среда, 25.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 22.05.2017. у 06:15 А. Ц.

Мурал уметника из Београда на згради у Бечу

Му­рал „Пред­ви­ђа­ње” Ми­ха­е­ла Ми­лу­но­ви­ћа (Фо­то Р. Ни­валд/Винер Штедише версихерунгсверајн)

У скла­ду са де­це­ниј­ском тра­ди­ци­јом да се то­ком лет­њих ме­се­ци фа­са­да згра­де „Ринг­турм” у Бе­чу, глав­ном гра­ду Аустри­је, у ко­јој је цен­тра­ла осигуравајућег друштва Vi­en­na In­su­ran­ce Gro­up (ВИГ) укра­си умет­нич­ким де­лом, ове го­ди­не иза­бра­но је де­ло „Пред­ви­ђа­ње” Ми­ха­е­ла Ми­лу­но­ви­ћа, умет­ни­ка из Бе­о­гра­да. 

На му­ра­лу пре­о­вла­ђу­ју два мо­ти­ва: пла­ва пла­ни­на и цр­ве­ни ауто­бус ко­ји по­ку­ша­ва да осво­ји врх. „Ва­жан ми је по­је­ди­нац у од­но­су на гру­пу, ње­го­ва те­жња ка тран­сцен­дент­ном. Цр­ве­ни ауто­бус, ко­ји се кре­ће ка вр­ху је але­го­ри­ја – при­каз со­ли­дар­но­сти и из­др­жљи­во­сти, осо­би­на ко­је су нео­п­ход­не да би се осво­јио врх. Ан­те­на на вр­ху пла­ни­не сим­бо­ли­зу­је де­ље­ње по­зи­тив­не енер­ги­је са дру­ги­ма”, об­ја­снио је Ми­лу­но­вић.

Ње­го­во умет­нич­ко де­ло пред­ста­вља кул­ту­ро­ло­шки ди­ја­лог из­ме­ђу Аустри­је и Ср­би­је. 

„Дра­го нам је да ће умет­ник Ми­ха­ел Ми­лу­но­вић укра­си­ти фа­са­ду згра­де Ринг­турм. Као из­раз на­шег по­што­ва­ња пре­ма ње­го­вом умет­нич­ком де­лу и бли­ском од­но­су са на­шим парт­не­ри­ма у Ср­би­ји по­ве­ри­ли смо му овај за­да­так”, из­ја­вио је Гин­тер Ге­јер, пред­сед­ник управ­ног од­бо­ра ВИГ-а. 

Милуновић по­ти­че из умет­нич­ке по­ро­ди­це, ро­ди­те­љи су му ва­ја­ри, а де­да са оче­ве стра­не Ми­ло Ми­лу­но­вић, сли­кар и ва­јар, је­дан од осни­ва­ча Ака­де­ми­је ли­ков­них умет­но­сти у Бе­о­гра­ду. Ми­ха­е­лу су из­ме­ђу оста­лих мен­то­ри би­ли Вла­ди­мир Ве­лич­ко­вић и Ма­ри­на Абра­мо­вић, а ње­го­ви ра­до­ви се мо­гу ви­де­ти у га­ле­ри­ја­ма ши­ром Евро­пе.

Коментари4
541fe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sasa Trajkovic
Veliko priznanje nasem umetniku a umetnost je jos jednom pokazala da nezna za granice rasne ili verske podele i granice.
Mili
Sjajno!!!
ella
"Као из­раз на­шег по­што­ва­ња пре­ма ње­го­вом умет­нич­ком де­лу и бли­ском од­но­су са на­шим парт­не­ри­ма у Ср­би­ји по­ве­ри­ли смо му овај за­да­так"- bas volim ovaj mekan pristup komercijali i sirenju biznisa preko umetnosti a sve preko deljenja istih vrednosti i ubedjenja - zasto da ne - osiguranje, umetnost, poverenje , ciljna grupa - balkan.
Славко
У Беч, наравно! Неће ваљда у Нови Сад...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља