среда, 20.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:35
ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У ПОСЕТИ САД

Србија очекује највеће америчке компаније

Фирма „Убер” изразила је интересовање за улазак на српско тржиште и улагања у сектор туризма, док је „Џон Дир” најавио могућност учешћа у инфраструктурним пројектима
Аутор: Биљана Чпајакпонедељак, 17.07.2017. у 15:09
(Фото Бета)

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Вашингтону са представницима америчких компанија, попут „Циска”, „Џенерал електрика” и других, којима је представио могућности инвестирања у Србији и наишао на позитиван одговор код појединих од њих. Компанија „Убер” је на састанку изразила интересовање за улазак на српско тржиште и улагања у сектор туризма, док је компанија „Џон Дир” показала интересовање за инфраструктурне пројекте у Србији.

Вучић на потписивању Меморандума са компанијом Циско
ВАШИНГТОН - Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је у Вашингтону потписивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и компаније Циско.Меморандум су потписали амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Ђерђ Матковић и виши потпредседник за односе са владама и заједницама у компанији Циско Мајкл Тимени, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.Овај меморандум подвлачи намеру две стране да отпочну разговоре у циљу постизања договора о програму националне агенде за убрзавање дигитализације (ЦДА).Достизање овог програма може представљати стратешки потез и изградити дугорочно партнерство које би, кроз убрзање националне агенде за дигитализацију, помогло расту БДП-а, отварању нових радних места и обезбедило иновације и образовање у јавном и приватном сектору, истиче се у саопштењу.Циљ овог меморандума је да се ради на приступу који би представљао заједничко власништво обе стране и који би помогао у привлачењу страних директних инвестиција, јачању економског развоја, задовољењу низа друштвених циљева, пружању могућности млађим грађанима да учествују у дигиталној економији, подстицању дигиталних иновација и конкурентности и створило простор за извозно оријентисане и на знању засноване могућности. (Танјуг)

Шеф српске државе са америчким бизнисом се сусрео на Капитол хилу, у Пословном савету за међународно разумевање, који окупља око 200 компанија заинтересованих за улагања у различите секторе привреде. На састанак са Вучићем дошли су представници различитих компанија, међу којима су „Циско”, „Кока-Кола”,„Убер”, „Рио Тинто”, „Бехтел”, „Џенерал електрик”, НЦР, „Моторола”, „Фрипорт”, „Икскјуб” и друге фирме из области рударства и грађевинарства. Представници Пословног савета су оценили да су економски односи САД и Србије у успону, те да постоје знатно веће могућности за унапређење трговинске размене и долазак већег броја америчких инвеститора. Велике могућности за сарадњу лоциране су пре свега у ауто-индустрији, ИТ сектору, фармацеутској индустрији и индустрији обновљивих извора енергије.

Председник Вучић информисао је, како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника републике, представнике великих америчких компанија о економским реформама које је Србија предузела последњих година и о побољшању пословне климе. Истакао је да се пуно улаже у побољшање путне инфраструктуре и да је земља политички стабилна, као и да има програм подстицаја за инвеститоре, што је чини једном од најбољих инвестиционих дестинација на Балкану.

Пословни савет се бави промоцијом улагања и трговинске сарадње и циљ му је да подстиче домаћу индустрију, као и развој у земљама у које улажу. Према последњим подацима, иначе, укупна робна размена 2016. између САД и Србије износила је 574,5 милиона долара, што је 6,5 одсто више у односу на 2015. годину.

Председник Управног одбора компаније „Икскјуб” Дејвид Вујић, који је, поред других представника америчких компанија, присуствовао у Вашингтону састанку америчког Пословног савета са председником Србије Александром Вучићем, уверен је да Србија има велике шансе да постане Силицијумска долина Европе, јер је високотехнолошка заједница са стручном радном снагом. Вујић је новинарима који извештавају о Вучићевој посети Сједињеним Државама рекао да Србија на челу државе има веома прогресивног председника, неког ко је препознат као човек који је отворио многе могућности за Србију. „Србија и Београд могу постати Силицијумска долина Европе”, каже Вујић и истиче да је то намера свих који представљају „Икскјуб”.

Председник Вучић састао се и са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном из Висконсина и Крисом Марфијем из Конектиката.

 

Вучић са потпредседником Пенсом, у Белој кући

ВАШИНГТОН - Председник Србије Александар Вучић састао се у Белој кући у Вашингтону са потпредседником САД Мајком Пенсом.

Састанак Вучића и Пенса свакако спада у ред најважнијих за Србију и долази само месец и по дана од како је Вучић преузео дужност шефа државе.

Разговорима с Пенсом претходили су сусрети председника Србије у Конгресу, који су протекли у охрабрујућој атмосфери, судећи по коментарима америчких сенатора после састанка.

Сенатор Кристофер Марфи из Конектиката, демократа, рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа и републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије.

„Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо”, нагласио је Марфи. (Танјуг)

 

Вулин: Поносан сам на Вучићево понашање у Вашингтону

Министар одбране Александар Вулин сматра да је за председника Александра Вучића направљена „негативна припрема” у Вашингтону како би променио своју политичку агенду и каже да је веома поносан на то како се председник понаша у америчкој престоници. Та припрема је направљена прво текстом Вука Јеремића у „Вашингтон посту” у коме је за Вучића речено да је диктатор, а Србија недемократска, а затим нападима из Конгреса САД, објаснио је он. Вучић је, међутим, „без трунке страха изашао и рекао оно што је истина и на најбољи могући начин бранио позицију Србије и нашег народа, искрено сам поносан на њега, тако се понаша председник Србије”, оценио је Вулин гостујући на Пинку, а пренео Танјуг. Према његовим речима, ранији председници би се обично када оду у неку другу земљу враћали „са промењеном памећу са туђим идејама, туђим интересима”, а Вучић је „отишао као српски председник и вратиће се као српски председник”.Антрфле

 

Милићевић: САД виде Србију као кредибилног партнера

Посета председника Александра Вучића САД од огромне је важности и значаја за Србију и потврда да САД виде Србију као кредибилног партнера, изјавио је шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић. Изразио је уверење да ће Вучић добити пуну подршку САД за наставак озбиљне и одговорне политике. Милићевић у изјави за Танјуг истиче да сама посета и разговори које ће водити председник Србије јесу најпре потврда да САД имају потпуно поверење у оно што ради Александар Вучић. „Не прејудицирајући шта ће бити теме и исход разговара, оно у шта верујемо јесте да ће председник Вучић добити пуну подршку за наставак једне озбиљне и одговорне политике, политике без маски, политике решавања свих отворених питања и проблема који постоје на територији западног Балкана”, каже Милићевић.

Председник Србије Александар Вучић са сенаторима Џонсоном и Марфијем (Фото Танјуг)

Сенатори: Отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда

Амерички сенатори Рон Џонсон и Крис Марфи истакли су  да је став Вашингтона да отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда, а да је председник Србије Александар Вучић у позицији да буде тај лидер. Како је пренео Танјуг, сенатори су након састанка са председником Србије истакли да у Вашингтону одлично разумеју колико је важно да САД, Србија и ЕУ ојачају сарадњу.

Сенатор из Висконсина, републиканац Рон Џонсон, рекао је да је председник Србије указао на дугу историју односа две земље, савеза, пријатељства. „Имали смо у прошлости успоне и падове у односима. Овакви састанци су јако добри и треба да се одржавају. Управо је оно што треба да се ради да дођете у САД, изнете ваше ставове и искажете добру вољу за сарадњу”, казао је он.

Сенатор из Конектиката демократа Крис Марфи рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа и републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије. „Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. А Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо”, нагласио је Марфи.

Он је поновио да и демократе и републиканци подржавају снажније односе две земље.

 

Вучић: У Конгресу се све боље говори о Србији

Председник Србије Александар Вучић веома је задовољан разговорима у Конгресу САД, али је најавио знатно организованији и офанзивнији наступ Србије и промоцију њене политике у Вашингтону.

Вучић је, након разговора са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, као и са копредседавајућим Српског конгресног кокуса, конгресменима Тедом Пумом и Емануелом Кливером, пренео новинарима да се, коначно, у Конгресу све боље говори о Србији. Упркос „смицалицама, па и подвалама” разних лобиста који раде за неке друге, није више баш тако лако натерати људе да потпишу нешто против Србије, констатовао је Вучић, преноси Танјуг. „Може да се појави троје, четворо или осам људи да потпишу нешто против Србије, али је све већи број оних који поштују Србију и разумеју значај наше земље и желе најбоље могуће односе САД и Србије”, казао је председник Вучић.

Са конгресменима је, каже, разговарао пре свега о нашој политичкој и економској будућности, односима са Русијом, као и о нашој жељи да сачувамо независност и војну неутралност. „Нашом економијом и њеном путањом сви су задовољни”, пренео је Вучић и истакао да му се чини да је успео многе ствари да разјасни у тим разговорима.

Ипак, каже, морамо бити много ангажованији:

„Морамо много више енергије да уложимо у представљање наших ставова у Вашингтону и нашу борбу. Сви имају своје агенције. Саудијска Арабија има чак девет агенција које раде за њу, милијарде уложене у америчку производњу. Хајде, онда, донесите одлуку која иде против Саудијаца. Емирати имају две агенције. Ми толики новац немамо, али ћемо у будућности морати нешто да урадимо, јер се о много чему одлучује овде у Вашингтону”, рекао је.

Такође, приметио је, морамо да имамо још озбиљније организовану амбасаду и више људи који би радили на тим пословима. Казао је да је дошао у САД да направимо боље односе са Америком и уверен је да ће се то и догодити. „Без бољих односа са Америком, тешко да можемо да направимо много тога и у Европи, тешко и да будемо економски на чврстом економском путу. И то ћемо сигурно успети да урадимо”, закључио је Вучић.


Коментари39
c18ec
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Savan
Uberu je potern iz mnogih zemalja Evrope ,jer je domaćim taksi službama donio mnogo štete,a Srbija otvara sva vrata!!??
Zivadin Rogic
Звучи лепо, и природно је надати да ће се све тако и остваривати. Но пре већих радости, намећу се логична питања - које су то врсте улагања, у чему је заиста компаративна предност Србије као потенцијалног одредишта за њих, и шта смо научили од (такође таламбасима некад дочекиваних) долазака вајних тамошњих ”партнера” попут УС Стила (или ево сад - Фијат-Крајслера)? А што се тиче сенатских прогласа о томе како ”отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда” - мало то дође лицимерно, знајући које све полуге овде вуче ”лидерство Вашингтона”. Нека престану да ниподаштавају Устав Србије признавајући парадржаву на њеној територији, па ће се њена водећа улога много боље осетити…
Aleksandar Mihailovic
Šta se stvarno očekuje od velikih USA firmi, a šta one očekuju od Srbije i u Srbiji, da li da se ponašaju kao NATO trupe i vojnici i da ni za šta ne odgovaraju a da građane Srbije varaju do mile volje, zadužuju im fabrike, iznose kapital, poput železare, i onda stavljaju Srbiju pred svršeni i poltronski čin da otkupljuje gubitaše sa 450 miliona $ kredita za 1$, što je vrhunac ekonomskog genocida prethodnih vlasti. U Srbiji velike američke kompanije posluju i preko lažnih, fantomskih firmi, prodaju opasna tehnička sredstva sa lažnim garancijama gde je u svetu već bilo 124 žrtve, za šta znaju Prvi OS-krivično odeljenje, Tužilaštvo, zatim Viši sud po pitanju parnice, Apelacioni i VKS, zna i USA Ambasada, ali, kako je srpsko pravosuđe korumpirano, jeftino, podaničko, jalovo i nedostojno uloge koje ima, to i Ambasada ćuti, dok građanima Srbije životi vise o koncu. Kada ih tužiš sudovi, zamislite, presuđuju da ste pogrešne tužili, kako kada bi tužili "Zastavu" za Yugo, "nije" ga proizvela.
Tara
Ponovo se neko u ime svih nudi Organu sa neutoljivom zedju za dobit. Organu sa sramnom istorijom, sramnom sadasnjicom i sramnom buducnoscu.
Лепи Цане
Желим да се придружим министру Вулину како је наш председник дивно провео боравак у Вашингтону. Сада сви амерички сенатори , и врхунске америчке светске компаније су чуле за Србију и какве могућности им се пружају да удвоструче своју моћ. Једино што ће да им мало смета а то је загађеност ваздуха, воде, и земље, које су неке државе давне 1999. учиниле у Србији, али временом се све заборавља. Како је лепо када сви воле Београд, те већ знамо да нам овом приликом припремају Београдски Пашалук у стварању нових држава у некада привременој држави Србији. Окупација се наставља, и нова правила игре су упућена лично Председнику, са упозорењем да ако се огреши, као некада ЈЕДАН, који је умро у Хагу због непослушности, биће опет посете из ваздуха од других америчких компанија!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља