недеља, 18.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:32

Нетачни наводи француског суда после ослобађања Харадинаја

Рамуш Харадинај слободан после одбијања српског захтева за изручење због ратних злочина на Космету 1999. године. - Суд у Француској тврди да Србија није испунила формалне услове, што Министарство правде демантује
четвртак, 27.04.2017. у 09:19
Билборд са поруком "Рамуш Харадинај је Косово" у Приштини (Фото Фонет)

КОЛМАР – Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег српско тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. и укинуло му меру забране напуштања територије Француске.

Харадинај: Битка је добијена, слободан сам да се вратим кући
КОЛМАР – Након одлуке суда у Колмару да одбије захтев за изручење Рамуша Харадинаја Србији, лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова је изјавио да је „ово победа Албанаца” и да је он данас слободан човек да се врати кући.Харадинај се обратио својим присталицама испред суда рекавши да је „ова битка добијена” и захвалио им на подршци.Иначе, одлука суда о ослобађању бившег косовског премијера је у судници дочекана аплаузом.„Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено, рекао је Харадинај. (Танјуг)

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за његово изручење, наводи се у саопштењу Апелационог суда у Колмару. Додаје се да француски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Харадинај је недељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару. Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом. 

Француски суд, који је данас одбио захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, позвао се у образложењу на формалне, односно процедуралне разлоге у доношењу такве одлуке. То проистиче из текста Одлуке, коју је тај суд доставио Танјугу.

Суд, додуше, у образложењу одлуке констатује да захтев Србије није политички, али наводи да нису испуњени сви формални услови да би био прихваћен.

У одлуци се, тако, наводи да „ма какав да је циљ ка којем се тежи или контекст злодела због којих се тражи изручење, догађаји због којих се ( Харадинај) тражи, с обизром на њихову тежину, не могу да буду посматрани као да имају политички какрактер”.

„Не може се сматрати да је циљ захтева Србије политички, с обзиром да је испунила услове у вези са процесуирањем ратних злочина, што је констатовано и у извештају Европске комисије”, навео је поред осталог суд у Колмару.

Међутим, констатовано је и да би Харадинајево изручење Србији могло да узрокује „изузетно озбиљне последице по његову личност, пре свега због његове улоге у оружаном сукобу и у политичком животу Косова, као и због његовог држављанства Косова - државе коју Србија не признаје”.

Суд је такође напоменуо да данашња одлука није коначна и да се не може у целости објавити, с обзиром да француски јавни тужилац има рок од пет дана да се жали Врховном касационом суду.

У одлуци суда, најпре се констатује да су испуњени правни услови за изручење из првобитног захтева Србије, који је достављен суду 6. јануара, али да је суд прогласио неприхватљивом писану ноту коју је Србија суду доставила 1. марта:

„Србија је путем своје амбасаде проследила ноту датирану на 1. март 2017, која је примљена 10. марта 2017 - пре него што је Истражно веће, одлуком од 2. марта, наложило достављање додатних података - нова документа у оквиру захтева за изручење Харадинаја”.

Даље се наводи да „нота у чијем су прилогу документа извучена из страног поступка, а која је спонтано упућена у име државе да би била прослеђена Истражном већу, представља поднесак и мора бити проглашена неприхватљивом, с обзиром на то да држава која је упутила захтев за изручење није испоштовала процедуру”, наводи се у одлуци Француског суда.

За француски суд је такође неприхватљива допуна захтева за изручење, која је суду достављен након одлуке о проширењу истраге тужилаштва за ратне злочине 5. јануара 2017. године, јер, како је наведено, не испуњава формалне услове прописане кривичним законима.

Допуна захтева, како је указао суд, није праћена ни налогом за хапшење (потерницом), нити актом који би имао ту правну снагу, за разлику од налога за хапшење (потернице) од 1. октобра 2004.

Србија је у додатним документима прецизирала да је, у складу са применом новог кривичног закона, који је на снази од 15. јанура 2012, ранија концепција кривичне истраге измењена и да истражни поступак сада спроводи тужилац, а не више истражни судија, наводи се у одлуци.

Према ставу суда, Србија је подразумевала да јој не треба нова потерница у односу на проширење истраге, јер једна већ постоји. „Међутим, сваки захтев за изручење мора да задовољи формализам, који је обавезан кад је реч о захтеву за изручење”, наглашава француски суд. 

Министарство правде: Србија је испоштовала процедуру

               Споменик Цару Душану испред Палате правде у Београду (Фото Д. Ћирков)

Министарство правде саопштило је да нису тачни наводи суда у Колмару, који је данас одлучивао о захтеву за изручење Рамуша Харадинаја, да Србија није испоштовала процедуру и нагласило да је Србија у потпуности испоштовала све процедуре и захтеве, што је и суд потврдио у изреци пресуде - да су испуњени услови за разматрање захтева за екстрадицију, који је Србија доставила у јануару.

То значи да је у потпуности испоштована процедура која је прописана Европском конвенцијом о екстрадицији и да је Србија уз Захтев за изручење доставила и Решење о спровођењу истраге, Решење о одређивању притвора, као и Наредбу о издавању потернице. Наведени документи су било довољни да француски органи и на основу тога утврде да су испуњени сви неопходни услови потребни за изручење Рамуша Харадинаја, указало је Министарство правде,

Министарство истиче да се Наредба о проширењу истраге од јануара 2017. године, која је донета и прослеђена суду у Колмару, односи на исти предмет којим се терети Рамуш Харадинај за ратне злочине почињене на КиМ и представља саставни део првобитне истраге (и истрага и проширење истраге представљају делове једног истог поступка).

Са друге стране, каже се у саопштењу, потерница за Харадинајем, која је расписана 2004. године, обухвата и проширену истрагу, самим тим што наредба за проширење истраге представља део једног истог предмета, што је указано и достављено суду, по њиховом налогу из марта ове године.

Министарство правде указује да је суду такође доставило и додатну документацију која не представља допуну Захтева за изручење, већ објашњење да се Рамуш Харадинај не терети за иста дела пред српским органима, као што се процесуирао пред Хашким судом.

Подсећа се да је Харадинајева одбрана истицала да је против Рамуша Харадинаја већ правоснажно окончан поступак пред Хашким судом и да је ослобођен свих оптужби за које му се наводно поново суди пред српским органима.

Управо појашњење које је Србија проследила потврђује да се пред Тужилаштвом за ратне злочине против Рамуша Харадинаја води поступак за догађаје који су се догодили у јуну 1999. године, а који нису били обухваћени поступком пред Хашким судом, где му се на терет стављају догађаји из 1998. године, нагласио је Министарство.

Иако је наведена документација благовремено достављена, суд у Колмару је одржао још једно рочиште почетком марта, на којем је додатно затражио од Србије да достави одговоре у вези са изменама кривично-правног система Републике Србије (појашњење новог Закона о кривичном поступку, тужилачке истраге, као и делова Кривичног законика, који се односе на прописане максималне казне за дело стављено на терет, као и рокове застарелости за кривична дела ратни злочини), што је Србија и доставила.

У сваком случају, Србија је, уз сво поштовање како домаћих тако и међународних процедура о екстрадицији, доставила сву потребну документацију и више него довољно потребних доказа и чињеница, да француских суд у Колмару донесе позитивну одлуку и дозволи да Рамуш Харадинај буде изручен Србији, истакло је Министарство правде. (Танјуг)

Тачи: Ослобађање Харадинаја је добра вест за Косово

ПРИШТИНА - Косовски председник Хашим Тачи оценио је да је одлука француског суда о ослобађању лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја добра вест за Косово.

У првој реакцији на ову одлуку Тачи је на Фејсбук профилу написао да је ова одлука доказ неправедних оптужби Србије према припадницима ОВК.

„Пресуда суда у Колмару да се господин Харадинај враћа на Косово је добра вест за његову породицу, сараднике и све грађане Косова. Још једном је доказано да су оптужбе Србије против Ослободилачке војске Косова неправедне и противне демократским принципима”, написао је Тачи. (Танјуг)

Славље на улицама Приштине

ПРИШТИНА - Ослобађање опозиционог лидера и бившег косовског премијера од одговорности за ратне злочине над Србима од француског суда у Колмару дочекана је у Приштини са ватрометом и пуцњавом. Грађани Приштине славе ослобађајућу пресуду за Харадинаја, а на приштинским улицама ођекују пуцњи.

Апелациони суд у Колмару у Француској данас је одбацио захтев за изручење Харадинаја Србији. Харадинај је ухапшен на граници Швајцарске и Француске 4. јануара. Србија га потражује због ратних злочина почињених над Србима на Косову. (Танјуг)

Дрецун: Одлука суда охрабриће екстремисте

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је одлука француског суда којом се одбија изручење Рамуша Харадинаја Србији политичка, а не правна, те да ће као таква охрабрити екстремисте међу Албанцима на КИМ.

„Упркос необоривим доказима које је Србија поднела, суд је донео ослобађајућу одуку. Евидентно је да је све са правног отишло на политички терен и то је крајње неприхватљиво, није добро и потпуно је погрешна одлука”, рекао је Дрецун Танјугу.

Он каже да се Француска на овај начин сврстала у ред оних држава које дискриминишу жртве када су у питању сукоби на КиМ и оних који селективно прилазе кажњавању починилаца најтежих ратних злочина.

„Сем тога мислим да ће ова одлука имати веома негативан утицај на догађаје на самом КиМ зато што ће охрабрити екстремисте међу Албанцима да спроводе додатно насиље над Србима”, навео еј Дрецун. Њега, како је навео, посебно забрињава апсолутна неспремност свих Албанаца, и на КиМ и у Албанији, да се суоче са злочинима које је терористичка ОВК починила и да их осуде.

„Они Харадинаја славе као хероја и тиме шаљу јасну поруку Србима да нису добродошли на Космету и тиме се затвара пут ка изградњи једног стабилног процеса помирења Срба и Албанаца”, сматра Дрецун.

Он је додао да му се чини да је цела прича око Харадинаја „добро смишљена политичка игра између оних који су били на челу терористичке ОВК, а превасходно Тачија и Харадинаја”. Напомињући да је упозоравао да постоји опасност од оваквог сценарија, Дрецун сматра да ће Харадинај сада бити нека врста националног хероја. (Танјуг)

Додик: Пуштање Харадинаја – ту нема ни правде, ни права

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је пуштање Рамуша Харадинаја на слободу недопустиво и да се види да ту нема ни правде нити права.

„То је недопустиво, то дискавалификује било какве предзнаке о неутралности, ту нема ни правде ни права, нажалост. Ово је један тужан дан, али Срби су научили на те ударце”, рекао је Додик, преноси РТС.

Према његовим речима, Харадинај овде остаје злочинац који је починио злочине над Србима. (Танјуг)


Коментари181
13916
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Petar S.
Treba svu dokumentaciju o slucaju Haradinaj poslati Mari Lepen, pa nek to ona iskoristi u Presednickoj kampanji. Sustina njene politike je upravo to. Zabraniti da teroristi slobodno vrsljaju (i pustaju na slobodu politickim preinacenim odlukama) po Evropi. Neka ovaj slucaj bude tema pred 2 krug izboraq u FR. Ovo takodje jasno pokazjuje da je "nezavisno" sudstvo u Evropi sarena laza (kao i slucaj Juliana Asaza), mrtvo slovo na papiru. Vazi dok se politika ne umesa. Hoce li Freancuska (kao i ostatak Zapadne Evrope) sacekati da teroristi urade ono sto je Haradinaj radio na Kosovu da bi shvatili neke stvari.
Matija Soskic
Ako je Srbija imala dokaze o zlocinima Haradinaja, zastih nije blagovremeno dostavila Haskom tribunalu. Francuski sud je imao dobar razlog da zahtev Srbije za njegovo izrucenje oceni kao politicki motivisano.
lazar daničić
Pomoć koju su nam pružili su dobro naplatili, čak su se i pertle našele na računu.
Raca Milosavljevic
... a za Djurdju iz Kosovske Mitrovice poruka ... nema mnogo nasih medija,vecina su pod uticajem stranim,i od stranog novca finansirani ...ali citajte Politiku,Vecernje Novosti ...ima jos nasih medija i portala ...
Raca Milosavljevic
... zao mi je ove nase danasnje garniture na vlasti koja je progutala udicu i sada nema gde ... samo pravi predstavu za javnost nasu domacu ...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља