недеља, 17.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 18.05.2017. у 22:11 А. Телесковић

Премијер најавио повећање плата 10 одсто

Уколико би зараде и пензије биле веће 10 одсто, то би укупне расходе повећало за 80 милијарди, а дефицит са планираних 1,7 на 3,7 одсто
(Фото Фонет)

Одлазећи председник владе Александар Вучић је свом наследнику већ оставио тежак задатак. Плате у јавном сектору до краја године могле би бити повећане и десет одсто, објавио је изабрани председник вест из премијерског ресора. 

„Не говоримо више о два, три, пет одсто, биће, а надам се да ћемо имати снаге, пре краја ове године, можда и за неки месец, повећање плата у јавном сектору десет одсто. Такође, повећаћемо минималац, а очекујемо и повећање плата у приватном сектору који већ лагано сустиже оне у јавном сектору”, рекао је Вучић у Оџацима.

Све то, како је навео, урадили смо и моћи ћемо да урадимо захваљујући озбиљности програма који смо спроводили. Нисмо обмањивали грађане, радили смо тешке ствари, али смо тиме омогућили бољи живот, закључио је Вучић.

Хоће ли наследник актуелног премијера у буџету имати довољно пара у буџету да испуни обећање свог претходника?

Према подацима Министарства финансија, на крају марта на нивоу целе државе остварен је суфицит од 11,77 милијарди динара. Међутим, из угла државне благајне посматрано, то су мале паре. Кад би се све што је претекло у каси на крају првог тромесечја искористило за повећање плата и пензија, то би било довољно за повишице тек нешто мало веће од један одсто. Наиме, повећање плата и пензија само један проценат повећава укупне расходе за око осам милијарди динара. То значи да би повећање личних примања 10 одсто, укупне расходе повећало за 80 милијарди.

Од тога би за повећање плата било неопходно око 30 милијарди динара (кад се одбију расходи за порезе и доприносе који се на крају поново врате у буџет). Уколико би раст зарада био праћен и идентичним растом пензија, буџет би то на годишњем нивоу коштало додатних 50 милијарди. Наиме, укупни издаци за пензије прошле године износили су 494 милијарде динара.

Премијер је изнео и податак да је мањак у буџету, закључно са четвртком, износио 23 уместо 80 милијарди динара. Па ви израчунајте за колико је то бољи резултат од планираног, рекао је премијер. Чињеница је да је то за 400 одсто бољи резултат од плана, али је то и даље само тренутни и привремени резултат. А повећањем плата и пензија у каси се прави трајни трошак. У буџету је (на нивоу целе државе) и даље планиран дефицит од 69 милијарди, а не суфицит. Све и да се комплетан вишак из првог тромесечја искористи за веће плате и пензије, то би било довољно за повишице мање од три одсто. Прошле године смо, такође, током целе године имали суфицит у каси, али је у децембру остварен дефицит.

Преговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) на ту тему биће отворени тек на јесен, приликом кројења државне касе за следећу годину, што значи да би грађани и пензионери на повишице могли да рачунају тек од јануара 2018. године. Током претходне две године ММФ је два пута пристао на повећање плата и пензија, а аранжман је предвиђао да лична примања грађана и пензионера остану замрзнута све до фебруара 2018. године. Да ли ће тако бити и овога пута?

Да ће наступајући преговори бити најтежи, најбоље говори податак да се током претходна два повећања разговарало о додатних од 10 до 12 милијарди динара већих расхода. Овога пута министар финансија ће морати код фонда да испреговара скоро осам пута већи фискални простор. То ће дефицит у буџету повећати око два одсто, па би уместо планираних 1,7 одсто, мањак на нивоу целе државе достигао око 3,7 одсто. Под условом да и повећање пензија буде 10 одсто. Ако би то повећање било пет одсто, дефицит би опет био близу три одсто. Повишице пензија од пет одсто буџет би коштале 25 милијарди, па би, заједно са платама, тај издатак достигао 55 милијарди динара.

Ву­чић: Ве­ру­јем да ће­мо с Ки­не­зи­ма по­сти­ћи до­го­вор за Бор

Пре­ми­јер Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић из­ра­зио је за­до­вољ­ство што је ки­не­ски пред­сед­ник Си Ђин­пинг го­во­рио о по­мо­ћи у ре­ша­ва­њу про­бле­ма у РТБ Бор и о авио-ли­ни­ји из­ме­ђу Ср­би­је и Ки­не јер, ка­ко је на­вео, ње­го­ве ре­чи, ко­је су ис­ка­за­не и пред ки­не­ским ме­ди­ји­ма, ни­ка­да ни­су пра­зна сло­ва, пре­но­си Тан­југ.

Он ве­ру­је да ће би­ти по­стиг­нут до­го­вор у ве­зи с РТБ Бор, да је раз­го­ва­рао са ки­не­ским ком­па­ни­ја­ма, али и фир­ма­ма из дру­гих зе­ма­ља, ма­да о де­та­љи­ма не мо­же ви­ше да ка­же.

Ре­као је да је РТБ Бор за нас ва­жан, као што је и пе­тро­хе­миј­ски ком­плекс.С тим у ве­зи је кон­ста­то­вао да МСК већ функ­ци­о­ни­ше бо­ље и да је по­сло­вао у пр­ва че­ти­ри ме­се­ца без гу­би­та­ка, те да оче­ку­је и ту раз­ре­ше­ње про­бле­ма.„Пе­тро­хе­ми­ја”, до­дао је, има 40 ми­ли­о­на евра на ра­чу­ну, али је ва­жно и ту на­ста­ви­ти по­тра­гу за стра­те­шким парт­не­ром.

Др­жав­на по­моћ „Маг­ни” ако за­по­сли 2.500 љу­ди

Пре­ми­јер Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић ре­као је е да је Вла­да Ср­би­је спрем­на да фи­нан­сиј­ски по­мог­не ком­па­ни­ји „Маг­на си­тинг” у Оџа­ци­ма ако бу­де по­ди­гла број за­по­сле­них до 2.500. Он је по­во­дом отва­ра­ња но­вог по­го­на ука­зао да је у овој ком­па­ни­ји у Оџа­ци­ма тре­нут­но за­по­сле­но 1.100 љу­ди, да ће на осно­ву до­са­да­шњег до­го­во­ра, број би­ти по­ве­ћан на 1.650. „Ис­ко­ри­стио сам ову при­ли­ку да за­мо­лим ру­ко­вод­ство да по­диг­не број за­по­сле­них на до 2.500 и та­да ће ’Маг­на’ до­би­ти још зна­чај­ни­је суб­вен­ци­је од вла­де јер же­ли­мо да љу­ди из сва­ког ме­ста у око­ли­ни Оџа­ка има­ју бу­дућ­ност”, ка­зао је Ву­чић.

До са­да је, ка­ко је до­дао, вла­да уло­жи­ла у „Маг­на си­тинг” 4,45 ми­ли­о­на евра, и ни­ка­да ни­је би­ло про­бле­ма у ис­пла­ти, а то је би­ло мо­гу­ће јер не­ма­мо про­бле­ма са ли­квид­но­шћу и сол­вент­но­шћу.

Ка­зао је да је по­но­сан на рад­ни­ке ко­ји су вред­ни и до­бри и ко­ји су на­пра­ви­ли из­ван­ре­дан ре­зул­тат за „Маг­ну”.

Коментари5
52148
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Radojka Grulović
Molila bih g. Vučića (i ostale koji eventualno mogu uticati), da nam ne povećava plate i penzije. Neka nam samo vrati otetih 10%, spreči svakodnevno divljanje cena zbog kojih su nam plate i penzije iz dana u dan sve manje i spreče pljačku običnog sveta. Više ne tražimo niti očekujemo.
Marko
Srbija ima procentualno u Evropi najveca zahvatanja iz minimalca i nizih plata to je vrlo nehumano ali i nepatriotski, tu praksu je ustanovio Mladjan Dinkic i G17 a veliku odgovornost snose i Pitic i Vlahovic sa time definitivno treba prestati.
slobodan
Dobro se secamo sata je Gospodin govorio 2012 godine ,kako u penzije,kao ustavnu kategoriju,nesme niko da dira. (A svi znamo kako je posle bilo-a isad je) Tako i ovo sad razumemo kao "puna torba praznih obcanja".
Zoran Popovic
"а очекујемо и повећање плата у приватном сектору који већ лагано сустиже оне у јавном сектору”. Eto kako premijer-predsednik objasnjava srpskom zombiranom plebsu svoje vidjenje ekonomije, tj. da je logicno da oni koji prave pare imaju nize plate od onih koji trose te pare.
Jagodinac
Da ispuni obecanje?Pa nista nije obecao vec rekao mogle bi biti vece.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља