недеља, 18.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:35
ИСХРАНА

Вишња снижава крвни притисак

Овај чувар кардиоваскуларног система смањују коагулацију крви и поправљају крвну слику, побољшава вид, ублажавају реуму
Аутор: Јасна Вујичић, нутриционистачетвртак, 29.06.2017. у 11:35
Уз доста киселине и воде вишња освежава организам (Фото Пиксабеј)
Колач са вишњама
Потребне намирнице: 3 чаше воде, 1 чаша уља, 100г смеђег шећера, 3 кафене кашичице џема, 1 кесица цимета, 1 кесица соде бикарбоне, 300г очишћених и добро оцеђених вишања (из замрзивача), 600г пшеничног брашна тип 400, опционо (за украшавање): једна поморанџа
Припрема: Вишње оцедити од сока и посути мало са брашном. У чинију ставити брашно, цимет, смеђи шећер и џем. Постепено додајте воду и уље док смеса не постане хомогена. Одложите миксер и варјачом добро у тесто умешајте припремљене вишње. У посуду за печење ставити брашно и сипати тесто. Није потребно да стављате уље. Убацити у загрејану рерну на 200 степени Целзијуса. Чачкалицом или дрвеном или пластичном виљушчицом проверите да ли је тесто печено, а требало би да се одваја од ивице тепсије. Ако немате чачкалицу, не користите металну виљушку или нож, онда само посматрајте моменат када се колач одваја са стране, а истовремено гледајте да „порумени” како треба. Сачекајте да се колач мало охлади пре него што га исечете. Колач можете (а не морате) украсити на пример танко изрезаним колутићима поморанџе.

Вишња је воће које је у савременој исхрани врло заступљено па га налазимо у многим производима. Не налазе се само у пити од вишања, већ и у соковима, џемовима, сирупима, компотима, сладоледима, кремовима… И добро је што се толико интензивно користи јер вишње су здравије него што многи мисле.

Вишња је стигла на наше просторе из Мале Азије, још у доба Римљана, и данас се гаји плантажно. Узгаја се више сорти и најпознатије су: ујфехертска гроздаста (мађарица), шумадинка, рекселе и облачинска вишња.

Свако воће па и вишња оскудно је масноћама, беланчевинама и калоријама, али зато обилује витамином Це, витаминима Бе комплекса и минералима – калијумом, гвожђем и кобалтом. Енергетска вредност вишње је свега 46 килокалорија у 100 грама плода, а карактеристике јој се не мењају ни када је замрзнута. Због тога у вишњама уживамо целе године.

Ситно коштуњаво воће садржи моћне антиоксидансе који се налазе у њеном пигменту (антоцијанине) и имају велику улогу у превенцији најтежих болести. Смањењем утицаја слободних радикала на ћелије штитимо их од разарања. Осим глукозе, вишње садрже и киселине (јабучну, лимунску и винску) које уз садржај воде, око 85 посто, делују окрепљујуће и освежавајуће на организам. То је и разлог зашто је сок од вишања тако укусан. Вишња је одлично средство у спречавању анемије, инфаркта, шлога и артериосклерозе. Сок од вишања снижава крвни притисак, па вишњу цене и особе које болују од хипертензије.

Вишње су одличне и за особе са повишеним холестеролом, јер антиоксиданси спречавају да лош ЛДЛ холестерол оксидише и оштећује крвне судове. Вишња је чувар целог кардиоваскуларног система. Добар је извор витамина Це који повољно утиче на одбрамбене снаге организма. Побољшава вид, смањују коагулацију крви, поправљају крвну слику жена после циклуса, снижава притисак, ублажавају реуму и гихт.


Коментари0
d6c32
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља