уторак, 22.05.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:04
Форум иницијативе „Један појас – један пут” у пекингу

Вучић нуди да Србија буде следећи домаћин

понедељак, 15.05.2017. у 12:18
Ја­та пти­ца мо­гу да по­бе­де и олу­ју: Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фо­то Фонет)

Пекинг – Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић је у Пекингу предложио да се следећи форум иницијативе „Један појас – један пут” одржи у Србији. „Ми смо већ доста урадили на билатералној сарадњи са нашим кинеским пријатељима”, рекао је Вучић у обраћању на форуму „Појас и пут за међународну сарадњу”, за време конференције посвећене повезаности и сарадњи. Рекао је и да је сагласан са чилеанским и грчким предлогом да се форум одржава једном годишње или једном у две године. „Ми смо једна од најмањих земаља овде, па сам слободан да предложим да се следећи форум одржи у Србији. Знам да ово није скромно с моје стране, али добродошли сте у Србију”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Након његовог говора кинески председник Си Ђинпинг истакао је да Србија веома много полаже на инфраструктурну сарадњу и да константно напредује. „Ценим ваша активна залагања за унапређење инфраструктурне сарадње, премијеру Вучићу”, подвукао је Си Ђинпинг.

У разговору са новинарима после скупа Александар Вучић је навео да нас за домаћинство следећег форума иницијативе „Један појас – један пут” препоручује наше традиционално гостопримство. „Знате, не могу да кажем ’ми смо прваци света у иновацијама’, а седим поред швајцарске председнице, не могу да кажем да имамо највише гаса и нафте, а преко пута мене седи (Владимир) Путин. Не могу да кажем ни да смо баш највећа војна сила... И, онда сам ишао на наше гостопримство, желећи да укажем на то да би Србија била идеално место следећег форума и да ту нема нико ништа против Србије”, рекао је Вучић.

Више од сто земаља има представнике на скупу у Пекингу 
(Фо­то Танјуг/Влада Србије)

Указао је и на чињеницу да је Србија једина учесница форума од земаља бивше СФРЈ. „Мала ли је то част за нашу земљу, а још неке од тих земаља нисмо достигли ни по стандарду, економској снази... Потребне су нам године да бисмо то учинили и учинићемо то, уверен сам, сасвим”, подвукао је Вучић.

Премијер је рекао и да је у току прва два дана посете Кини потписано неколико споразума, пре свих о реализацији инфраструктурних пројеката, али да је наша страна предложила још неколико пројеката.

„Сматраћемо великим успехом ако са кинеским партнерима реализујемо две или три ствари од десетак о којима смо овде преговарали”, рекао је изабрани председник Србије. Истакао је да су за успех потребне озбиљне реформе и добро позиционирање земље у свету, што ће значити да више нема препрека за инвестирање и да Србија може да рачуна на могућност подршке и помоћи са свих страна. „То је први угао из којег је ова посета драматично важна”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Говорећи п плановима и пројектима, рекао и да је разговарано а и договорено више ствари у вези с нашим широкопојасним интернет мрежама, даљим активностима што се тиче оптичких влакана и каблова, а све у циљу успостављања нове мреже и стварања услова да се уђе у разговоре или са „Хуавејем” или ЗТЕ, односно са неком од кинеских компанија, а у вези са 5-Ге мрежом. „Све до сада смо имали комуникације људи са људима, а у будућности ћемо имати комуникацију машина са машинама и не смемо да заостанемо. Морамо да имамо спремну инфраструктуру и у том погледу”, указао је Вучић.

Премијер је нагласио да је разговарано и о Аеродрому „Никола Тесла”, и да очекује да се две кинеске компаније јаве у вези с тим и подигну и цену и углед једном од најбрже растућих, ако не и најбрже растућем аеродрому у Европи. Не може се, указао је, све одједном завршити, али је значајно да се „потписују све новији уговори”.

Вучић је напоменуо да је било разговора са једном компанијом у вези с РТБ Бор, као и да би данас вероватно требало да буде речи о томе са још једном и указао да смо понудили најбоље услове и велику државну помоћ и подршку све у циљу да се реше проблеми и донесе будућност истоку Србије. Додао је и да је било речи „до у детаље” о томе како решити проблем „Икарбуса”, где ради 250 људи, а који „нам је неко оставио” уништен и пред банкротом.

Вучић је најавио и разговоре са једним од најбогатијих људи у Макау, који је посебно заинтересован и за РТБ Бор, али и за бање и туризам у Србији. Преседник Владе Србије додао је и да је веома значајно када се има толико разговора са кинеским председником и премијером, јер се види да се сила гравитације помера ка Кини, што би рекао премијер Мађарске Виктор Орбан... У том смислу Вучић је навео да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган дошао у Кину два-три дана пре наше делегације, а да је руски председник Владимир Путин „довео све кога је могао из Русије” и да се и из тога види моћ и снага Кине. „Сви знају где је будућност и ми морамо то да искористимо што је више могуће и да се још више боримо. Ми смо то све учинили у складу са нашим снагама и могућностима”, рекао је Вучић.

Премијер је претходно говорио и на округлом столу лидера у Пекингу, где су присуствовали шефови држава и влада 28 земаља и три челника међународних организација. Подсетио је да је Србија од почетка подржала иницијативу „Један појас – један пут” и казао да су главне речи којима бисмо ми описали ову иницијативу – повезаност и веза. „Ова иницијатива је пројекат мира и толеранције. Односи међу људима су најважнији и морамо чешће да размењујемо посете, успостављамо боље везе, а наши парламентарци такође треба чешће да путују.” Свој говор премијер је закључио цитирајући речи председника Кине. „Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама”, казао је Вучић.Си честитао на изборној победи

Председник Кине Си Ђинпинг и лично је честитао изабраном председнику Србије Александру Вучићу на успеху на председничким изборима. „Стигли смо доста далеко у нашим односима”, рекао је Си Вучићу након обраћања српског премијера на округлом столу светских лидера, у оквиру Форума „Појас и пут за међународну сарадњу”. „Србија је доста развила културни и образовни сектор. Србија је и снажна сила у спорту. Културна размена наше две земље је одлична, имамо и споразум о визним олакшицама и у нашим односима смо стигли доста далеко”, рекао је кинески председник, преноси Танјуг.

Пет година ме убеђују да гаса има другде, а има га само у Русији

Уколико желимо да будемо индустријски развијена земља морамо да повећамо потрошњу гаса, а њега немамо одакле да узмемо осим из Русије, изјавио је премијер Србије Александар Вучић и истакао да је због тога важно да изградимо гасни интерконектор са Бугарском. Говорећи новинарима у Пекингу о резултатима разговора које је имао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, Вучић је рекао да је са њим разговарао о више тема, попут ситуација не Балкану, билатералне сарадње... Премијер је додао и да је на форуму „Један појас – један пут” Путин говорио о неопходности да изградимо гасни интерконектор са Бугарском, како бисмо могли поново да добијемо руски гас. Како је нагласио, уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, мораћемо нашу потрошњу да повећамо са две милијарде кубних метара годишње на четири или пет милијарди кубних метара. „Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је нагласио да још не може да сумира резултате посете Пекингу, али чине му се најважнији разговори са домаћинима, пре свега билатерални састанак са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом, као и посета железари „Хестил”.

Неће бити никакве „велике” Албаније

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је да грађани Србије не треба да брину због изјава Рамуша Харадинаја, јер, истакао је, неће бити никакве „велике Албаније”. Вучић је у Пекингу, на питање новинара да прокоментарише ту изјаву Харадинаја, рекао да је не посматра као изјаву једног од лидера на политичкој сцени Приштине. „Рекао бих да је реч о усаглашеној политици свих, само су нашли свог ’протежеа’, Харадинаја, који то треба да изговара”, рекао је Вучић.

Додао је и да очигледно постоје „одређене идеје и планови и прикривено сагласје са делом међународне заједнице”. „Ја разумем и њихову нервозу и зашто то морају да понављају сваки дан, разумем и да им се жури, али грађани Србије не треба да брину, неће они да направе никакву ’велику Албанију’. А ја да им претим не могу, нити ми пада на памет”, истакао је премијер, преноси Танјуг.

Како је рекао, Албанци су озбиљан народ који он никада није потцењивао и морамо да га поштујемо. „Али, да они покоре Србе, покоре Србију, понизе Србију, униште Србију, тај филм нико неће моћи да гледа, па ни они”, закључио је Вучић.

Додао је и да је са председником Руске Федерације Владимиром Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања „велике Албаније” и осталим проблемима у региону и да су постигли високу сагласност у тим питањима, што је, како је истакао, за нашу малу земљу од великог значаја.


Коментари24
3a5ba
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dusan
Pitam se kako ce vratiti silne dugove .Od kako je dosao na vlast zaduzuje se i dalje i rasprodaje se sto je preostalo . Mala nerazvijena zemlja se i dalje gura u propast a narodu zateze omca oko vrata . Ako on to vidi uspehom ja neznam onda ko je slep . Svi dogovori i pregovori nemaju nikavke finansiske koristi za nasu zemlju i nas narod .Finansijska korist je uvek tih drugih a nasa steta i zaduzenje . I ponovo se pitam cim se on ponosi . Takodje je apsurdno kad sa ponosom kaze dosla je neka strana firma i zaposlice paar stotina radnika . Zar je to uspeh da prodajemo jeftino roblje ???? Zatvara nase firme od male do velike i unistava sve sto je domace da bih na to mesto dosli stranci . Za koga on radi i za ciji narod ??????Nas narod bezi iz zemlje na cije mesto on dovodi Avganistance,i druge Pitajte se i vi draga gospodo koji istu sliku gledate i nemojte biti naivni ,zaposlice nam radnike i dati bednu crkavicu a oni ce raditi kao robovi .Zar to treba Srbskom narodu ????
Janko Stanic
Ovo mi lici na sefa turisticke agencije a ne na ekonomskog prvaka prezaduzene drzavice gde je u toku rasprodaja svega i svacega
Славиша Гавриловић
Човјек не може бити против договора и уговора са великим силама. Али, искуство говори да не успијевамо да постигнемо договор који је финансијски исплатив. Брине ме на примјер шта ће се десити ако пропадну кинески планови за пролазак на тржиште Европске уније, а ми без обзира на то будемо у обавези да отплаћујемо кредите Кинезима, а фактички за наше домаће потребе инвестиције таквог обима нису нити потребне, нити су приритетне. Колико видим ризик је на нама, а не на Кинезима.
Jelisaveta
"Uzeo 2,2 milijarde kredita, "vec kada pisetekomentare napisite , da se zna, u kojoj valuti.
Rajkovic Nenad
Sigurno je pezosa. Pa razume se valjda?
Препоручујем 7
Janko
Idealna prilika da pokažemo da možemo da pariramo snažnijim državama.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља