недеља, 09.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 21.06.2017. у 08:00

Крвави пут српских интернираца у Норвешку

Ку­ћа при­ја­тељ­ства нор­ве­шког и срп­ског на­ро­да у Гор­њем Ми­ла­нов­цу (Фо­то tu­ri­stic­ki­klub.com)

Кра­јем ју­на ове го­ди­не на­вр­ша­ва се 75 го­ди­на од ис­кр­ца­ва­ња пр­вог тран­спор­та на­ших за­то­че­ни­ка из кон­цен­тра­ци­о­них ло­го­ра у лу­ке Нор­ве­шке. Нем­ци­ма је у оку­пи­ра­ној Нор­ве­шкој би­ла по­треб­на рад­на сна­га за из­град­њу пу­те­ва и пру­га у се­вер­ној Нор­ве­шкој, за тран­спорт тру­па и опре­ме. 

Не­мач­ка Вр­хов­на ко­ман­да је до­не­ла од­лу­ку да се из свих кон­цен­тра­ци­о­них ло­го­ра из­дво­је сна­жни, мла­ђи му­шкар­ци, спо­соб­ни за рад и по­ша­љу у Нор­ве­шку. Из ло­го­ра Сај­ми­ште, Ба­њи­ца, Цр­ве­ни крст, Ја­се­но­вац, Ша­бац, из­дво­је­но је 4.268 за­тво­ре­ни­ка и по­сла­то у Нор­ве­шку. У Нор­ве­шкој је стра­да­ло око њих 3.000. Ло­го­ри су би­ли по­зна­ти као „срп­ски ло­го­ри”, јер је 90 од­сто за­то­че­ни­ка би­ло срп­ске на­ци­о­нал­но­сти, а по со­ци­јал­ном са­ста­ву би­ло је 65 од­сто зе­мљо­рад­ни­ка. 

О тим до­га­ђа­ји­ма је код нас об­ја­вље­но не­ко­ли­ко књи­га, ко­је да­нас рет­ко мо­гу да се на­ђу у бе­о­град­ским би­бли­о­те­ка­ма и књи­жа­ра­ма. Нај­зна­чај­ни­ја је мо­но­гра­фи­ја ауто­ра Љу­бе Мла­ђе­но­ви­ћа, пре­жи­ве­лог ло­го­ра­ша, ко­ја је из­да­та 1991. под на­зи­вом „Под ши­фром Ви­кинг”. У књи­жа­ра­ма се мо­же на­ћи књи­га нор­ве­шког ауто­ра Кну­та Флу­ви­ка То­ре­се­на „У Нор­ве­шку, у смрт”, из­да­та 2015. Аутор је исто­ри­чар, ма­јор нор­ве­шке вој­ске, са­рад­ник ис­тра­жи­вач­ког цен­тра „Си­мон Ви­зен­тал” из Тел Ави­ва, ко­ји је био у нор­ве­шкој је­ди­ни­ци ми­ров­них сна­га на Ко­со­ву и 2004. спре­чио на­пад Ал­ба­на­ца на срп­ско се­ло Ча­гра­ви­цу код При­шти­не. Књи­га је пи­са­на на осно­ву ка­зи­ва­ња пре­жи­ве­лог ло­го­ра­ша Ни­ко­ле Ро­ки­ћа. 

Нор­ве­жа­ни се и да­нас се­ћа­ју тог де­ла исто­ри­је Дру­гог свет­ског ра­та и осим спо­мен-гро­ба­ља и спо­ме­ни­ка на сва­ком ме­сту где су би­ли ло­го­ри, 23. ју­на ове го­ди­не у ме­сту Кор­ген одр­жа­ће се пре­зен­та­ци­ја про­јек­та два нор­ве­шка гра­да о кр­ва­вим пу­те­ви­ма ко­је су гра­ди­ли срп­ски за­то­че­ни­ци, да се њи­хо­ва пат­ња са­чу­ва од за­бо­ра­ва и при­ка­же мла­дим ге­не­ра­ци­ја­ма. 

На тај део на­ших стра­да­ња у Дру­гом свет­ском ра­ту под­се­ћа Ку­ћа при­ја­тељ­ства нор­ве­шког и срп­ског на­ро­да у Гор­њем Ми­ла­нов­цу и дру­же­ња у окви­ру Нор­ве­шког дру­штва – Ср­би­ја, ко­је сва­ке го­ди­не ор­га­ни­зу­је од­ла­зак по­то­ма­ка ин­тер­ни­ра­ца у по­се­ту нор­ве­шким при­ја­те­љи­ма и спо­мен-гро­бљи­ма. 

На „Бр­ду ми­ра” у Гор­њем Ми­ла­нов­цу, у окви­ру спо­ме­нич­ког ком­плек­са, на­ла­зи се спо­ме­ник на­шим ин­тер­нир­ци­ма и ко­пи­ја „срп­ске ку­ће” у ко­јој су се кри­ли за­то­че­ни­ци ко­ји су по­ку­ша­ли бек­ство у та­да не­у­трал­ну Швед­ску. 

Мо­жда је вре­ме да се на­ша јав­ност, у окви­ру се­ћа­ња на Ве­ли­ки рат и Дру­ги свет­ски рат, се­ти и тих жр­та­ва. 

М. Цве­кић

Коментари2
31996
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Vesna Stajković
Moj deda, Radojko Petrović je umro u jednom od logora u Norveškoj. Odveden je iz svog sela, Velikog Polja, kod Obrenovca, iz porodične kuće. Nije bio ni u jednom logoru u Srbiji. Završio je u Norveškoj zbog nekakvog prijavljivanja od strane komšija. Mene interesuje kojoj strani su mogli da pripadaju ljudi koji su prijavili moga dedu koji je u to vreme bio mlad čovek, sa dvoje male dece i koji nije stigao da uzme pusku u ruke?
Dr.Sreten Bozic -Wongar
Nemacki SS oficiru Kurt Walkhem koji je 1941 iz logora smrti deportovao contigent Srba u Norvesku je tema moje knjige Raki ( konopac), u izdanju Marion Boyars Publishers,1996 ; povoljno primljena od USA stampe i uneta u skolsku i universitetsku lektiru . U knjigi je spisak Srpskih zrtava. Knjiga je dobila najvecu literarnu nagradu Australije - Emeritus Award .Srpski prevod : Jasen books.Docrorat na istu tem Dr. Jelena Arsenijevic, Kragujevac . ( Kurt Walkhem je Ceskog porekla , otac mu je primio Austrinsko podanstvo 1922g. Istice se kao glavni SS oficir pri povlacemu Nemacke Group Armije D iz Grcke. Rusi su pod komandom pukovnika Marka Mesica sprecili Nemacko povlacenje prema oslobodjenom Beogradu i oterali Nemce prema Sarajevu.Ishod bitke kod G. Milanovca - po 1,000 mrtvi na svakoj strani. U Sarajevu se kasnije gubi trag Kurth Walkhem-a . Verovatno da je desertirao. )

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља