недеља, 23.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:32

Ка­ко по­бе­ди­ти кан­ди­ду

Ну­три­ци­о­ни­сти са­ве­ту­ју да се из ис­хра­не из­ба­це слат­ки­ши и пр­о­из­во­ди од бе­лог бра­шна, а да се ко­ри­сте ин­те­грал­не те­сте­ни­не, ке­фир, са­ла­те…
Аутор: Данијела Давидов-Кесарсреда, 19.04.2017. у 21:00
(Фото Пиксабеј)

После коришћења антибиотика, услед слабљења имунитета, код узимања одређених лекова и разних других здравствених проблема може да дође до размножавања гљивица кандида албиканс. Они људи који су имали тегобе због кандиде попут надимања, опште слабости, учесталих инфекција, главобоље, знају колико је тешко да се ова гљивица искорени.

Уз савете лекара, важно је променити и неке навике у исхрани.

Ана Тодоровић, нутрициониста београдског Дома здравља Сав„ски венац”, наглашава да је важно да човек из исхране изостави бело брашно и производе од њега, као и да користи ражани, овсени или јечмени бесквасни хлеб или ражане, овсене, јечмене пахуљице као мусли. Пожељне су и интегралне тестенине, макароне од хељде, или овса.

Наша саговорница додаје да не треба користити бели пиринач, већ да уместо њега треба узимати интегрални.

– Од млечних производа се препоручује употреба јогурта са пробиотским културама, а може се узимати и кефир. Млеко и сиреве треба конзумирати ретко. Од сирева је препорука да се једе млад, постан сир, који у свом саставу има пробиотик. Од меса се саветује узимање пилетине, ћуретине, рибе, а ретко јунетине једном недељно. Важно је и како се месо и риба припремају јер они треба да се кувају, пеку на тефлону или да на масном папиру, као и у алуминијумској фолији. Није добро јести ништа пржено, поховано и запржено зато што то погодује развоју гљивица. Риба треба да се узима барем два пута недељно и то скуша, туњевина и лосос – истиче Тодоровићева.

Кувана јаја могу да се једу једном до два пута недељно, од месних прерађевина повремено се могу узети пилећа или ћурећа прса и то само две до три шните. Препорука је да се у салате додаје ланено уље, а као његова замена у обзир долазе и самлевене семенке лана, које се могу додати у мусли, јогурт, салату, супу... Из исхране се мора избацити шећер, а убацити што више свежег поврћа, као и бареног. Једино треба изоставити кисело поврће и кромпир.

– Битно је узимати две до три воћке дневно. Саветује се избацивање банана, грожђа, кикирикија, слатких сокова и конзервираног воћа. Корисно је пити благу лимунаду без шећера, и то две до три чаше сваког дана. Људи морају да схвате да не користе сирће, кечап, мајонез, сенф, соја сос, као и алкохолна пића, а кафу само понекад, и то благу.


Коментари1
eb77d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pavle
Volio bi da pitam autorku clanka, kao i doktoricu naravno, da nama obicnim smrtnicima, koji ocigledno ne razumiju neke stvari, objasni kako se proizvodi kefir, i da doda po koju rijec o gljivici Candida Kefyr i bakterijama iz roda lactobacilli. Pozdrav

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Друштво /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља