четвртак, 21.09.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:57
У „МАГАЗИНУ” У НЕДЕЉУ У „ПОЛИТИЦИ”

Од Токија до Фрушке горе

субота, 22.04.2017. у 10:00

Јапан, дакле нове технологије, вредни људи, кимоно, добро и гејше... А Дизниленд? И Дизниленд се сместио недалеко од Токија, као први такав забавни парк направљен ван америчких граница. Отуда препознатљиви дворци и куле и на насловној страни „Магазина” који читаоце чека у недељној „Политици”. Али шта фали и нашој Фрушкој гори? Били смо у селу Велика Ремета где опстају свега три домаћинства, али зато оближњи манастир увек има верника, домаћих и страних туриста и ђачких екскурзија

-------------------------------------------------

ПОРОДИЧНИ ЛЕКАР: ХРОНОБИОЛОГИЈА

Јутро добро за љубав, а подне за фискултуру

Ручак у право време, као и учење, забава... (Фото Пиксабеј)

Неко ће рећи после хроноисхране и – хронобиологија. Није баш тако јер је хронобиологија старија дисциплина коју су још давно објашњавали источњачки филозофи а сада и наши лекари. Углавном суштина је да пратећи унутрашњи часовник човек може себи да олакша обављање свакодневних активности, бирајући право време за физички и интелектуални рад, одмор, оброке, учење, рекреацију. Опширније у „Магазину” наравно.

Славица Ступарушић

-------------------------------------------------

ДЕСЕТ ПИТАЊА О МАРКЕТИНШКИМ КАМПАЊАМА

Кад рекламна стрела промаши циљ

Зашто су житељи Торонта мерило за хладноћу: увредљиво у сваком случају (Фото А. Грбовић)

Рекламе су оно што највише нервира телевизијске гледаоце али изгледа да се та „бољка” шири и по Интернету јер би „Гугл” и „Јутјуб” могли да остану без прихода од великих компанија које не желе да се њихови производи и услуге повежу са непримереним садржајима на „светској мрежи”. Kо је, у ствари, одговоран за то какве се рекламе појављују и где ће се појавити?

Александра Мијалковић

-------------------------------------------------

АКО ЖИТАРИЦЕ СМЕТАЈУ ЗДРАВЉУ

Рецепти за јела без глутена

Вишегодишњи рад спакован у дебелу још необјављену књигу (Фото: С. Ступарушић)

До Фрање Покосa у Бачкој Паланци нас је „довело” његово интересовање и бављење безглутенском исхраном као и обиље рецепата који и особама осетљивим на глутен омогућавају да се хране разноврсно. Овај човек  је од 1982. године у пензији, што се по његовом лаком ходу и посвећености писању књига не би рекло. Однедавно живи сам и посветио се скупљању грађе за енциклопедију о безглутенској исхрани која, за сада, има више од 1.200 страница и око 3.500 рецепата, уз детаљне описе намирница биљног и животињског порекла. Ти рецепти су на страницама „Магазина” и биће их још.

С. Ступарушић


Коментари1
5a84c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sergey Sergejevich
Gluten taj svetski neprijatelj boj 1. Toliko toga se o njemu piše a istina je vrlo surova. Samo 0,9 do 1 % stanovnika na zemlji je alergični na njega. Delimično tolerantni 2 % i po svemu ispada tih ukupno 3% živi samo u Srbiji. Šalu na stranu onaj ko je intolerantan njemu život ni malo nije ružičast.Ostali - čista moda. Često putujem u Inostranstvo i dobro se sećam pomaže ili mode bezglutenske ishrane još pre 10 godina. Svugde je bila prisutna, u restoranima na policama hipermarketa. Sada prolazim pored istih tih restorana - nigde više je nema. U marketima svedena na razumnu meru, imaje tamo upravo na onim policama kojima je i namenjena. Tako i treba da bude da je nađu oni kojima je zaista potrebna. A kod nas zna se svaka "moda" kasni debelo. Sećam se: ulja bez holesterola a holesterol proizvode samo životinje a ne i biljke, žutog šećera koji je kao zdraviji a u stvari poluproizvod pun teških metala, pepela itd, itd. Sad je došla na red bezglutenska ishrana. Ali dobro, sve mora da prođe, kao i bubuljice u pubertetu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља