недеља, 07.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 26.04.2017. у 20:52 Данијела Давидов-Кесар

Борба против рака јајника

На Ин­сти­ту­ту за он­ко­ло­ги­ју и ра­ди­о­ло­ги­ју ци­ља­но је те­сти­ра­но ви­ше од 50 бо­ле­сних же­на ко­ји­ма је већ ди­јаг­но­сти­ко­ван овај кар­ци­ном
Операција рака јајника често је неопходна у лечењу (Фо­то А. Васиљевић)

По­во­дом го­ди­ну да­на од по­чет­ка ге­нет­ских те­сти­ра­ња, у Ин­сти­ту­ту за он­ко­ло­ги­ју и ра­ди­о­ло­ги­ју Ср­би­је одр­жа­на је три­би­на на те­му ра­ка јај­ни­ка, са ци­љем да се по­диг­не свест о овом нај­смр­то­но­сни­јем ги­не­ко­ло­шком кан­це­ру и пред­ста­ви за­ин­те­ре­со­ва­ни­ма ко­је су све рас­по­ло­жи­ве мо­гућ­но­сти у бор­би про­тив ра­ка јај­ни­ка.

У по­след­њој го­ди­ни на Ин­сти­ту­ту за он­ко­ло­ги­ју и ра­ди­о­ло­ги­ју ци­ља­но је те­сти­ра­но ви­ше од 50 бо­ле­сних же­на ко­ји­ма је већ ди­јаг­но­сти­ко­ван рак јај­ни­ка, од ко­јих 11 же­на има по­зи­тив­не ре­зул­та­те, од­но­сно БР­ЦА му­ти­ра­ни кар­ци­ном јај­ни­ка, а се­дам се већ на­ла­зи на са­вре­ме­ној пер­со­на­ли­зо­ва­ној те­ра­пи­ји.

– Ге­нет­ско те­сти­ра­ње већ обо­ле­лих же­на од кар­ци­но­ма јај­ни­ка је из­у­зет­но ва­жно. Да­нас по­сто­је ле­ко­ви из гру­пе ПАРП ин­хи­би­то­ра ко­ји се при­ме­њу­ју код оних па­ци­јент­ки­ња са ра­ком јај­ни­ка ко­је има­ју му­ти­ра­не БР­ЦА ге­не. Те­ра­пи­јом се по­сти­же да се тај пе­ри­од без бо­ле­сти про­ду­жи го­то­во три пу­та у од­но­су на па­ци­јент­ки­ње ко­је те ле­ко­ве не при­ма­ју – на­гла­ша­ва др Су­за­на Ва­со­вић, ме­ди­кал­ни он­ко­лог из Ин­сти­ту­та за он­ко­ло­ги­ју и ра­ди­о­ло­ги­ју.

По­сто­ји не­ко­ли­ко фак­то­ра ри­зи­ка ко­ји мо­гу да ути­чу на раз­вој кар­ци­но­ма јај­ни­ка као што су го­ди­не ста­ро­сти, број труд­но­ћа, лич­на исто­ри­ја ра­ка дој­ке, јај­ни­ка, де­бе­лог цре­ва или рек­ту­ма, ду­го­роч­на упо­тре­ба те­ра­пи­је за­ме­не хор­мо­на и го­ја­зност. Је­дан од фак­то­ра ри­зи­ка је и ге­нет­ска пре­ди­спо­зи­ци­ја. Око 10 до 15 од­сто кар­ци­но­ма јај­ни­ка се раз­ви­ја­ју под ути­ца­јем му­ти­ра­них БР­ЦА1 и БР­ЦА2 ге­на. При­су­ство му­та­ци­ја ни­је огра­ни­че­но са­мо на па­ци­јент­ки­ње са по­ро­дич­ним на­сле­ђем и мла­ђе жи­вот­не до­би. 

– И те­сти­ра­ње и те­ра­пи­ја обез­бе­ђе­ни су пу­тем до­на­ци­је. До­бро је што та­кве ини­ци­ја­ти­ве по­сто­је, али не­ће би­ти та­ко до­ве­ка. Циљ Удру­же­ња за бор­бу про­тив ра­ка јај­ни­ка „Про­го­во­ри” је­сте да се за па­ци­јент­ки­ње са ра­ком јај­ни­ка на­ђе си­стем­ско ре­ше­ње, та­ко да сва­ка од њих мо­же да до­би­је нео­п­ход­ну те­ра­пи­ју, уз по­моћ и по­др­шку др­жа­ве. У по­след­ње вре­ме је би­ло од­ре­ђе­них по­ма­ка, је­дан лек је не­дав­но ста­вљен на ли­сту РФ­ЗО, што је ве­ли­ка ствар, али мо­ра­мо да на­гла­си­мо да у Ср­би­ји има још же­на обо­ле­лих од ра­ка јај­ни­ка ко­је не­ма­ју обез­бе­ђе­ну те­ра­пи­ју иако су им ле­ко­ви ту, на­до­хват ру­ке – ис­ти­че Зо­ри­ца Ве­лиц­ки, из Удру­же­ња „Про­го­во­ри”.

Рак јај­ни­ка је де­се­ти нај­у­че­ста­ли­ји рак код же­на, пе­ти по смрт­но­сти од свих кан­це­ра ко­ји по­га­ђа­ју же­не, а пр­ви од свих ги­не­ко­ло­шких кар­ци­но­ма.

Коментари1
02fa5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Сара Поповић
На Институту раде истински хероји нашега народаа. Они заслужују признања, поштовање. И једно највеће хвала.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља