субота, 08.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 10.05.2017. у 20:30 Марија Бракочевић

Сениори – верни пратиоци маратона

Ове го­ди­не уче­ство­ва­ло је на Београдском маратону 953 осо­бе, од ко­јих су 39 ста­ри­је од 60 го­ди­на
Стотинак корисника Геронтолошког центра Београд учествовало у трци задовољства. Најстарија је учесница бака од 91 годину (Фото М. Бракочевић)

Тр­ча­ње је ла­га­на ак­тив­ност и при­род­ни об­лик кре­та­ња ко­ји се пре­по­ру­чу­је сви­ма, па и ста­ри­јим гра­ђа­ни­ма. Је­ди­на раз­ли­ка је у то­ме, об­ја­шња­ва Дра­го­љуб Ми­ло­са­вље­вић, глав­ни тре­нер у Бе­о­град­ском тр­кач­ком клу­бу, што они ко­ју су пре­ва­ли­ли 65. го­ди­ну од ле­ка­ра тре­ба да до­би­ју одо­бре­ње за та­кву вр­сту ак­тив­но­сти. 

– Ве­ли­ки број ста­ри­јих гра­ђа­на уче­ству­је на Бе­о­град­ском по­лу­ма­ра­то­ну и ма­ра­тон­ској тр­ци ду­гој 42 ки­ло­ме­тра. Са­мо ми­ну­ле го­ди­не по­лу­ма­ра­тон је ис­тр­ча­ло 3.178 так­ми­ча­ра, од ко­јих је њих 100 има­ло из­над 60 го­ди­на. Ме­ђу њи­ма је тр­ку за­вр­ши­ло и чак де­сет осо­ба ко­је су бро­ја­ле из­ме­ђу 95 и 99 го­ди­на – от­кри­ва Ми­ло­са­вље­вић.

У ма­ра­тон­ској тр­ци ла­не уче­ство­ва­ло је укуп­но 665 гра­ђа­на. Ре­корд од че­ти­ри са­та и 16 ми­ну­та за 42 ки­ло­ме­тра по­ста­вио је и Бо­јан Јок­си­мо­вић. Овај чо­век се так­ми­чио у ка­те­го­ри­ји од 95 до 99 го­ди­на. Ове го­ди­не ма­ра­тон је тр­ча­ло 953 осо­бе, а ме­ђу њи­ма је би­ло и 39 ста­ри­јих од 60 го­ди­на, од ко­јих су две же­не. Нај­ста­ри­ји ма­ра­то­нац има 71 го­ди­ну и зо­ве се Мар­ко Ба­тић, док је Жи­ка Ни­ко­лић нај­ста­ри­ји по­лу­ма­ра­то­нац. Овај чо­век је ро­ђен 1933. го­ди­не, от­кри­ва­ју у Бе­о­град­ском тр­кач­ком клу­бу, и ус­пео је да пре­ва­ли 21 ки­ло­ме­тар.

Де­јан Ни­ко­лић, ди­рек­тор Бе­о­град­ског ма­ра­то­на, от­кри­ва да је је­дан од раз­ло­га због че­га је ова ма­ни­фе­ста­ци­ја успе­шна упра­во то што у њој тра­ди­ци­о­нал­но уче­ству­ју и ста­ри­ји. 

– Они чи­не де­се­так од­сто од укуп­ног бро­ја тр­ка­ча. Код нас је ма­ра­тон вре­мен­ски огра­ни­чен на шест са­ти, док у Пра­гу тра­је осам са­ти. То је та­ко да би и при­пад­ни­ци тре­ћег до­ба мо­гли у што ве­ћем бро­ју да уче­ству­ју. На Ха­ва­ји­ма пак не по­сто­је вре­мен­ска огра­ни­че­ња за тр­ка­че. Та­мо уче­ству­је и ви­ше од 35.000 ја­пан­ских тр­ка­ча, а зна се да су они по­зна­ти по сво­јој ду­го­веч­но­сти – ис­ти­че Ни­ко­лић, под­се­ћа­ју­ћи да у ка­сни­јим го­ди­на­ма ор­га­ни­зам ула­зи у фа­зу атро­фи­је, а до­ка­за­но је да фи­зич­ка ак­тив­ност те про­це­се мо­же да успо­ри. 

– За­то је и до­бро да се тр­чи под ста­ре да­не. Ја­пан­ци зна­ју за ја­дац – за­кљу­чу­је Ни­ко­лић. 

Коментари0
3d75b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља