субота, 08.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 25.06.2017. у 23:04

Брнабић: Будућа влада ће сачувати континуитет

(Фото Бета/Милан Обрадовић)

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић најавила је вечерас да ће будућа влада имати апсолутни континуитет са претходном владом и истакла да је њен циљ да осигура да све што је рађено буде одрживо.

Она је, гостујући на телевизији Пинк, казала да се у потпуности посветила писању експозеа.

„Нема превише филозофије око фокуса будуће владе. Била сам члан Владе премијера Александра Вучића, на његов позив, јер сам веровала да је она реформска и нисам се преварила. У 10 месеци док сам била министарка ишли смо брзо, били ефикасни, а што је мени важно, повлачили смо као влада храбре потезе”, нагласила је Брнабић.

Брнабић: Сарадња председника и премијера најбоља за Србију
Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић изјавила је вечерас да је координација између председника и премијера Србије најбоља ствар за Србију.Према њеним речима, када се не би консултовала са председником Србије, који је био председник Владе претходне три године, требало би је критиковати.„То је континуитет и у том континуитету то је неопходно. Као што је потребно да имам добру сарадњу са председницима Привредном комором Србије, Сталном конференцијом градова и општина и свима који треба да повуку Србију да иде напред”, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.Како је казала, сваки вид сарадње је добар.„Када имате тим, који посвећено ради на бољитку Србије, не постоји ништа боље за Србију. Мислим да је паметно да имате сарадњу са претходником јер је то континуитет, било би глупо то не радити” рекла је она напомињући да не би било у реду да није разговарала са својом претходницом Кори Удовички када је дошла на чело Министарства државне управе и локалне самоуправе. (Танјуг)

Објаснила је да ће њен лични приоритет бити већи раст БДП-а, успешно закључивање седмог аранжмана са ММФ, као и целокупног аранжмана, и даље унапређење позиције Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, јер то показује реформе у много сфера од грађевинских дозвола, преко правосуђа, до борбе против корупције.

„То је добар оквир у којем треба да пратимо даљи развој”, указала је она.

Додала је да ће се бавити и питањима којима је била посвећена као министарка, као што је ефикасна управа.

Она је најавила да спрема две додатне посебне теме на којима ће бити фокус а да ће о њима говорити у Скупштини.

„Као влада трудићемо се у континуитету да се држимо финансијске дисциплине која је уведена, али и лично ћу се посветити проналажењу раста у неким областима у којима до сада раст у Србији није био препознат, као што су дигитализација, поновно позиционирању Србије као фантастичне дестинације за филмску индустрију, гејминг и креативну индустрију. Србија има велики потенцијал али он није препознат”, казала је Брнабић.

Мандатарка је казала да је циљ да се привредни раст Србије креће ка 3,5 одсто, па 5 одсто, и да све буде одрживо.

Казала је да јој је част да јој је председник понудио да буде мандатар за састав будуће владе и на челу те владе.

„Нема веће части да будете председник Владе”, подвукла је она.   (Танјуг)

 

Брнабић: Штитићемо интересе Србије

Мандатарка за састав нове владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада и у спољној политици имати континуитет са досадашњом спољном политиком, што подразумева приближавање ЕУ, добре односе са Русијом, УАЕ и Кином и очување територијалног интегритета Србије.

Она је, гостујући на телевизији Пинк рекла да ће влада увек и на првом месту штитити интерес Републике Србије и истакла да је у овом тренутку интерес Србије ЕУ.

Нова влада ће наставити и да одржава добре односе са Русијом, УАЕ, Кином и наставити да унапређује односе са тим земљама, додала је Брнабић.

„Кина нас је ставила у центар глобалног пројекта за који је цео свет заинтересован. На дан инаугурације причала сам са пет инвеститора из Кине који су рекли да је Србија важна за тај пројекат”, рекла је она.

Говорећи о Косову и Метохији, она је казала да Србија неће мењати свој став.

„Заклетва коју смо положили важи и данас - чуваћемо суверенитет и територијални интегритет наше земље”, рекла је Брнабић.

Она је додала и да ће Србија наставити да одржава и унапређује односе и са земљама БРИКС-а које су такође важне, а са којима односи нису довољно искориштени. (Танјуг)

 

 

Брнабић: Спремна улазим у Скупштину

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић истакла је вечерас да је потпуно спремна да изађе пред посланике пред којима ће бранити оно што мисли да треба да буде фокус будуће владе.

„Каква год буду оспоравања ја ћу одговорити. Спремна ћу ући у скупштину. Надам се да ћемо разговарaти о континуитету, резултатима претходне владе. Ако неко оспорава ја сам ту да пробам да објасним на рационални начин. Надам се конструктивној дискусији”, казала је она гостујући на ТВ Пинк.

Најавила је да ће представити планове будуће владе и затражити поверење што већег броја посланика, додајући да је спремна за расправу, као што је била спремна за критике.

„Критике ме нису узнемириле. Идемо даље. Имамо толико посла пред нама”, поручила је Брнабић.

Она је напоменула да не воли протоколарни део, који је, како је напоменула, такође важан, али да ће јој бити лакше када почне да ради, пошто зна своје циљеве и задатке.

„Гураћу најбоље што могу. Улагати још више снаге и енергије него што сам на челу министарства, а сви моји сарадници знају да сам кренула у министарски посао од првог дана у шестој брзини”, указала је Брнабић.

Указала је да је контрапродуктивно и ужасно лоше за Србију да неко напада неке ствари само зато да би их нападао, без фундаменталних разлога.

Оценила је да су такве критике само маркетиншки потез.

„Није кредибилно ако критикујете све што је урадио Александар Вучић”, подвукла је Брнабић. (Танјуг)

 

Остављена ми је пуна каса, бићу храбра да наставим реформе

Мандатарка Ана Брнабић изјавила је вечерас да од претходне владе коју је водио Александар Вучић наслеђује пуну касу, као и сређене и стабилне јавне финансије и поручила да ће бити храбра и наставити да спроводи мере које ће даље осигурати будућност и развој Србије без обзира да ли ће оне бити популарне.

„Апсолутно ћу бити храбра и наставити са непопуларним мерама када су у питању финансијска стабилност и када је у питању будућност Србије” рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинку.

Она сматра да је унеколико очекује лакши део посла јер је нову владу дочекала много боља и стабилнија финансијска и економска ситуација , за разлику од претходних владе коју је дочекала земља близу банкрота.

„Остављена је пуна каса, стабилност и сигурност, дисциплина, и ту стабилност обезбедићемо и даље” поручила је Брнабић.

Мандатарка је рекла да грађани могу да очекују и даље повећање плата и пензија наравно у складу са буџетом и без његовог угрожавања или на уштрб наставка смањења јавног дуга.

Како је рекла, у 2018. и 2019. грађани ће видети у већој мери ефекте тих мера а које ће се огледати у већем броју радних места, инвестицијама, повећању куповне моћи... (Танјуг)

 

Инсистираћу на тимском раду и резултатима

Мандатар за састав нове Владе Србије Ана Брнабић истакла је да од владе коју ће водити очекује, као и до сада, ред, рад, дисциплину и пре свега тимски рад, указујући да је добила ауторитет од човека који је директно освојио подршку 56 одсто грађана Србије.

Она је, гостујући на телевизији Пинк, рекла да је протеклих пар дана чула много критика, подсетивши да је критике чула и када је улазила у владу.

„Знали смо да ће тих критика бити, биле су критике да сам фикус, икебана, Мирко Цветковић, и чула сам и... идемо даље”, поручила је Брнабић.

Она је казала да очекује фантастичну сарадњу са председником Србије Александром Вучићем, са којим је, како је рекла, имала фантастичну сарадњу док је била у влади.

„Све што сам чула пре и када сам ушла у Владу није истина. Он је мене пустио да водим министарство како најбоље знам и умем. Дао ми је поред тога савет за Иновационо предузетништво и информационе технологије које је огромна шанса. Никада није питао шта радим. Једино што је говорио јесте „ајде брже, јел не може брже, требају нам резултати брзо”. Због тога сам прихватила позив”, подвукла је мандатарка.

Он је истакла да је један од митова да је Вучић „микроменаџер”.

„Ако мислите да он може у свим министарствима да каже шта треба и ко да ради, то је немогуће. Он тражи одговорност, а то ћу и ја ако будем премијер”, најавила је Брнабић.

Она је истакла да се неће мешати у ресоре, ако нису стратешки важни за Србију и обухватају више ресора, али да ће пратити докле се стигло.

„Мислим да ће најтеже бити да имамо тимски дух. На првој седници ћу тражити да имамо тимски рад. Ја немам ауторитет као Вучић, а нисам га ни заслужила. Нисам изашла на изборе, немам своју странку, нисам добила скоро 56 одсто гласова. Мени је ауторитет дат од неког ко је добио 56 одсто подршке директно од грађана”, објаснила је Брнабић.

Рекла је да ће од својих министара тражити апсолутно да поштују функцију председника Владе, да раде и одлучују као тим.

„Ја ћу као премијер сећи где треба, и свакако увек стајати иза одлука Владе и бранићу их какве год критике биле”, подвукла је она.  (Танјуг)

Коментари15
6127d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

miroslav
Sacuvace kontinuitet, a ja mislio vratice oteto poljoprivredno zemljiste(njive).
Romanija
Ova žena zaslužuje zaista podršku i verujem da će nastaviti da sprovodi započete reformei mere štednje.
Milena Pavlović
Treba joj dati podrsku.Besmislene su predrasude pojedinaca.Verujem da ce njena dela pricati umesto nje . Iskreno verujem u nju.
Stevan Baljosevic
To je ocekivano predhodna vlada je odradila dobar posao oko reformi,bitno je sada da se nastavi tim tempom.
Mirjana Disic
Najbitnije je zadržati taj kontinuitet discipline!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља