понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 01.05.2017. у 19:00 Б. Пе­јо­вић

Трагање за старим фотографијама Старог Влаха

Но­ва Ва­рош, сни­мак из ал­бу­ма би­бли­о­те­ке „Јаша Томић” (Фо­то Би­бли­о­те­ка „Јо­ван То­мић”)

Но­ва Ва­рош – Ко у по­ро­дич­ном ал­бу­му чу­ва ка­кву дав­на­шњу фо­то­гра­фи­ју или раз­глед­ни­цу Но­ве Ва­ро­ши, окол­них се­ла, љу­ди из тог кра­ја зна­ног као Ста­ри Влах, мо­гао би да по­мог­не да се отрг­ну од за­бо­ра­ва ов­да­шња про­шлост и тра­ди­ци­ја. Та­кав јав­ни по­зив упу­ти­ла је Би­бли­о­те­ка „Јо­ван То­мић” из Но­ве Ва­ро­ши, по­зи­ва­ју­ћи су­гра­ђа­не и зе­мља­ке ра­су­те по Ср­би­ји и све­ту да у ту свр­ху пре­бе­ру по по­ро­дич­ним ал­бу­ми­ма, ор­ма­ни­ма, та­ва­ни­ма... Да се при­сти­гло по­том при­ку­пи и раз­вр­ста, а он­да и од­штам­па у по­себ­ној мо­но­гра­фи­ји.

Ди­рек­тор­ка би­бли­о­те­ке Ми­ла­на Је­лић ка­же да ста­ре фо­то­граф­ије са­ку­пља­ју ка­ко би об­но­ви­ли се­ћа­ња на кул­ту­ру, оби­ча­је, гра­ђе­ви­не, за­ни­ма­ња, ва­ша­ре, шко­ле, свет­ко­ви­не, но­шње, љу­де из ове сре­ди­не. Ка­ко би се бо­ље схва­ти­ла про­ху­ја­ла вре­ме­на, ре­ал­но упо­зна­ла про­шлост ста­ро­вла­шког под­руч­ја са свим бла­го­де­ти­ма и не­во­ља­ма ко­је је но­си­ла.

– И по­себ­но на­гла­ша­ва­мо да вла­сни­ци тих фо­то­гра­фи­ја и за­пи­са не тре­ба да бри­ну о тим сво­јим дра­гим успо­ме­на­ма. Ми те ста­ре фо­то-за­пи­се не за­др­жа­ва­мо, од­мах их ске­ни­ра­мо и вра­ћа­мо вла­сни­ку. Мо­гу и меј­лом да нам их по­ша­љу и уз њих до­ста­ве по­дат­ке шта је на сли­ка­ма – об­ја­шња­ва ди­рек­тор­ка. 

Овај по­зив но­во­ва­ро­шке би­бли­о­те­ке ни­је остао без од­је­ка. За крат­ко вре­ме већ је при­ку­пље­но сто­ти­нак ста­рих фо­то­гра­фи­ја и раз­глед­ни­ца, Но­во­ва­ро­ша­ни углав­ном до­но­се ста­ре сли­ке ва­ро­ши, се­ла, по­ро­ди­ца... Нај­ста­ри­ја до­сад до­не­та је­сте раз­глед­ни­ца овог ме­ста из 1904. го­ди­не. Ја­вио се, ре­ци­мо, и је­дан Бе­о­гра­ђа­нин ро­дом из Но­ве Ва­ро­ши, ко­ји ће по­сла­ти ве­ли­ку сли­ку на ко­јој је ње­гов пре­дак, не­кад по­зна­ти но­во­ва­ро­шки тр­го­вац Ха­џи Ми­ле Цу­цић. 

– Сти­жу нам ста­ре сли­ке и пре­ко „Феј­сбу­ка”, од на­ших зе­мља­ка по све­ту. Ле­по је ова ак­ци­ја кре­ну­ла, оче­ку­је­мо још мно­го фо­то­гра­фи­ја. Кад све са­ку­пи­мо, на­пра­ви­ће­мо се­лек­ци­ју и раз­вр­ста­ти их по те­ма­ти­ци, па до кра­ја го­ди­не штам­па­ти мо­но­гра­фи­ју. Те сли­ке по­ста­ће до­ку­мен­ти и из­вор за исто­риј­ска, ет­но­ло­шка и дру­га ис­тра­жи­ва­ња овог кра­ја – до­да­је Ми­ла­на Је­лић.

Коментари0
124e9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља