петак, 17.11.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:20
У НОВОМ „МАГАЗИНУ” У НЕДЕЉУ ЧИТАЈТЕ:

Нема више пешчарског каранфила

субота, 17.06.2017. у 09:00

(Фото из архиве Завода за заштиту природе Србије)

Србија је земља разноврсних, драгоцених и ретких природних лепота – клисура, мочвара, шума… Иако заузима мање од два одсто површине европског континента, на њеном простору живи 39 одсто васкуларне флоре Европе, 40 одсто фауне гмизаваца и водоземаца, 74 одсто фауне птица и 67 одсто фауне сисара Европе, каже Драгана Остојић, начелница Одељења за природна добра, предеоне вредности и просторно-планску документацију Завода за заштиту природе Србије. У нашим националним парковима, специјалним резерватима природе и другим заштићеним подручјима могу се наћи многе друге јединствене или угрожене биљне и животињске врсте, попут копаоничке љубичице, ђердапске лале,  Аполоновог лептира, шареног даждевњака...

Александра Мијалковић

 

НЕОБИЧНА ЂАЧКА КОЛОНИЈА

У галерији ведрог духа

(Фото из личне архиве наставнице Весне Вулете)

Мали обреновачки ликовњаци  из Основне школе „Посавски партизани” са пуно умећа стварају фигуре, нијансирају боје, цртају стрипове и портрете, а међу најнадаренијима су Вања Јанићијевић, Ана Давидовић и Лука Радојичић. Њихови радови говоре  о толеранцији, поштовању и разумевању за различитости у одрастању, боји коже, изгледу, индивидуалним способностима, култури и обичајима. Освојили су велики број индивидуалних награда на ликовним конкурсима, као и бронзану медаљу за колекцију радова 2015. године на Међународном ликовном конкурсу „Радост Европе”.

Драгољуб Стевановић

 

КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ – БУРЕК

Омиљен је и традиционалан, и савремен

(Фото Д. Станковић)

Колико пекара, толико бурека. Али, онај који нуде у популарној породичној бурегџиници у срцу Панчева прави је гастрономски хит: тамо га праве са киселим купусом, димљеном коленицом, сланином, печеном паприком и фета сиром, шунком и качкаваљем, димљеним пилећим батком у горгонзоли, еурокремом и кексом… Ко не воли да експериментише, на другом месту ће потражити старински бурек, за који су, тврде зналци, осим доброг мајстора, потребни и добро брашно, добра свињска маст и добар домаћи сир у кришкама!

Дана Станковић


Коментари0
012c1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља