среда, 19.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:23
ИСХРАНА

Спанаћ обавезно спремати са млеком

Оксалати, које садржи ово лиснато поврће, доприносе стварању камена у бубрезима, па се не препоручује честа и обилна конзумација спанаћа
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистасреда, 10.05.2017. у 21:05
Пре припреме за јело, свеже поврће потребно је увек добро опрати под јаким млазом воде (Фото Пиксабеј)

Спанаћ је поврће веома високе биолошке вредности. Изразито је богат гвожђем, калцијумом и каротином у витаминима Бе1, Бе2 и Це. Међутим, садржи непожељна једињења: нитрате и оксалате. Иако је богат гвожђем, у организму се веома тешко ресорбује јер је оно везано за оксалну киселину.

Због тога би, у сваком случају, спанаћ требало спремати са млеком, да би се оксална киселина везала за калцијум из млека. Позната је чињеница да у стварању бубрежног каменца улазе оксалати. Управо то је разлог што не би требало претеривати у честом и обилном конзумирању спанаћа.

За боље стање зуба
Тамнозелено лиснато поврће садржи много калцијума, а поједино и фосфора. Реминерализација зуба (ојачавање зубне глеђи) се постиже управо уносом намирница које имају довољне количине соли калцијума и фосфора. Барени спанаћ садржи 129 милиграма калцијума и 45 милиграма фосфора у 100 грама.

Ових дана је управо сезона прве годишње бербе спанаћа. То је уједно поврће које се лако налази на нашим пијацама и у супермаркетима. Како се његова нутритивна својства у свежем стању могу сачувати тек неколико дана, ради дужег чувања обично се замрзава. У смрзнутом облику спанаћ је доступан током целе године.

У спанаћу се осим значајне концентрације гвожђа налази и значајан извор калцијума, али присуство оксалата такође, баш као и код гвожђа, смањује ресорпцију и калцијума. Због тога се калцијум из спанаћа веома тешко ресорбује, само пет посто, у односу, на пример, на броколи код којег је степен ресорпције калцијума чак 50 посто.

Испитивања губитка нитрата, витамина Це, магнезијума и гвожђа у току кулинарске обраде (кување и пирјање) показује да долази до њихове разградње и то: нитрати (који су непожељни, а којима је спанаћ богат) за 70–85 посто, витамин Це за 70–80 одсто, магнезијум 30–50 посто, док до губитка гвожђа није ни дошло.

Јело од спанаћа се не сме чувати за наредни дан, него се мора бацити уколико се не поједе. Воду у којој је куван спанаћ требало би просути. Она садржи нитрате који се под дејством бактерија претварају у нитрите.


Коментари1
5f461
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Стефан
У мензи често спремају спанаћ, велика већина студената га често конзумира. Шта ћемо сада, није као да нам дају неки велики избор?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља