понедељак, 08.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 20.05.2017. у 22:00 Младен Кременовић
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: МИЛОРАД ДОДИК, председник Републике Српске

Захвални смо Русији, желимо добре односе и с Америком

У Српској нема ниједног пројекта или оперативне активности која је везана за сецесију, то су неистине изречене од оних који су скривили пропаст ове земље
(Фото Танјуг)

Од нашег сталног дописника
Бањалука – Не бих имао ништа против када би се председник једне мале Републике Српске, ма ко то био, редовно виђао и с председником Америке. Или било које друге земље која такву сарадњу жели. Али они сматрају да не треба да се виде с нама. А Владимир Путин, ето, нађе времена, рекао је Милорад Додик, председник Републике Српске у разговору за „Политику”.

„И сад бих требао бити незахвалан Путину? Напротив, веома сам захвалан што једна велика Русија у нама види партнера, за било какав обим тог партнерства. Други у нама виде објекат за демонтажу, попут Брајана Хојта Јиа”, рекао је Додик, коментаришући наводе тог званичника Стејт департмента, који је проценио да Русија подстиче сепарацију РС.

Како сте разумели поруке Брајана Хојта Јиа који у РС види сецесионистичке намере које подстиче Русија?

Све промашено и све неистина. Нема ниједног пројекта или оперативне активности у РС у вези са сецесијом, не постоје. Ниједан орган тако нешто није донео, нити је нешто попут тога на дневном реду било ког нашег органа, Владе РС или Скупштине РС. Уосталом, да заиста имамо такве планове, зар бисмо могли да их сакријемо? Напросто, нема их. Хипотетички напади нису несвојствени Брајану Хојту Јиу, званичнику који је овде многе ствари и загужвао. Па сада окривљује некога за неуспех властите политике.

Шта је то што називате неуспехом Јиове политике?

Хојт Ји је тај који је овде са својом амбасадорком Морин Кормак, из бивше администрације, водио политику. Сад када на крају мандата немају никакав успех да покажу, преостају им једино аргументи неистине, изречени и пред америчким Конгресом, прижељкујући интервенционизам. Ако би до тога дошло, нико више не би могао саставити БиХ. Његов приступ у коме за све и свашта криви Русију није непознат, али напросто није тачан. Русија овде никада није вршила притисак, за разлику од Јиа.

Тврдње како Русија подстиче сепарацију РС потпуна је и свесно изречена лаж.

Њему је најважнија БиХ, за коју и сам примећује да „ризикује да буде пропала земља” ако не спроведе реформе. И ту могу да се сагласим с њим. Али БиХ је надомак пропасти била и пре десет година, спасавана је само интервенцијом странаца. Али када ја то кажем, треба да идем у затвор. Реформе о којима прича Хојт Ји спровела је само РС. А нису Федерација БиХ и ниво БиХ. И то сви знају. Мој осећај је да се то тамо и не може спровести. И крива је РС зато што је спровела реформе. Био сам спреман подржати реформе на нивоу БиХ, више нисам.

Кажете да нема сепаратизма, али Американци очито због нечег брину?

Шта смо ми то урадили овде? Покушали су да нам укину празник Дан РС, који је настао још пре Дејтона и пре него што је Хојт Ји икада дошао овде. Девети јануар је обележаван свих ових година, на свечаности су долазили и западни представници, али је неко напрасно осмислио да понизи читаву колективну памет српском народу, одједном је то постао силан проблем. То је та Јиова политика, вођена логиком – дајте оспорите то, па ћемо их оптужити да оспоравају Уставни суд БиХ, у намери да тиме нешто изазову. И то је „подривање демократије”, а то да странци управљају туђом земљом је пример демократије, ваљда? А кад мени укидају празник треба да ћутим да бих био демократичан.

Неки су аналитичари то одмах довели у везу и са изјавама о „великој Албанији”, питајући се како то да се у одбрани једног празника налази већа опасност.

Хојт Ји је задужен и за тај простор, па на то није реаговао, Али му не смета да лоше говори о Српској. Како то да објасним сем као просипање подлости? И дан пре је и Валентин Инцко причао у Савету безбедности УН. Али у то, на срећу, више нико не верује. То су двоструки стандарди светских мешетара који су и заслужни за овдашњу смутњу. Никада није владала већа апатија.

Кад се проблематизују односи РС и Русије помињан је и некакав центар у Маховљанима поред Бањалуке, сличан оном у Нишу.

Како коментарисати измишљотине? Али мене то у Маховљанима не брине, брине ме да ли то прави Изетбеговић. Живим пет километара одатле и ништа нисам видео.

А има ли планова те врсте?

Зашто ми, на пример, не бисмо искористили помоћ Русије уколико жели да нам помогне у хуманитарним операцијама. Помагао је и НАТО, а Русија не може. Не разумем зашто се напада тај хуманитарни центар у Нишу. Војна база стотину километара удаљена од Ниша је у реду, али није када се постави пет хеликоптера за гашење пожара.

Но, друга је природа тих политика. Реч је о логици – или си за нас и с нама или против. А што се наше будућности тиче, прихватићемо сваку врсту помоћи око елементарних непогода и бићемо сваком веома захвални на томе. И сада ја треба да кажем како Руси не долазе у обзир. Али, долазе у обзир. Као што бисмо на том плану били захвални и Америци, Немачкој...

Ипак свако мало се проблематизују односи Бањалуке и Москве. Зашто је то тако, постоји ли нешто што грађани не знају о природи ваших односа с Русима?

Био сам с Путином у Москви прошле године, а Меркелова је с њим била у Сочију. Не поредим се с великом Немачком и Меркеловом. Али зашто је проблем када се ја сретнем с Путином, а није када то уради било ко други? Па наши су односи минијатурни у односу на оне које Немачка или Америка имају с Русијом, чак и у време санкција. Али је страшан проблем то што Додик има састанак с Путином, који би примао и сваког следећег председника РС. Поштујем велику Русију, председника Путина и њихово интересовање за стање овде, али они никада и ничим нису допринели дестабилизацији. Босном није управљала Русија него бивша америчка администрација. И сад је крива Русија. За шта?

Одбили сте руковати се с Морин Кормак у Јасеновцу. Да ли је лавина делом можда кренула после тога?

Њихова лавина кренула је два дана пред Трампову инаугурацију, на коју сам позван. Па су ми наметнули санкције, а очекују поштовање од мене. У Јасеновцу нисам хтео да ризикујем, не знајући хоће ли Кормакова мени пружити руку. Забрана контаката се односи и на америчке грађане, и нисам хтео да јој направим неугодности, поштујући њен боравак на месту на коме смо били.

Све то време наде полажете у новог америчког председника Доналда Трампа.

Обрадован сам ставом председника Трампа о немешању у унутрашње ствари других земаља. Хојт Ји представља бившу администрацију, само му још нико није рекао да ће бити смењен, а колико знам хоће или се то може очекивати. О Кормаковој се причало као о неком бастиону, колико знам и она ускоро одлази. Њена политика ништа не значи и била је промашена, петљала се у сва могућа питања. Очували су да Босна функционише, али можда су и у праву, јер да није било интервенционизма бивше администрације, можда би БиХ пропала раније. Овако ће сад пропасти. Није могуће да је цивилизацијска памет концентрисана само у памети Клинтонове администрације која нам је наметнула ревизије Дејтона и тако задала смртни ударац БиХ. Једина шанса БиХ био је уставни концепт донесен у Дејтону. Устав и реалност у БиХ сада су сасвим различити и неко очекује да то успе. Зато ће БиХ пропасти.

Ако мислите на поделу БиХ, Бакир Изетбеговић каже да то није могуће без сукоба који ће довести до крвавог кола, а опозиција да грађанима нудите потпуно нереалну причу како се не би видела лоша економска ситуација у РС?

То су глупости. Легитимна одлука за рат не би могла да буде донета. Српска може без БиХ. Шта ћемо у пропалој земљи? Зато Хојт Ји предлаже да се демонтира РС, али то иде мало теже. А опозиција има право на свој доживљај, али ће заувек остати опозиција. Ко данас нема економских проблема? Само у време поплава имали смо нулто стање, имамо раст БДП-а и индустријске производње, раст извоза, смањење увоза, највећи степен покривености увоза извозом у историји. Сервисирамо дугове, делом из нових кредита, али и текућих извора. Нема места у РС где нешто није направљено. Плате у РС нису смањене. Планирамо повећати пензије у договору с пензионерима. Просечна плата овде је 428 евра, и нисмо презадужени.

Али опозиција иницира смену Владе РС, навели су бројне и веома конкретне разлоге у којима указују на присутне проблеме у РС.

Они немају већину на нивоу БиХ где су у власти јер већина више не постоји, а траже смену власти у РС, где постоји јасна већина. Не могу сменити Владу РС, али је дегутантно то што неко ко нема легитимитет доле мисли да може причати о легитимитету других овде. Били су уосталом власт у РС и шта су показали, има ли нешто да су направили у Бањалуци и РС? РС је на добром путу.

Да ли то укључује и пут из страначке платформе ваше странке о самосталности, због које сте и доспели на удар међународне заједнице?

Мислим да је постојећу државну заједицу могуће у будућности трансформисати на тај начин. Тако мислим, али не подузимамо ниједну меру те врсте. Не верујем у БиХ, имам право да промишљам. Кажњен сам због тога, јер мислим својом главом, браним земљу и народ. Па направите ви успешну Босну и нећемо ићи одавде. Али ако је Босна пропала, шта је спорно да ми будемо самостални? Србија мора да зна да док год постоји БиХ, РС није спремна да учини било шта што би нанело штету Србији, која се на ширем светском плану потврдила као фактор стабилности, што нам много значи. Као и подршка Дејтону из Београда, а посебно веома јасне поруке да се неће дозволити нова „Олуја”. А зашто морам бити у Америци, нисам осетио санкције, нити их грађани осете? Нисам се слагао с унитаризцијом. Волео бих да РС има одличан однос са САД, али то није до нас. И ко смо ми Американцима? Знамо да има доста проблема око транзиције власти нове администрације, када се то деси верујемо да ће испунити обећања о немешању у унутрашња питања других земаља, смањивања утицаја Сороса овде, за шта смо веома заинтересовани, а што се већ и осети.

А каква је то успешна Босна и видите ли снаге у Сарајеву да то остваре не би ли се кренуло с реформама и можда једном напокон ушли у ЕУ?

Ма не видим БиХ уопште, нити се трудим. Ова територија која се зове БиХ не може да успе, из низа историјских разлога. Нисам човек који би овде спроводио нечије имагинације, али јесам човек мира који ништа неће урадити да се угрози мир. Не позивам на сукобе, а Изетбеговић пуца из празног. Но, треба да зна да када пређете ентитетску границу ви сте агресор. И ако би неки муслимани кренули, онда је то агресија. Може и тако да се гледа. Неће њега народ, није у питању Додик. А ЕУ... Па ћемо ући, зашто да не, ако се не распадне...

Изетбеговић каже да је замолио Ердогана да преко Путина утиче на ваше активности око самосталности.

Можда Изетбеговић и може с Ердоганом о томе да разговара, а бићу код Путина и баш ме занима хоће ли то поменути. Али то су глупости.

Какво је стање у БиХ, Изетбеговић каже да би поновио тужбу против Србије?

То је уперено против Срба и Србије, као и његова дегутантна упоређивања Јасеновца и Сребренице, којима разоткрива своју политичку платформу.

Шта је с истрагом против вас због спровођења референдума?

Био сам у Сарајеву, дао изјаву и не знам шта је с тим. Они се иначе тако понашају, дигну велику галаму, па ништа. Пре две године велика прича о килограму злата. Па ништа. Ево, охрабрујем их да ми ставе више те лисице да идем у затвор.

Коментари19
71b91
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Игор Г.
Док су амери на Балкану мистер Додик нема потребе да се брине, како за народ тако ни за своју имовину. Мада се брига за народ и не примећује.
Jaroslav Streljcov
Neka su svi Srbi ujedeni u jednoj zajednickoj derzavi. Zivjeo Dodik - predsednik svih Srba! Pozdrav iz Moskve!
Игор Г.
"Леон Давидович" Русија се залаже за мир, посебно у Украјини и Грузији и Сирији. Русија као и другр веле-силе гледају свој интерес и чекају тренутак, у зависности од тренутне моћи, када ће да некога згазе. Што се тиче Р. Српске руси могу само да шаљу дописнице с лепим жељама и поздравима. Ниједна велика сила неће дозволити растурање БиХ. Не заборавите да је Русија на Берлинском конгресу дозволила Анексију Босне и на једвите јаде осамостаљивање кнежевине Србије а за узврат добила одрешене руке да анектира Грузију. Пошто је Русија на Балкану занемарљивог утицаја тражи жртвено јагње, то јест бесног кера, да изазове неки нови рат. Доодик је најавио референдум о осамостаљењу Р. Српске 2018 супротно Дејтону, али не секирајте се док је год НАТО на Балкану биће мира.
Milivoje Radaković
Ako Vi, Lafe, kao naoko atikulisan komentator zaista ne uočavate da se radi o lapsusu, onda na Balkanu nema nade za debatu.
Леон Давидович
Радаковићу лепо човек пише да је Русија на Берлинском конгресу дозволила анексију Босне или ја то онда не видим добро или не знам значење речи ?
Прикажи још одговора
Dragan Pik-lon
Gospodine Dodik, bilo bi lepo da prosirite svoje ambicije i kandidujete se za Premijera Srbije.Ovi u BiH-ni vas ne vole mnogo.Jer misle da su sirotinja zato sto ste vi tu-koji nedate svoje tudjinu.No od sirotinje je i Bog digao ruke-jer masta da sluzi tudjinu.Podsecam vas,da je nacionalni zadatak broj jedan-sloboda za generala Mladica!Zasto?Zato sto su "oni"nama nametnuli tesko breme,koje moramo sto pre zbaciti sa ledja,da bi mogli napred!!!
Милорад Царић
@RSrpska:Неразумем шта сте написали? ostavite Srpsku na miru!Živ bio Milorade! ? Захвални смо Русији, желимо добре односе и с Америком. овде у мојим коментару сам направио грешку. Ту где сам написао: ми смо један Народ само различит нам је говор. То сам мислио на целокупан Српски род и на Русе. Е, сад ако мислите за покер и карте то ћу Вам објаснити да знате: Виделисте да је Трамп код најопаснијег фабриканта тероризма направио пословну сарадњу, а можете да видите да су играли и Доналд и Тирезен Саудијску игру и то све за интерес. Видимо сви да Трамп гледа и од НАТО Партнера да му плате да бих САД била у НАТУ значи све за Доларе ради САД а посебно сада Председник који је мулти милијардер. А, зашто да и ми не понудимо Трампу? Ми исто имамо добре ликације у пословним смислу.Немамо море а може и без мора да му дамо да у сваком Граду целе Српске и Србије направи огромне пословне Центре бутике разне џиџе миџе Хотеле и удобне Абијенте. И шта бих нам фалили да недајбоже направимо лепе улице

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља