовала.

Само, Србија данас није она Србија из октобра 2000. године. Александар Вучић није Слободан Милошевић. СНС нису СПС и ЈУЛ. Ова влада неће да изводи војску и полицију на грађане, нити ће да туче своје грађане као што су радиле неке бивше владе. Ова влада и нови председник републике изабрани су на демократским изборима. Влада поштује демократско право мањине да без насиља искаже протест, али влада мора да поштује и демократско право већине која је за председника Србије изабрала Вучића.

Друга: Чини ми се да се оваквим захтевима купује време за демонстрације, јер њихови аутори знају да би недеље и месеци били потребни за њихово испуњење. А до тада би сваког дана били одржавани протести.

И трећа: Иза свих ових захтева заправо стоји кључни захтев: смена политичке елите са Александром Вучићем на челу. Односно, да се оспори изборна воља грађана који су огромном већином изабрали Вучића. Извините, Србија је демократска земља у којој се власт мења само на изборима, а не на улици.

Зато је јасно и зашто Саша Јанковић са 40 одсто мање гласова од Вучића и Вук Јеремић са 50 одсто мање гласова од Вучића нису честитали победнику. Сетите се да је Слободан Милошевић 2000. године честитао победу Војиславу Коштуници, да је Томислав Николић увек честитао Борису Тадићу, као што је Тадић 2012. још у изборној ноћи честитао победу Николићу, иако је разлика била само 70.111 гласова! Јанковић и Јеремић неће да признају пораз јер онда не би било разлога за протесте који су припремани више од месец дана пре избора.

У нашој земљи две су ствари сигурне: Србија ће остати политички стабилна, мирни протести не могу да угрозе стабилност и Србија ће чувати стабилност региона. И друга, Вучић је убедљиви победник председничких избора – и то је воља већине која се мора поштовати. Демократски, зар не.


Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља