субота, 22.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:57
КОСМЕТСКИ ПОПУЛАЦИОНИ РЕБУС

На Ко­со­ву не­ма два ми­ли­о­на ста­нов­ни­ка

ИНТЕРВЈУ: др Владимир Никитовић, виши научни сарадник Института друштвених наука
Аутор: М. Пешићсубота, 17.06.2017. у 21:19
По­сле Дру­гог свет­ског ра­та на Ко­со­ву је у пр­о­се­ку јед­на же­на ра­ђа­ла сед­мо­ро де­це. У по­след­њих де­се­так го­ди­на сто­па на­та­ли­те­та ста­би­ли­зо­ва­на је на при­бли­жно два де­те­та по јед­ној же­ни: Владимир Никитовић (Фо­то ИДН)

Бр­ој ста­нов­ни­ка на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји мо­гао би пре­ћи гра­ни­цу од два ми­ли­о­на тек за два­де­сет го­ди­на, пр­о­це­њу­је др Вла­ди­мир Ни­ки­то­вић, ви­ши на­уч­ни са­рад­ник Цен­тра за де­мо­граф­ска ис­тра­жи­ва­ња Ин­сти­ту­та дру­штве­них на­у­ка. Ка­ко овај де­мо­граф об­ја­шња­ва за „По­ли­ти­ку”, Ко­со­во и Ме­то­хи­ја би тек 2035. го­ди­не мо­гло да до­стиг­не по­пу­ла­ци­о­ни мак­си­мум од 2.067.377 ста­нов­ни­ка, а он­да сле­ди пад. 

У свом ис­тра­жи­ва­њу „Ду­го­роч­не де­мо­граф­ске им­пли­ка­ци­је ни­ског фер­ти­ли­те­та у ре­ги­о­ну бив­ше Ју­го­сла­ви­је”, пред­ста­вље­ном пр­о­шле го­ди­не на Европ­ској по­пу­ла­ци­о­ној кон­фе­рен­ци­ји у Мајн­цу, Ни­ки­то­вић, ко­ри­сте­ћи ме­то­до­ло­ги­ју УН, пр­ог­но­зи­ра да ће на Ко­со­ву 2100. го­ди­не жи­ве­ти 1.602.559 ста­нов­ни­ка. У ме­ђу­вре­ме­ну, 2050. бр­ој ста­нов­ни­ка КиМ мо­гао би да из­но­си 2.028.908.

ЦЕО ТЕКСТ САМО У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ


Коментари3
79e5e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dragan d
To naravno dosta znaci. Smanjenje nataliteta albanaca na nasem Kosmetu. Ali je problem da su oni tamo 90%. Oni ce u juznoj Srbiji da povecaju natalitet od novca Srbije i posle sto godina opet ce ih biti i na tim prostorima 90% i opet ce imati pravo da se odcepe ili u najmanju ruku regulisu sami tu svoju novoformiranu tvorevinu. Ovaj strucnjak bi bio od vece koristi za Srbiju ako bi se bavio uzrocim pada naseg, srpskog nataliteta. Pozvati najuticajnije zene u Srbiji i traziti resenje. Dacic, Vucic i ostali politicari muskoga roda nece moci da u tome pomognu. Mentalitet zena uzrokuje povecanje ili smanjenje broja stanovnistva u modernom svetu. Uglavnom vise obrazovane i vise finansijski situirani ne zele veci broj dece, cast izuzetcima. One zene koje konzumiraju alkohol, ili neke druge adiktivne substance takodje ne zele i ne mogu da se brinu o deci. Zato dr. Nikitovicu, zasucite rukave i bavite se vise nasim velikim problemima a manje drugima na koje ne mozemo uticati.
Milos milosavljević
Na Kosovu trenutno ne zivi više od milion stanovnika. Pored statistike treba istraživati i teren. To teško ide iz beograda
Иван
Наравно! На КиМ не живи више од милион становника! Сви заједно и Арнаути, Срби, Муслимани, Горанци, Турци, Роми, Ашкалије, Египћани и остали којих има. Но нико не истражује терен а прича о 2 милиона Арнаута је само пусти сан!
Препоручујем 14

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља