среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 22.05.2017. у 20:35 М. Бра­ко­че­вић

Ни дана без „Политике”

Ми­ро­слав и Мир­ја­на Ку­бу­ро­вић из Кра­гу­јев­ца, вер­ни су чи­та­о­ци на­шег ли­ста
(Фото М. Бракочевић)

У до­му по­ро­ди­це Ку­бу­ро­вић „По­ли­ти­ка” се чи­та сва­ког да­на, већ пет и по де­це­ни­ја. Пр­вих де­се­так стра­на нај­ста­ри­јег днев­ног ли­ста на Бал­ка­ну не­пре­ста­но је на „та­пе­ту” ове кра­гу­је­вач­ке фа­ми­ли­је, али Ку­бу­ро­ви­ћи не за­о­би­ла­зе ни спорт­ске ни стра­ни­це по­све­ће­не чи­та­о­ци­ма у ру­бри­ци „Ме­ђу на­ма”.

За њих су по­себ­но осве­же­ње – „Тре­ће до­ба” и „Ме­ди­ци­на”, у чи­јим ре­до­ви­ма про­на­ла­зе мно­штво са­ве­та за бо­љи и лак­ши жи­вот.

– Са­мо та­ко на­ста­ви­те, без „По­ли­ти­ке” пен­зи­о­нер­ски жи­вот не би био то што је­сте. Ваш и наш лист је ипак обе­ле­жио епо­ху. У на­шем жи­во­ту је сва­ко­днев­но. Као што оба­ве­зно ше­та­мо по Шу­ма­ри­ца­ма, јер жи­ви­мо у бли­зи­ни тог спо­мен-пар­ка, или чи­та­мо књи­ге, та­ко не мо­же­мо да про­ве­де­мо дан без „По­ли­ти­ке” – ка­жу Ми­ро­слав (80) и Мир­ја­на (77) Ку­бу­ро­вић, про­фе­со­ри у пен­зи­ји.   

Ми­ро­слав је за­вр­шио два фа­кул­те­та – При­род­но-ма­те­ма­тич­ки и По­љо­при­вред­ни. По­сле 39 го­ди­на рад­ног ста­жа, у пен­зи­ју је оти­шао са Агро­ном­ског фа­кул­те­та у Чач­ку где је био ре­дов­ни про­фе­сор на ка­те­дри за ге­не­ти­ку и се­лек­ци­ју ра­тар­ских кул­ту­ра. Ње­го­ва су­пру­га Мир­ја­на за­вр­ши­ла је При­род­но-ма­те­ма­тич­ки фа­кул­тет, а пен­зи­о­ни­са­ла се по­сле 37 го­ди­на. Би­ла је про­фе­сор би­о­ло­ги­је у Пр­вој кра­гу­је­вач­кој гим­на­зи­ји.

– У гру­пи сам оних „бо­га­ти­јих” пен­зи­о­не­ра. Од сво­је пен­зи­је мо­гу да пре­жи­вим ме­сец, али ипак тре­ба ре­ћи да ми је ме­сеч­ни чек сма­њен за чак 6.500 ди­на­ра што, при­зна­ће­те, ни­је ма­ло. Да жи­вим сам био бих у про­бле­му ка­ко пре­жи­ве­ти ме­сец, а ова­ко са су­пру­гом мо­гу нор­мал­но да функ­ци­о­ни­шем. Ипак, ако се зна да за ко­му­на­ли­је тре­ба да одво­ји­мо око 15.000 ди­на­ра ме­сеч­но, он­да не мо­же­мо да при­ча­мо о пре­ве­ли­ком ужи­ва­њу у пен­зи­о­нер­ским да­ни­ма – ка­же Ми­ро­слав. 

Овај ви­ше­де­це­ниј­ски чи­та­лац „По­ли­ти­ке” из Кра­гу­јев­ца сма­тра да су „бо­га­ти” пен­зи­о­не­ри, а ме­ђу њи­ма су и прав­ни­ци, еко­но­ми­сти, про­фе­со­ри и ин­же­ње­ри, и те ка­ко до­при­не­ли при­вред­ном на­прет­ку зе­мље, али их је др­жа­ва ка­зни­ла про­гре­сив­ним ума­ње­њем пен­зи­ја. Ка­ко он­да одр­жа­ти по­зи­ти­ван дух под ста­ре да­не?

– Ни­је нам баш ла­ко, по­себ­но ка­да зна­мо да се све пре­ла­ма пре­ко на­ших пле­ћа. Упра­во су пен­зи­о­не­ри по­не­ли нај­ве­ћи те­рет фи­скал­не кон­со­ли­да­ци­је, а ни­ко то не уме да це­ни у дру­штву. За­то нам је и те­шко да увек оста­не­мо ве­дрог ду­ха – до­да­је он, и под­се­ћа да би др­жа­ва тре­ба­ло још ви­ше да бри­не о нај­у­гро­же­ни­ји­ма, кроз раз­не вр­сте по­пу­ста и суб­вен­ци­ја за ко­му­на­ли­је. 

Ми­ро­слав и Мир­ја­на Ку­бу­ро­вић су у бра­ку већ 54 го­ди­не. Има­ју си­на и кћер­ку и тро­је уну­ча­ди. За 39 го­ди­на ра­да, Ми­ро­слав је са­мо јед­ном био на бо­ло­ва­њу, на ме­сец да­на, и то због пре­ло­ма ру­ке и гри­па. 

Коментари1
441de
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nensi
Jao slatki su. I u mojoj kuci se Politika cita od kraja 40-tih godina. Nema joj ravne :)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља