„Десет пута је теже направити добро пиво, него испећи ракију, али исплати се јер сва чула уживају”, уверава Огњен Вучковић, један од домаћина „Вртешке”. То је назив Интернационалног фестивала занатског пива, који је синоћ завршен у савамалском магацину „Депо”. На смотри су се окупили најбољи светски мали пивари у организацији бара „Само пиво” и „Кабинета пивара”. Посетиоци су могли да оцењују јединствена пива из Русије, Италије, Шпаније, Португала, Новог Зеланда, Велике Британије, Немачке и Америке.
Производња пива у кућним фабрикама, тврде мајстори, изазов је без премца. „Не каже се без разлога да је пиво течни хлеб, само ако му се погоди мера, зато наздравите, баш као кад свирате, па за појас фрулу заденете – користећи у шали и народну изреку Марко Јакшић, из Земуна, објашњава зашто планира од јесени да се окуша у послу пивара.
Момци задужени за точење кригли радили су пуном паром. Кажу да на овој дводневној смотри није било пијаних, а многи су и по неколико пута освежавали грло.
„Домаће пиво не хвата и од њега не боли глава”, примећује Томислава Манић, архитекта, и додаје да пивске занатлије користе добар материјал. „Избегавам храну и пиће с глутеном, а овде сам пробао сок од житарица које га не садрже”, каже Игор Јовановски.
Природно и здраво пиће допало се и Андреји Вајди-Баук која је са супругом Душаном и друштвом дошла да проба нове укусе. Већ три године они не пију индустријска пива, а фаворит су им са укусом воћа. „Питка су, помало опора, али нам пријају”, кажу супружници.
Николу Живковића освојила је арома карамела, а његов пријатељ Тони Маринковић на ову манифестацију похитао је из Новог Сада, како би овде покупио што више занимљивости о производњи, па их можда и применио. Мана је једино, како примећује овај угоститељ, што се домаћа пива брзо кваре.
Ђорђе Вученовић кратко и јасно је рекао: „Пивопија сам који се не опија, већ ужива”. Подигао је чашу и наздравио са својом екипом.
Бир журка била је обогаћена музичким програмом, а у њој су уживале и веселе дружине различитих генерација. Многи од њих, како су обећали, покушаће да за шпоретом измешају јечам и раж, па даље по рецепту преузетом из пивске азбуке направе свој напитак. Ко зна, можда се до следећег фестивала покажу као одлични кувари.