недеља, 07.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 26.04.2017. у 20:41 Данијела Давидов-Кесар

Људи на хемиотерапији морају да јачају имунитет

Не­до­во­љан унос хран­љи­вих ма­те­ри­ја до­при­но­си осе­ћа­ју сла­бо­сти и ма­лак­са­ло­сти, што ина­че пра­ти ле­че­ње ових па­ци­је­на­та (Фото Пиксабеј)

Ка­да обо­ле од кар­ци­но­ма, љу­ди се на­ђу у ве­ли­кој па­ни­ци и че­сто за­бо­ра­ве да пи­та­ју ле­ка­ра све оно што их у том тре­нут­ку за­ни­ма. Осим пи­та­ња у ве­зи са опе­ра­ци­јом и зра­че­њем, за­ни­ма их и шта их све оче­ку­је на хе­ми­о­те­ра­пи­ји, ка­да до­би­ја­ју ци­то­стат­ску те­ра­пи­ју, као и ка­кав на­чин ис­хра­не та­да тре­ба да при­ме­њу­ју.

Тре­ба има­ти на уму да иму­ни си­стем љу­ди ко­ји су на хе­ми­о­те­ра­пи­ји до­дат­но сла­би због при­ро­де те­шке бо­ле­сти и ле­че­ња и да је ва­жно да се на пра­ви­лан на­чин ја­ча.

Аси­стент др Ма­ри­ја Елез, из Кли­ни­ке за хе­ма­то­ло­ги­ју Вој­но­ме­ди­цин­ске ака­де­ми­је, на­гла­ша­ва да обо­ле­ли мо­ра­ју да зна­ју да све­же во­ће и по­вр­ће, сма­њу­је де­ло­ва­ње хе­ми­о­те­ра­пи­је на ту­мор­ске ће­ли­је. Ова­квом ути­ца­ју ан­ти­ок­си­да­на­та не под­ле­жу „ци­ља­не” те­ра­пи­је. 

– Ка­да се го­во­ри о су­пле­мен­ти­ма ко­ји „ути­чу на иму­ни­тет” и „убр­за­ва­ју ели­ми­на­ци­ју ток­си­на” тре­ба би­ти вр­ло опре­зан. Уко­ли­ко се под пој­мом ели­ми­на­ци­је ток­си­на под­ра­зу­ме­ва убр­за­ва­ње ме­та­бо­ли­зма ле­ко­ва и ти­ме скра­ћу­је њи­хов оче­ки­ван ин­тен­зи­тет и ду­жи­на де­ло­ва­ња, он­да се ри­зи­ку­је не­а­де­ква­тан од­го­вор ма­лиг­не бо­ле­сти на при­ме­ње­но ле­че­ње. При­ме­на ци­то­ста­ти­ка до­во­ди до оште­ће­ња тки­ва ко­ја се бр­зо де­ле и ту се из­ме­ђу оста­лог ми­сли на слу­зни­це усне ду­пље и цре­ва. То зна­чи да су мо­гу­ће про­ме­не апе­ти­та и из­ме­не уку­са хра­не, као и по­ре­ме­ћај црев­ног пра­жње­ња. Не­до­во­љан унос хран­љи­вих ма­те­ри­ја до­при­но­си осе­ћа­ју до­дат­не сла­бо­сти и ма­лак­са­ло­сти што ина­че пра­ти ле­че­ње ових па­ци­је­на­та – об­ја­шња­ва др Ма­ри­ја Елез.

Она на­гла­ша­ва да у струч­ној јав­но­сти по­сто­ји са­гла­сност ка­да се го­во­ри о ре­жи­му ис­хра­не и да се са­ве­ту­је кон­зу­ми­ра­ње жи­та­ри­ца, се­мен­ки, ко­шту­ња­вог во­ћа, зе­ле­ног ча­ја, про­би­о­ти­ка, ви­та­ми­на Де и Бе, док на­мир­ни­це по­пут бе­лог лу­ка, ђум­би­ра и ало­је ве­ре до­ка­за­но сма­њу­ју ин­фла­ма­ци­ју (упа­лу) слу­зни­ца ди­ге­стив­ног трак­та.

– Сви ко­ји се ба­ве ле­че­њем ове вр­сте па­ци­је­на­та зна­ју да нај­ве­ћи ри­зик по њих пред­ста­вља­ју њи­хо­ве основ­не бо­ле­сти. Због то­га тре­ба на­гла­си­ти да је за опо­ра­вак иму­ног си­сте­ма пре­су­дан аде­ква­тан од­го­вор ма­лиг­не бо­ле­сти на хе­ми­о­те­ра­пи­ју – за­кљу­чи­ла је др Ма­ри­ја Елез.

Коментари4
2160c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Јана
Докторка која је ово објашљавала, као да не живи у Србији. Прошла сам хемиотерапију, а за исхрану, и када сам питала, одговори су били - храните се нормално. Ишла сам на приватну клинику, платила преглед који ми није потребан, а онда сам питала шта ме интересује.
ена мил
па сто не направе брошуру побогу тито још је то имао за туберкулозу
petar
tacno. ljudi su razumljivo sludjeni i normalno je da se ne sete da pitaju i neke vrlo bitne stvari. pitanje je samo zar nije normalno da im doktori sami kazu sta i kako da rade?! a da, doktori (cast izuzecima) nemaju vremena za pacijente a pogotovo ako zure na privatne klinike
slobodan
Da,da .Drzava je odredila 10 minuta rada sa pacijentom.A i plate su takve da doktori ,kako rekoste "zure "na privatnu kliniku.Pa ko voli-nek izvoli.Ko ima pare ce se leci ,ki nema neka umire na mukama."Bravo decki-bravo greda"???!!!???

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља