понедељак, 18.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:16

Ватра ухватила прва сплитска предграђа

понедељак, 17.07.2017. у 22:35
(Фото Бета/АП)

СПЛИТ - У вечерњим сатима ватра је ухватила прва сплитска предграђа, небо изнад града је прекривено густим црним димом, планула је бензинска пумпа код Солина, сплитско градско гробље Ловринац, а на крају ватра је ухватила и сплитску депонију Кареповац тако да граду сад осим ватре прети и еколошка катастрофа, јавља Индекс.хр.

Градоначелник Сплита Андро Крстуловић Опара потврдио је да је од министра одбране Дамира Крстичевића затражио помоћ Хрватске војске у сплитском насељу Камену како би зауставио продор ватрене стихије из смера депоније отпада Кареповца према том насељу.

„Депонија Кареповац већ гори те је на путу према насељу Камену 50 војника који ће помоћи да се заустави ширење пожара из смера Кареповца према насељу Камену”, рекао је вечерас за Хину Крстуловић Опара.

Према његовим речима, тренутно је најкритичније код месног гробља, у близини Камена, где прети ватрена стихија.

У међувремену, промет је на већини околних саобраћајница затворен, а у другом највећем хрватском граду све смрди на паљевину и од дима се једва дише.

Кафићи се затварају, а људи се позивају да се склоне са улица.

Како сазнаје Индекс.хр, Солин и Каштела су без струје, а струје нема и у већини насеља која је пожар захватио.

Људи се спонтано окупљају на улицама и помажу ватрогасцима и војсци, у граду страхују од нестанка струје, а из сплитског КБЦ-а позивају грађане да очисте паркинге око болнице. (Танјуг)

Евакуација туриста код Тивта (Фото Радио Тиват)

Пожар на Луштици: Вечерас дежура 170 ватрогасаца

ПОДГОРИЦА - Борба са ватреном стихијом која је захватила Луштицу код Тивта и даље траје, при чему ватрогасци имају пуне руке посла, а њих 170 вечерас ће дежурати на шест локација, преноси РТЦГ.

Ватрена стихија по луштичким брдима, која је стигла до села и насеља, прогутала је једну и угрозила многе куће и инфраструктуру, а смирује се након интервенције авиона Директората за ванредне ситуације МУП-а, који су до предвечерја гасили најкритицнија подручја.

Због јаког ветра, ватрогасци су помоћ авиона добили тек у поподневним сатима.

Временски услови су тренутно нешто бољи, пошто је интензитет ветра ослабио, док је снабдевање струјом успостављено, а неки евакуисани становници вратили су се кућама.

Командири ватрогасних јединица бокељских општина и два добровољна ватрогасна друштва из Кртола и Пераста одредили су где ће ко дежурати ноћас, а на више локација биће преко 170 ватрогасаца.

„На располагању нам је 150 ватрогасаца и добровољаца. Распоредићемо их на шест позиција. Ватра још није угашена. Надамо се да се ветар неће појачати”, рекао је за Радио Тиват начелник Службе заштите и спасавања Тиват Зоран Барбић.

Најављен је и долазак тридесет припадника Војске Црне Горе, наводи РТЦГ.

Након повратка са Луштице, челници локалне управе у Херцег Новом саопштили су да су сада пожари на новском делу полуострва локализовани.

Данас је избио пожар и код тиватских Солила, а ватрогасци су успели да сачувају тај резерват природе.

Због тога пожара пут Тиват-Радовићи преко Солила био је блокиран, а тренутно полиција наизменично пропушта возила једном траком од кружног тока.

Ватра се данас примакла и постројењу за пречишћавање отпадних вода, али су ватрогасци успешно организовали „одбрану” тог објекта. (Танјуг)

Тиват, Котор и Херцег Нови апелују за помоћ у гашењу пожара

ПОДГОРИЦА – Председници општина Тиват, Котор и Херцег Нови званично су данас од Владе Црне Горе затражили да потражи помоћ авијације земаља окружења у гашењу великог пожара који угрожава становништво и куће на полуострву Луштица.

Црна Гора тражи помоћ ЕУ
 ПОДГОРИЦА - Црногорска влада затражила је међународну помоћ у гашењу пожара који букте на полуострву Луштица на улазу у Бококоторски залив и угрожавају тамошња насеља и становништво.Министарство унутрашњих послова Црне Горе за међународну помоћ обратило се Механизму цивилне заштите Европске уније, саопштила је влада. (Бета)

Пожар на Луштици ношен јаким ветром разбуктао се током ноћи и шири се полуострвом.

Рано јутрос је евакуисано 100 туриста с рта Весло (Понте Весло), потврдило је Министарство унутрашњих послова (МУП), док локални медији наводе да је из угроженог места Беговићи евакусано 15 старијих мештана. Пожар је захватио четинаре, ближи се кућама, а пламенови достижу висину и до 30 метара.

„Ватра нас је опколила и приближавала се са свих страна. Било је страшно. Прошли смо кроз пакао”, казала је Телевизији Црне Горе једна од евакуисаних туристкиња.

Председници општина Херцег Нови, Котор и Тиват , Стеван Катић, Владимир Јокић и Снежана Матијевић, оценили су да је стање с пожарима која захватају територије те три општине, „алармантно” и апеловали на Владу Црне Горе да тражи помоћ авијације и суседних држава.

„С обзиром на алармантно стање, сматрамо да је неопходно што пре ангажовати авијацију у гашењу пожара и молимо Вас да хитно предузмете додатне мере и затражите помоћ служби из земаља у региону: Хрватске, БиХ, Србије”, наводи се у допису.

Дромадери МУП-а Црне Горе не учествују у гашењу ватре збој јаког вјетра.

На терену су ватрогасци из читаве Црне Горе, војска, добровољци. (Бета)    

 

У Сплитско-далматинској жупанији 12 пожара гаси 400 људи

СПЛИТ - На подручју Сплитско-далматинске жупаније по врло неповољним условима и помогнути снажним ветром гори 12 пожара, које гаси око 400 људи са више од 100 ватрогасних возила и уз помоћ канадера и ер-трактора, изјавио је данас ватрогасни командант Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина.

Код Ситна Горњег брани се кућа по кућа, канадери помажу да ватрогасне снаге могу прићи ватри, а слично је крај Тугара, где је ватра одмакнута од куће, али због ветра може опет променити смер, рекао је Главина, пренела је Хина.

Дислоцирали смо све људе и дигли домаће снаге колико смо год могли, тако да у просеку на сваком пожару сада гаси по 30 ватрогасаца плус велики пожар код Ситног на којем је пуно више људи, рекао је Главина.

Министар унутарњих послова Давор Божиновић рекао је да су резервне снаге хрватске војске стигле у део Жрновнице, те да ће доћи и ватрогасци из дугих жупанија.

Божиновић је рекао да повређених нема, осим што је један мушкарац преминуо од срчаног удара, а о материјалној штети у овом тренутку тешко је прецизно говорити.

Има изгорелих маслиника, штете на неким објектима, неким кућама, међутим за прави увид је потребно да се ситуација смири, додао је он.  (Танјуг)

         

Стотине пожара гори у региону, НАСА снимила пожар у Хрватској  

ЗАГРЕБ, САРАЈЕВО, ПОДГОРИЦА – Више од стотину пожара распламсало се последњих дана, а већина је активна и данас, на подручју Хрватске, где је једна особа изгубила живот, БиХ и Црне Горе.

Према досадашњим подацима, у Хрватској су протеклих дана изгореле хиљаде хектара шуме и шикаре, а у далматинским местима пожари су захватили и насељена места. Изгорело је неколико кућа, а један становник Ситног Доњег је преминуо.

Пожари који харају далматинском обалом могу се видети и из свемира.

НАСА-ини МОДИС сателити Aquа и Terra снимили су пожар крај Шестановца.

Снимке направљене јуче с удаљености од 705 километар, НАСА је објавила на својим страницама.

Осим у Шестановцима, ватра гори у Мерчепу, Вукушићу и Рибичићу, а велики је пожар букнуо и на Бродарици код Шибеника.

(Фото Бета/ХИНА)

Тренутно је најгоре у залеђу између Омиша и Сплита.

Горело је и на Пагу код Кошљуна, где су у помоћ пристигли канадери.

У сплитском предграђу Сиробуја, на путу према Омишу, колона аутомобила је због интервенције ватрогасаца била дуга неколико километара.

Густи дим виорио се у поподневним сатима и из центра Сплита.

„Обећали су да ће доћи један канадер. Проблем је са ватром. У Тугарама, где се налазим, тренутно не дува, али дува на мору и врховима које треба гасити. Долази нам и 12 цистерни из унутрашњости, синоћ су позване и снаге из Дубровника и Лике, но тренутно у Сплитско-далматинској жупанији гори на 10 места. У Тугарама смо одбранили куће”, казао је за портал Индеx.хр Анте Санадер, председник Ватрогасне заједнице.

Пожар је букнуо и у Богомољу на Хвару, где гори густа борова шума, па су и тамо упућени канадери. Тај пожар гасе сва три добровољна ватрогасна друштва са тог острва.

У Босни и Херцеговини изузетно је теешка ситуација на пожариштима код Љубиња, па ватрогасци траже помоћ.

Ватра се спустила код села Обзири и локалитета Ражани До све до магистралног пута М-6 и угрожава саобраћај.

Ватрогасци чекају хеликоптер Оружаних снага.

„Стање је изузетно тешко на једном делу пожаришта јер је ватра дошла до магистралног пута,

„Две стотине људи је на месту догађаја и боре се са стихијом, недостаје нам свега и добродошла је помоћ у сваком виду”, казао је за Клиx.ба начелник Општине Љубиње Дарко Крунић.

У гашењу пожара помажу и ватрогасци из Гацка и Требиња, а тренутно је критично у селима Обзир и Котези, као и на локалитету Ражани До, рекао је Миодраг Илић, шеф Ватрогасне јединице Љубиње.

И у Црној Гори отворила су се пожаришта на више локалитета, а власти општина Херцег Нови, Котор и Тиват апеловали су на премијера Душка Марковића да за гашење пожара потражи помоћ из држава региона.

Веома тешка ситуација са пожарима на приморју.

У месту Бигова гори комплетно брдо.

Ватрогасци покушавају да бране куће, али се пожар се шири огромном брзином.

Гори на Луштици, где је, како су јавили црногорски медији, ситуација алармантна.

„Ми смо заиста сматрали да треба још једном да упутимо апел држави Црној Гори да се упути помоћ из региона како би заједнички покушали да решимо овај проблем”, казао је председник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

Због вјтра орканске јачине немогуће је интервенисати, казао је Телевизији Црне Горе начелник Службе заштите и спасавања Котор, Максим Мандић.

Он је апеловао на помоћ осталих јединица.

„Дува северни ветар орканске јачине, пожар се разбуктао и прешао је преко магистрале. Гори цело брдо. По оваквом ветру немогуће је потпуно гасити. Не знам шта ћемо даље чинити, незахвална је процена, а пожар се шири великом брзином”, казао је Мандић.

Пожари, иначе, и даље бесне на Понти Весло и у селу Беговићи у тиватској општини и шири се према Жањицама и Доброј луци, казао је начелник Службе запштите и спасавања Тиват, Зоран Барбић.

(Танјуг)


Коментари25
2441b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

miroslav
Bolesni umovi kao da uživaju u tuđoj nesreći, lepo vas molim bar malo nas poštedite malignih komentara. Velike elementarne nesreće pogađaju uglavnom običan svet i njihovu skromnu imovinu. Oni drugi su na sigurnom, kao i njihova imovina.
Vladimir
Jel da, a nije vam bolesno sto ce skoro cela Hrvatska sad u avgustu biti u delirijumu proslavljajuci dan kada su poili i proterali skoro sve Srbe iz Hrvatske. Sacekajte avgust mesec pa se setite ovoga sto ste sada napisali!
Препоручујем 11
Милисав
Болесни умови прослављају геноцид као државни празник.
Препоручујем 10
Ante
Moze da bude sramota neke komentatore. Imam utisak da su cak sretniji sto vise pozara bukti! Vec 2 dana netko uporno pokusava zapaliti pozar u okolici mog mjesta, srecom ljudi dezuraju pa se ugasi prije nego se prosiri! I onda krece pitanje, ko je sretan kad gori u Dalmaciji? Prvo, piroman, a onda, kako vidimo, i dosta Srba. Pa jel vi shvacate da su ovo moguce tragedije? Prije par godina, 12 mladih vatrogasaca nam je izgorilo u pozaru! Hrvatska ima najvecu flotu air-canadiera u regiji, pomazemo svima u regiji, cak i Izraelu, Grckoj, Portugalu, Izraelski piloti su se lani pobratimili s nasim, odusevljeni trudom koji su nasi pokazali! Ne trebate pomagati. Ako se nekom ne svidja pomaganje kao u slucaju poplava, nek barem se uzdrzi od takvih uzasnih komentara. Poplave, pozari, zemljotresi, sutra mogu zadesiti i Srbiju. Ja se nadam da ce Hrvatska onda dati sve od sebe da vam pomogne. Kad vam gori kuca, ko prvi skace u pomoc? KOMSIJA, BRE!
Ante
Jeremija@ pa naravno, nisam ni mislio na sve Srbe, nego na neke u komentarima. Itekako sam svjestan da u svakom narodu postoji postotak blesana, vjerovatno je taj postotak cak i malo veci u Hrvatskoj, nego u Srbiji. Ali to ne znaci da im ne trebamo reci da se SRAME, i kako vidim, dovoljno samih Srba im je to reklo, takodjer.
Препоручујем 5
Jeremija
Ajde dobro, Ante. Nismo svi takvi. Uvjek se nađa nekoliko blentavaca. Ipak, od desetak miliona Srba, moramo i mi imati nešto faličnih. Svakako, ako se može pomoći-treba. Bez obzira ko je u pitanju. To je ljudski.
Препоручујем 14
Ilija Zoric
Rado bi im pomogao ..jedino ako im ne smeta moje srpsko biće
Vladimir
Otidjite na hrvatske portale i facebook stranice i obratite paznju na komenare obicnih Hrvata. Videcete da mnogi od njih i za ove pozare okrivljuju Srbe,Cetnike, orjunase, komuniste, Udbu, Oznu...
Препоручујем 7
dusan
Sve vi gospodine Pavle Petrovicu vidite,samo nevidite kolika je njihova mrznja prema Srbiji i Srbima.Samo se pitam dali ce im pomoci njihovi prijatelji kauboji koji eto hoce da izgrade "humanitarni centar"u nasoj Srbiji.Malo sutra.Budite sigurni g.Pavle Petrovicu da ce im Rusi pomoci,iako oni mrze i Ruse koliko i Srbe.Jedino ih sprecava njihov usrani ponos pa nezele Rusku i Srpsku pomoc.Neko ce reci kako su kauboji mnogo daleko.Nisu,jedino im fali humanosti da se priblize i pomognu.
Миливоје (ОНО и ДСЗ)
Пожари су нормална ствар у ово доба године. Морали су боље да се припреме.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља