уторак, 19.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:39

Близу две милијарде корисника „Фејсбука”

Аутор: Р. С.петак, 12.05.2017. у 20:19
Марк Закерберг, оснивач Фејсбука (Фото Ројтерс / С. Л.)

Пре­ма из­ве­шта­ји­ма аген­ци­ја
Њу­јорк – Број љу­ди ко­ји ме­сеч­но ко­ри­сте „Феј­сбук” по­рас­тао је 17 од­сто, на 1,94 ми­ли­јар­де. Док се број ко­ри­сни­ка при­бли­жио бро­ју од две ми­ли­јар­де, квар­тал­ни про­фит аме­рич­ке дру­штве­не мре­же „Феј­сбук” пре­ма­шио је три ми­ли­јар­де до­ла­ра, пре­не­ла је аген­ци­ја Франс прес.

По пи­та­њу при­хо­да „Феј­сбук” је над­ма­шио оче­ки­ва­ња, али је по пи­та­њу про­фи­та под­ба­цио, због че­га су ње­го­ве ак­ци­је па­ле 1,9 од­сто, на 148,93 до­ла­ра, по­сле об­ја­вљи­ва­ња по­слов­них ре­зул­та­та. 

При­хо­ди од огла­ша­ва­ња по­ра­сли су ви­ше од 50 од­сто, на 7,86 ми­ли­јар­ди до­ла­ра. Ина­че, при­хо­ди од огла­ша­ва­ња на мо­бил­ним уре­ђа­ји­ма чи­не око 85 про­це­на­та укуп­них при­хо­да, док су пре го­ди­ну да­на чи­ни­ли 82 од­сто укуп­них при­хо­да, пре­нео је Тан­југ.

У ме­ђу­вре­ме­ну, осни­вач и вла­сник „Феј­сбу­ка” Марк За­кер­берг на­ја­вио је да на­ме­ра­ва да ан­га­жу­је још 3.000 љу­ди ко­ји ће над­гле­да­ти ви­део-сним­ке зло­чи­на и уби­ста­ва ко­ји се по­ста­вља­ју на тој дру­штве­ној мре­жи. Реч је о до­дат­них 3.000 рад­ни­ка ко­ји ће би­ти ан­га­жо­ва­ни на фил­три­ра­њу на­сил­них са­др­жа­ја, иако на „Феј­сбу­ку” са­др­жај про­ве­ра­ва већ 4.500 осо­ба, пре­нео је АП. 

„Феј­сбук” се не­дав­но на­шао на ме­ти кри­ти­ка да не чи­ни до­вољ­но да спре­чи об­ја­ву ви­део-сни­ма­ка уби­ста­ва, пре­не­ла је аме­рич­ка аген­ци­ја. Пре не­де­љу да­на је­дан Тај­лан­ђа­нин је ди­рект­но на „Феј­сбу­ку” пре­но­сио уби­ство 11 ме­се­ци ста­ре бе­бе, а за­тим по­чи­нио са­мо­у­би­ство. Се­дам да­на ра­ни­је у Кли­влен­ду је три­де­сет­сед­мо­го­ди­шњак убио пен­зи­о­не­ра, на­сум­це иза­бра­ног на ули­ци, и об­ја­вио сни­мак на мре­жи. По­сле три да­на по­чи­нио је са­мо­у­би­ство.

За­кер­берг је об­ја­снио да је од­лу­чио да де­лу­је на­кон тих ужа­са­ва­ју­ћих зло­чи­на.

„У из­град­њи си­гур­не за­јед­ни­це, мо­ра­мо бр­зо да од­го­во­ри­мо би­ло да се ра­ди о осо­би ко­јој тре­ба по­моћ или је реч са­мо о бри­са­ње по­гре­шно на­пи­са­не об­ја­ве”, на­пи­сао је За­кер­берг на свом феј­сбук про­фи­лу, пре­не­ле су аген­ци­је. 

Осо­бе за­ду­же­не за кон­тро­лу са­др­жа­ја на мре­жи по­мо­ћи ће у бо­љем уки­да­њу са­др­жа­ја ко­ји ни­су до­зво­ље­ни на „Феј­сбу­ку”, као што су го­вор мр­жње и тр­го­ви­на де­цом.


Коментари0
30427
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља