недеља, 11.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 16.06.2017. у 22:00 Мирјана Чекеревац

Како ће владати влада Ане Брнабић

Мандатарка може на седници скупштине, која почиње у понедељак, да рачуна на 153 гласа, десет мање него у случају Вучићевог кабинета
Ана Брнабић у Врњачкој Бањи (Фото Танјуг / Тања Валич)

Одлуком да мандатар за састав нове владе буде Ана Брнабић, иако није неочекивана, председник државе Александар Вучић, судећи по реакцијама, изазвао је поприличан земљотрес.

Толики да је покренуо и приче о проблемима приликом избора у парламенту.

Избор је, без обзира на сва незадовољства, потпуно неупитан. То ће се показати на седници Скупштине Србије, која би, према незваничним информацијама, могла да почне у понедељак по подне.

Влада, међутим, кажу аналитичари, може имати проблема у функционисању, због поделе одговорности за економију и политику између Брнабићеве и Ивице Дачића.

Објављујући своју одлуку, председник Вучић се баш потрудио да објасни зашто је преломио овако, наводећи да „ово није пораз ни за СНС, ни за било кога другог, већ најбоље решење, будући да премијер мора да обезбеди даље јачање угледа земље и реформе”. Из ових речи јасно је да је имао у виду незадовољство у сопственој странци, али, из различитих разлога, и код коалиционих партнера, које ће, без обзира на све јавне изјаве, остати да тиња.

Неће га угасити ни то што је апеловао на своје напредњаке да га разумеју, ни то што ће СПС добити „значајнију улогу у влади” и што ће, практично, Брнабићева и Дачић на неки начин заједно водити нови кабинет, јер како другачије схватити Вучићеве речи да ће се „Ана Брнабић више бавити питањима из области економије, дигитализације и слично, а Дачић ће суштински водити политички део”.

Сва „тињајућа незадовољства”, у овом тренутку, неће створити никакав проблем приликом избора у парламенту, осим што ће влада Брнабићеве бити изабрана с мање гласова него Вучићева. Мандатарка не може да рачуна на шест посланика Јединствене Србије, ако Драган Марковић Палма, лидер ове странке, остане при ставу који је изрекао чим је Вучић саопштио ко ће састављати владу: „Ана Брнабић није мој премијер”. Марковић је за „Политику” поновио ову реченицу, али није желео ништа више да каже: „Мој став је познат по том питању од како сам се родио, и то је моја изјава. За сада је то – то”. Брнабићева не може да рачуна ни на два посланика Нове Србије, који су, у међувремену, напустили владајућу коалицију.

Социјалисти ће се на сутрашњој седници Главног одбора бавити новом владом и својим учешћем у њој. Уколико се изузме врло гласно негодовање Новице Тончева, посланика и члана Председништва, због Вучићеве одлуке, ни ту не би требало да буде проблема. Тончев уме да јавно негодује, углавном због очекивања да добије функцију потпредседника СПС-а, која не стиже, а да потом гласа као и сви у странци.

Социјалисти, генерално, немају разлога да буду незадовољни новом поделом карата, јер ће, према незваничним информацијама, министарску функцију добити Бранко Ружић, који би требало да замени Ану Брнабић у ресору државне управе и локалне самоуправе, а могао би да добије и екологију. У петак се још већало хоће ли се одмах мењати Закон о министарствима да би се успоставила нова расподела ресора и увела нека нова министарства, или ће прво бити изабрана влада, па би практично после тога Брнабићева предложила измену закона и, на неки начин, реконструкцију владе увођењем нових министарстава. Како год, кад се саберу гласови свих који ће подржати владу, Брнабићева може да рачуна на највише 153 гласа, што је десет мање од Вучићевог кабинета.

Кад посланици изгласају владу, Брнабићевој и Дачићу остаје да удруженим снагама пробају да испуне очекивања која од те владе има председник Александар Вучић, што неће бити нимало лако. Брнабићева је пре неколико дана, док још није била кандидована, у емисији „Прави угао” Љубице Гојгић на РТВ Војводина, поводом коментара да ће нови премијер бити марионета у Вучићевим рукама, да ће морати за све да пита њега, казала да њу такве приче не дотичу, а да свако ко буде изабран за премијера у првих шест-седам месеци мора да се консултује са Вучићем. То је, како је рекла, потпуно природно, јер та нова влада наставља оно што је његова започела.

Брнабићева ће се, по Вучићевој замисли, више бавити економијом, а да јој то иде много боље од политике, показала је као министарка наступима у парламенту. Сваки пут кад је дошла морала је да се брани од опозиције због својих опаски о начину на који опозиционари дискутују. Она просто, како је сама истицала, није могла да схвати да се не дискутује о суштини закона и да неко критикује нешто по политичкој основи. Због таквих реакција умела је и да се извини, али је обавезно истицала да она није политичар, да не уме на тај начин да разговара, али да уме да ради.

Ивица Дачић нема проблем Ане Брнабић, он и те како уме да се снађе у политичким надгорњавањима у парламенту и, штавише, баш воли те „окршаје”, што и сам истиче. Дакле, њих двоје су добра комбинација. Аналитичар Драгомир Анђелковић за „Политику” каже да је ова комбинација са Вучићевог становишта врло прагматична и додаје: „Он је овако сигуран да неће доћи у проблем с контролом владе. Ко год био премијер, чак и ако је врло близак Вучићу, са свим овлашћењима која та функција носи може лако да концентрише моћ. Овде добијамо неку врсту копредседника владе, којима ће координисати председник државе, што њему и даље гарантује кључну реч у вези с функционисањем владе.”

Колико овај „дуализам” на дужи рок може да буде успешан, Анђелковић каже да је то тешко рећи, јер тако нешто до сада нисмо имали, и додаје: „Мене увек плаши постојање неке врсте институционалне асиметрије.” Анђелковић наводи да је вест о кандидовању „сјајно одјекнула на Западу, мада не и у конзервативним западним круговима, а у руским медијима се види да тамо није дочекана сјајно”. Анђелковић се осврнуо и на незадовољство међу напредњацима и коалиционим партнерима, изразивши наду да се „Вучић због тога неће љутити. Уколико би то учинио, онда би показао недемократски карактер странке, а сасвим је природно да људи имају демократско право на другачији став.”

Кад се прочитају све изјаве на јавној сцени и узму у обзир сва она „тиха незадовољства” с почетка текста, некако се чини да ћемо почетком следеће године, заједно за београдском, бирати и републичку власт. Драгомир Анђелковић каже да смо и до сада често ишли на ванредне изборе и закључује: „И да свега овога није било, пре бисмо могли да очекујемо ванредне парламентарне изборе, него да нова влада остане на челу Србије до истека мандата”.

Пуповац: Неко као Брнабићева у Хрватској – мало могуће

Заступник у хрватском Сабору Милорад Пуповац оценио је да је одлука председника Србије Александра Вучића да за мандатара предложи министарку Ану Брнабић храбра порука, значајна и за Европу и за регион, јер значи померање граница у односу на оно што је уврежено. Пуповац каже, како преноси Танјуг, да му се чини мало могућом солуцијом и мало могућим поступком да се тако нешто догоди у Хрватској. „И у том смислу то представља додатну вредност одлуке председника Вучића за политику Србије и за поруку онима у Србији и онима у региону који имају другачије виђење о самој Србији и другачије мишљење како би требало да изгледа неко ко води Владу Србије”, рекао је Пуповац.

Љајић: Обезбеђен континуитет у раду владе

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да постављање Ане Брнабић за мандатара значи континуитет када се говори о раду ове владе, која је имала значајне резултате и на унутрашњем и на спољном плану. Он је истакао, преноси Танјуг, да ће се тим предлогом наставити са, пре свега, унутрашњим економским реформама, које су важне за повећање животног стандарда грађана, али да ће са на спољном политичком плану убрзати пут ка ЕУ и процес нашег придруживања отварањем нових поглавља.

 

Опозиција незадовољна

Део парламентарне опозиције незадовољан је одлуком Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Брнабић, јер, како тврде, она нема ни искуство ни квалификације, као и да влада са њом на челу неће унети никакве промене у политику СНС-а, преноси Танјуг. ДСС сматра да је овом одлуком „све јасније да је политика актуелне власти веома далеко од декларисане политике одржавања пуне равнотеже добрих односа са САД, ЕУ и Руском Федерацијом”. У саопштењу те странке наводи се и да је председник Вучић „ударио политички шамар” гласачима, сопственој странци, њеним коалиционим партнерима, Русији и свима који су веровали да доноси одлуке у интересу државе Србије.

Покрет ДЈБ Саше Радуловића најавио је да ће приликом представљања експозеа мандатара Ане Брнабић у Скупштини Србије тражити одговоре на питања о њеним квалификацијама, искуству, програму, као и њеној израженој жељи да јој, како наводе, садашњи председник буде ментор. У саопштењу овог покрета наводи се да род и сексуална оријентација мандатара не може и не сме бити тема, али да тема јесу слобода медија, фер и једнаки изборни услови за све, спречавање крађе избора, бирачки спискови, финансирање кампања.

Председник СРС-а Војислав Шешељ изјавио је да ће његова странка гласати против Владе Србије коју би предводила председница Ана Брнабић. „Ми ћемо напасти председника, мандатара, предлог програма и састава владе. Спремамо се интензивно”, рекао је Шешељ агенцији Бета.

Коментари51
c770d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мали Ђокица
Да ли Брнабић, Брнабићева, мандатарка или како све не зову нову премијерку има права да је ословљавају са госпођица или госпођа. Ко се то изиграва са бон-тоном. Добро, баш ниједна странка не пати од вишка бон-тона али би бар председник државе СРБИЈЕ МОРАО да се својој мандатарки обрати бар по основној етикецији. Е, па моја маленкост ће замолити председницу владе, госпођицу Брнабић да не штеди на броју министарских места и то не министара од којих многе нисмо скоро никад ни чули. Да одмах при стварању владе избаци све министре без портфеља и убаци бар два нова министарства. Дакле 1. Министарство за робно-ратне резерве и 2. Министарство за елементарне непогоде, катаклизме и катастрофе. Објашњење за ова 2 нова министарства имамо у ономе што је Србију снашло у последњих пет година. Молим Вас госпођице Брнабић, да ако ово сматрате неопходним, да се борите и изборите свим средствима. Подржао бих Вас и ако би то био услов Вашег прихватања председништва владе.
Prekobarac
Ms Barnabic ce postati Vuciceva marijoneta i tako mekana diktatura bice u rukama jednog coveka. On ce prakticno da ima dve pozicije u svoim rukama predsednicku kao i premijersku indirektno. Pa zasto je on izabrao Ms Barnabic za poziciju premijera? Odgovor je: jer ona nije klasican lik srpskog politicara koji po tradiciji ima podrsku svoje bliske grupe politicara-drugova koji bi mogao da se okarekterise blok u skupstini. Ona je ima podsku najvise of strane Vucica i tako njen polozaj je pod njegovom kontrolom. Vucic hoce sada da nastupa na setskoj pozornici kao predsednik ali on nece da se odrekne svoje prethodne pozicije koja po pravilu predstavlja snagu politicke vlasti. Da li ce gdin. Vucic da uspe u tome? Moj je odgovor je: Vucko, vosak nije dovoljno jak lepak da drzi sve to perje koje lepis na svojim krilima (on bi trebalo da zna sta se desilo Ikarusu). Izgubio je konakt sa stvanoscu. Ovo mu je prva kriticna greska i ima da ga skupo kosta.
Jovan Petrovic
Ne vidim sta kaze crkva Do sada se obicno pojavljivao Patrijarh Sada nema ni njega
MN
Neka svako radi svoj posao. 100 dana, a onda neki komentarcic!
Miodrag
Ma, moze i 6 vucicevih godina 'evropskog puta', ... a onda; 'bez komentara' ?!
Оливера Радић
Ово што се ради је све ванинституционално, јасно речено - самовоља. прекршено је толико закона да је ово изгубило сваки легалитет. У парламентарном систему Србије, председник је само протоколарни ментор, који формално предлаже мандатара око кога се постигне конзензус парламентарних странака. Тачније председник се само обавештава да је парламентарна већина постигла договор око мандатара! Ништа више од тога. А овај председник, ван закона уводи неки дуализам, неку поделу власти и ко зна шта. Пажљивом читам ове аналитичаре и зар они не виде да је све изашло из законских оквира? Те сада имамо председнички систем са два канцелара, те утицај овај или онај. То ништа није предвиђено нашим Уставом и законима! Ни овакав начин предлагања мандатара, ни оваква подела власти, а још мање што се предвиђа нелегално мешање председника у послове земље ван надлежности председника Србије! И то никога не узнемирава и сви ћуте бојећи се за своју фотељу и положај!
Gvozden
Pardon, ... taj 'Ustav, Zakoni i Parlamentarni Sistem Srbije' koji pominjete su napravljeni u Briselu i Vasingtonu, jos 2011. kao 'ombdusman plan' za vucicevu Srbiju. Kada su ga postavili na vlast, Vucicu je ostalo samo da sprovede na Zapadu unapred dizajnirani politicki sistem za Srbiju. On upravo to i radi. Kada malo 'zapne' (neki Nikolici se bune, neki Dacici bi da teraju 'istocno' ...), Vucicu se brzo ubrizga americki 'antibiotik Barnabic' i infekcija prodje. Ne razumem vase 'cudjenje'? To sto se radi nije ni skriveno ni cudno. Cudni su oni koji na izborima slepo podrzavaju ovaj politicki kolonijalizam Srbije i Vucica koji ga efikasno sprovodi.
svetlana
Ne, ne Olivera, to kada je Nikolić bio predsednik e u tom slučaju predsednik nije imao nikakva ovlašćenja po Ustavu, a sada sa Vučkom Ustav će se drugačije tumačiti, sada će biti da Vučko po Ustavu Srbije ima sva ovlašćenja. I biće tako, da će opet on naredjivati, a za sve loše u Srbiji, i ono njegovo prethodno i ono koje tek predstoji, Ani će se prišivati na obraz. Ali žena je karijerista nije gadljiva ni na šta što joj se ponudi.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља