НОВИ САД – Током музичког фестивала „Егзит”, новосадски угоститељи су веома опрезни са ценама. Мада знају да би у тих неколико фестивалских дана могли боље да зараде, цене углавном не подижу. У граду је на хиљаде гостију више него другим данима, а многи од њих су странци којима је у Србији знатно јефтиније него код куће, поготово онима из земаља западне Европе. Угоститељима у Новом Саду је ипак важније да високим ценама не отерају домаће сталне госте, од којих живе током целе године.
– Не живи се од три дана – каже Бошко који у Улици Лазе Телечког ради у локалу „Авон”, у чијем називу се истиче да се ту нуди модерна српска кухиња. Дневни мени ту кошта 390 динара и састоји се од супе, меса, салате, хлеба и слаткиша. Гостију је, по његовој процени, више за око 20 одсто, али цене, додаје, нису подизали. Једино су додали или „превели” да мени кошта 3,2 евра.
У суседном „Лазином салашу”, уређеном у етно-стилу, госте дочекују са „белим тањиром” младог сира, качкаваља, зрелог и плавог сира и кајмака (380 динара), а онда и закуском од говедине за две особе (880 динара) у којој су говеђа печеница, суџук кобасице и домаћи зрели сир.
Бројни локали нуде и „брзу” храну, ћевапе и пице, као и италијанску кухињу, а у једном од таквих ресторана менаџер наводи да код њих оброк стаје од 600 до 800 динара.
– Тражена су и домаћа пива и вина из наших винарија – каже Љубиша, менаџер „Корзоа”.
– Странци највише воле да осете локалну аутентичност. Посетиоци „Егзита” нису луксузнији гости, али су платежнији. Доста су популарна крафт пива. Хвала богу, глобализација је, па имамо да им понудимо и оно што иначе пију у својим земљама – истиче председник удружења „Угоститељи Новог Сада” Бранко Копривица, власник кафеа „Шећер и соул”.
По његовим речима, члановима удружења препоручили су да цене не подижу.
– Можете да увредите сталног госта – истиче Копривица.
Његов утисак је да је „Егзит” фестивал позитивна прича и да доноси бенефит и угоститељима, али да то ипак зависи од дела града у коме се налази локал.
– Угоститељи су спремно дочекали госте, али су спремне и инспекције. У неким локалима се жале на њихове честе посете. У реду су контроле, али зауставља се посао, а сви смо чекали да „Егзит” почне – каже Копривица.
Проблем је и то што баште локала могу да буду отворене до 23 сата радним данима, а летње је време и многи посетиоци тек тада стижу.