уторак, 18.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:37
ИСХРАНА

Кајсија чува срце

Коштуничаво воће снижава ризик од кардиоваскуларних проблема, смањује ниво лошег холестерола и олакшава пробаву
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистапетак, 09.06.2017. у 17:15
Најбоље су плодови наранџасте боје, релативно тврди (Фото Пиксабеј)

Кајсија (Prunus armeniaca) коштуничаво је воће из групе којој припадају и шљива, бресква, трешња. Плод је најсличнији плоду брескве, а величина и боја су му нешто другачије. Обично су жуте или наранџасте боје, коштица је знатно глађа од оне у брескви и више личи на коштицу шљиве.

Тврђи плодови дуже трају
Приликом куповине потребно је обратити пажњу на боју и чврстину плода. Најбоље су плодови наранџасте боје, релативно тврди. Ако волите да их једете у свежем стању, бирајте плодове без знакова оштећења, а ако их користите за џемове и преливе за торте и колаче, можете да узмете и мекше плодове јер су слатки. Ако су недозреле најбоље је да их ставите у папирну кесу и да их држите на собној температури, два до три дана, даље од сунца јер ће сазрети. Уколико се чувају у фрижидеру трају до недељу дана. Плодове који су презрели најбоље је одмах употребити за јело или припрему сокова, џема.

У 100 грама кајсија има 48 калорија. Кајсија садржи највише шећера, а мало масти и беланчевина. Од витамина значајне су количине витамина А и Це, док је од минерала најзаступљеније гвожђе.

Сушене кајсије имају нешто већу енергетску вредност, па у 100 грама има 241 калорија. Због великог садржаја влакана, суве кајсије могу да се користе за олакшавање пробаве и решавања проблема затвора. Лаксативни ефекат може да се постигне после поједена три до четири комада суве кајсије.

Истраживањима је утврђено да кајсије имају највећи ниво каротеноида од свег воћа. Каротеноиди су антиоксиданси који снижавају ризик од кардиоваскуларних проблема, смањују ниво лошег холестерола и штите од рака. У неким културама се кајсијама придају и афродизијачка својства. У традиционалној кинеској медицини кајсије потпомажу рехидратацију и имају детоксиколошку улогу.

С обзиром на латинско име које значи „јерменска шљива”, претпоставља се да је постојбина кајсије Јерменија, где су пронађене коштице кајсије из неолитског времена. Ова претпоставка се не може доказати јер су остаци овог воћа нађени у Индији и Кини у 5.000 година старим археолошким слојевима. Данас кајсије расту широм света, али највише на Медитерану, средњој Азији и далеком истоку. Највећи произвођачи кајсија су Турска, Иран, Италија, Пакистан, Грчка, Француска, Алжир, Шпанија, Јапан, Мароко и Сирија.


Коментари2
bc081
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sreten Bozic -Wongar
Suve kajsije,( uvezene iz Turske ) se prodaju u Australiji po 6 dolara kilo. Australija proizvodi suvo grozdje,ali ne i ostalo voce.
Боранин
За произвођача је важнија откупна цена, него цена за крајњег потрошача у другој држави или на другом континенту.
Препоручујем 6

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља